Πολιτική

Ο Τσίπρας ανακοίνωσε αναδρομικά 850 εκατ. ευρώ στους ενστόλους

Τσίπρας

Την παρουσία του σε εορταστική εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας εκμεταλλεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ανακοινώσει την καταβολή αναδρομικών ύψους 850 εκατ. ευρώ στους ενστόλους.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, πραγματοποιώντας χαιρετισμό.

Η ομιλία του πρωθυπουργού: 

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδας. Αεροπόροι κάθε γενιάς. Τα μέλη των σμηνών τα οποία τιμήσατε σήμερα. Τα στελέχη που υπηρετούν για δεκαετίες με αυταπάρνηση.
Η νέα γενιά ιπτάμενων. Και οι επόμενοι, οι Ίκαροι που περιμένουν τη σειρά τους. Αυτό είναι πραγματικά θαυμαστό.

Ο σεβασμός στη ζωντανή ιστορία είναι άλλωστε η κινητήριος δύναμη, ο οδηγός για το μέλλον. Αυτή είναι η συλλογική αρχή που ο λαός μας ακολούθησε, κάθε φορά που βρέθηκε απέναντι σε δυσκολίες και κακοτοπιές. Και κατάφερε, να τις αντιμετωπίσει και να βγει πιο δυνατός, ξεπερνώντας τες. Σε ένα τέτοιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα. Με την Ελλάδα να αφήνει πίσω της μια σκληρή περίοδο. Και τώρα, στα πρώτα βήματα της ανασυγκρότησης της, έχουμε επιλέξει να κάνουμε τολμηρά βήματα. Να αναλάβουμε δράση. Να ξεκολλήσουμε από τη μιζέρια και την αδράνεια.

Να τολμήσουμε να καταπιαστούμε με τα προβλήματα, με τις εκκρεμότητες που μας κρατάνε καθηλωμένους. ¨Όχι μόνο για να ξαναπατήσει η χώρα στα πόδια της μετά από 8 ολόκληρα χρόνια μνημονίων και καθήλωσης. Αλλά για να μπορέσει να τροχοδρομήσει με ταχύτητα και να απογειωθεί. Γιατί μπορεί να απογειωθεί. ¨Όπως όμως πολύ καλά, καλύτερα από τον καθένα, εσείς γνωρίζετε, για να απογειωθείς χρειάζεται τόλμη.

Και στη πολιτική, χρειάζεται τόλμη. Τόλμη και καλά αντανακλαστικά. Αποφάσεις άμεσες και δραστικές. Και σε ότι αφορά για κάποιον που κρατά το πηδάλιο τις χώρας, αποφάσεις που βελτιώνουν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων που όλα αυτά τα χρόνια υπέστησαν αδικίες. Και εσείς άνδρες και γυναίκες που υπηρετείτε με σθένος και αυταπάρνηση τη πατρίδα, από άκρη σε άκρη της επικράτειας της χώρας μας, κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων για της κρίσης υπεστήκατε αδικίες σε ότι αφορά τις μισθολογικές σας απολαβές. Αλλά ούτε μια στιγμή δεν υποστείλατε τη σημαία, ούτε μια στιγμή δεν κάνατε πίσω από το υπέρτατο καθήκον, παρά τις αδικίες αυτές. Και για αυτή σας τη στάση σας χρωστάμε βαθιά ευγνωμοσύνη. Αλλά και την έγνοια μας να είστε από τους πρώτους που με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θα επιχειρήσουμε να απαλύνουμε τις πληγές και να αποκαταστήσουμε μέρος των αδικιών αυτών.

Το πρώτο βήμα λοιπόν, γίνεται αύριο στη Βουλή. Με ένα σαφή συμβολισμό. Το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή μετά το τέλος των μνημονίων αφορά στην αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα σε αυτό τον τόπο. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, τα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες. Και φυσικά εκείνοι και εκείνες, που διαφυλάττουν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Ελληνικού Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Προχωράμε λοιπόν αύριο δια νόμου, στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ότι αφορά τους ένστολους στο σύνολό τους μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς.

Και επιτρέψτε μου εδώ ένα σχόλιο. Είναι επιλογή μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Δεν είναι ζήτημα συμμόρφωσης σε αποφάσεις δικαστικές αποφάσεις. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά, ότι υπήρξαν και άλλες σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων τα προηγούμενα χρόνια, τις οποίες δεν υιοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επομένως, πρόκειται για ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης. 

Και αυτήν ακριβώς τη βούληση, να άρουμε σταδιακά τις μεγάλες αδικίες που έλαβαν χώρα τον καιρό των μνημονίων, αποδεικνύουμε στην πράξη. Γιατί η οικονομία ανακάμπτει. Γιατί η ανάκαμψη δημιουργεί για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό περιθώρια δημοσιονομικά και γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια και έχουμε εμείς τη δυνατότητα και τη κυριαρχία να επιλέξουμε πως θα αξιοποιήσουμε το δημοσιονομικό χώρο που εξασφαλίσαμε, 
μέσα από τη χρηστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Από το κόψιμο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης. Από την πάταξη της φοροασυλίας του πλούτου και τη σύγκρουση με το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Αυτή είναι λοιπόν η απόφαση μας. Αυτή είναι η δέσμευση μας. Η Δικαιοσύνη να επιστρέψει σε αυτό τον τόπο. Και θα επιστρέψει

Κυρίες και Κύριοι,
¨Άνδρες και γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας, πέραν από τις μάχες της οικονομίας, δε πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε πάντα το πιο άρτιο και ετοιμοπόλεμο έμψυχο δυναμικό και για τις πραγματικές μάχες, ακριβώς επειδή θέλουμε αυτές να τις αποφύγουμε.
Αλλά για να μπορέσουμε με ασφάλεια να τις αποφύγουμε πρέπει να έχουμε ζούμε σε μια περίοδο πολλαπλών εντάσεων και προκλήσεων στην περιοχή μας.

Για το λόγο αυτό έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή εδώ και τρία χρόνια, η Ελλάδα να πάψει να είναι παρίας της διεθνούς κοινότητας και παρατηρητής των εξελίξεων. Και να ανακτήσει ξανά το κύρος και το ρόλο που της αρμόζει. Πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Πόλος σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή. Πρωτοπόρος δύναμη για τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην ΝΑ Μεσόγειο.

Όχι μια χώρα φοβική και κλεισμένη στο καβούκι της. Αλλά χώρα πρωταγωνιστής στις εξελίξεις, ηγέτιδα δύναμη στη περιοχή της, μια περιοχή που ευρύτερα χαρακτηρίζεται από αστάθεια και πολλές φορές και από συγκρούσεις.

Να γνωρίζετε λοιπόν ότι δε θα μπορούσαμε ποτέ να υλοποιήσουμε μια τέτοια στρατηγική και ανακτήσουμε έναν τόσο κρίσιμο ρόλο στη περιοχή, δίχως να διαθέτουμε Ένοπλες Δυνάμεις με υψηλό φρόνημα, επαγγελματισμό, αίσθηση του δημοκρατικού και πατριωτικού τους καθήκοντος.

Θέλω όμως να επισημάνω: Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, με αποκλειστικό σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας.
Δεν παρασύρεται σε διενέξεις. Σέβεται και επιδιώκει άριστες σχέσεις γειτονίας με τις χώρες που συνορεύει. Δεν απειλεί κανένα αλλά δεν απειλείται και από κανένα.

Ο ρόλος που διαδραματίζει η Πολεμική Αεροπορία, είναι κομβικός. Με την ικανότητα, τη νηφαλιότητα, τον – επαναλαμβάνω – επαγγελματισμό που αντιμετωπίζουν οι πιλότοι μας πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Αντιμετωπίζοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά κάθε πρόκληση, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των εντάσεων. Και θέλω εκ μέρους κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι και τι ικανότητες απαιτεί γιατί το έζησα. Και θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για όσα προσφέρετε στη πατρίδα μας και να σας εκφράσω την απέραντη ευγνωμοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας.

Θέλω όμως να σταθώ και σε κάτι που συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της αποστολής που φέρνετε εις πέρας. Την προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο.
Τη συνεισφορά σας στον τομέα της αεροδιακομιδής ασθενών. Και αξίζει να γνωρίζουν όλοι ότι μόνο φέτος με την έγκαιρη μεταφορά από μέσα της Αεροπορίας, σώθηκαν 914 άνθρωποι από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Αλλά να σταθώ και στον καθοριστικό σας ρόλο στους τομείς της εναέριας επιτήρησης και της δασοπυρόσβεσης. Και γνωρίζει καθένας σε αυτή τη χώρα, σε πόσο δύσκολες συνθήκες και με πόση αυταπάρνηση επιτελείτε το καθήκον σας και στον τομέα αυτό. Και τέλος, στον έρευνας και διάσωση, όπου φέτος με μέσα της Αεροπορίας σε συνεργασία με άλλους φορείς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, διασώθηκαν 175 συνάνθρωποι μας.

Κυρίες και Κύριοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την άκρως τιμητική πρόταση να μου ζητήσετε να απευθυνθώ στη Γιορτή της Αεροπορίας. Θέλω να διαβεβαιώσω τον καθένα και καθεμιά ξεχωριστά ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει το έργο και τη προσφορά σας και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας, με τιμή και σεβασμό έναντι της αποστολής που έχετε αναλάβει για την υπεράσπιση της πατρίδας. Σας ευχαριστώ».

Πολιτική

Μέρκελ: Προσβλέπει στις συναντήσεις της με την ελληνική πολιτική ηγεσία

άνγκελα μέρκελ

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσβλέπει στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα.

Επίσης επανέλαβε, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πάντα ότι οι λύσεις στα προβλήματα μπορούν να βρεθούν «μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».

«Πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και προσέθεσε: «Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους. Διότι είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Τόνισε μάλιστα ότι «αυτό η καγκελάριος το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία.»

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Νέο εργασιακό: Αλλαγές σε 8ωρο, υπερωρίες, απεργίες, γονικές άδειες και συνδικαλιστές

Ηράκλειο: Παράσυρση έξω από τον Άγιο Μηνά - Μποτιλιάρισμα σε όλο το κέντρο (βίντεο)

ESPA BANNER