Πολιτική

Ο Νότης Μαριάς για τα "μπλόκα" των αγροτών

νοτης μαριας

Τη διαφορετική και άκρως ενθαρρυντική αντίληψη, που συνάντησε στα «μπλόκα» των αγροτών, τα οποία επισκέπτεται από χθες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μετέφερε μιλώντας στη μεσημβρινή ραδιοεφημερίδα της EΡΑ Αθηνών (Ert Οpen) ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

«Ο αγροτικός κόσμος –είπε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, που από χθες βρίσκεται στα σημεία των αγροτικών κινητοποιήσεων σε Καβάλα και Δράμα- αυτό που θέλει είναι να του δοθεί η ευκαιρία να δουλέψει. Να του δοθούν κίνητρα και να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Αν για παράδειγμα, έχει μηδενικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όπως ο αγρότης του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, τότε και ο Έλληνας αγρότης θα μπορέσει να θρέψει την οικογένειά του και να βοηθήσει την Εθνική Οικονομία. Αυτό είναι το νέο κλίμα που δεν έχει καταλάβει η κυβέρνηση. Ευκαιριακά, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε πάρα πολλές ψήφους από τους αγρότες αλλά δεν έχει καταλάβει καν με τι αγρότες μιλάει πλέον και τι θέλουν».

Ο Νότης Μαριάς έκανε λόγο για νέους ανθρώπους, με ικανότητες και μόρφωση, που πιστεύουν στα ποιοτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και δεν νοιάζονται πια για τις επιδοτήσεις. «Υπάρχει πνεύμα και κλίμα αγωνιστικό» είπε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, ο οποίος βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο αγροτικό μπλόκο της Χρυσούπολης. «Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί -πρόσθεσε- για το ασφαλιστικό και βεβαίως για το φορολογικό και όλοι μαζί πρέπει να αντιδράσουμε για να μην περάσουν τα μέτρα αυτά της τρόικας». Ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο κατέθεσε πρόταση για την επίλυση του ασφαλιστικού, χωρίς καμία περικοπή συντάξεων, που προβλέπει ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από το PSI. Tο κονδύλι των 14 δις ευρώ, που απαιτείται – εξήγησε ο Νότης Μαριάς- ότι υπάρχει ήδη και περίσσεψε από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. «Μαζί με το αποθεματικό των Ταμείων που είναι 16 δις ευρώ, θα αποτελούσε ένα σημαντικό κεφάλαιο, που μπορεί να αξιοποιηθεί με επιτόκιο 3-3,5% σε Ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου και να αποδώσει 900 εκατ. ευρώ το χρόνο. Και έτσι καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των ελλειμμάτων».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την φορολογία και το ασφαλιστικό των αγροτών και όχι μόνο, ο Νότης Μαριάς είπε: Μπορεί να ψηφιστούν τα μέτρα αυτά αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να εφαρμοστούν. Θα προκαλέσουν μεγάλη «έξοδο» από τα επαγγέλματα και έξοδο και από την ίδια τη χώρα. Αυτά στα οποία επιμένει η κυβέρνηση είναι ανεδαφικά και θα διαλύσουν εντελώς τον κοινωνικό ιστό».

Αναφερόμενος τέλος, στην περιβόητη ατάκα Σόιμπλε στο Νταβός, όταν αποκάλεσε με λογοπαίγνιο «ανόητο» τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς δήλωσε: Ο Σόιμπλε είναι θρασύς αλλά «βρίσκει και το κάνει». Η ελληνική πλευρά έπρεπε να είχε ξεκινήσει τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων για να του «κόψει το βήχα». Ο κ. Τσίπρας σ’ αυτό το μεγάλο Διεθνές forum έπρεπε να ξεκινούσε την ομιλία του, παρουσιάζοντας τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και να ζητούσε από τον Σόιμπλε την άμεση εξόφλησή τους. Αλλά εφόσον δεν διεκδικούμε τις αποζημιώσεις και δεν τις έχουμε εγγράψει ακόμη στον κρατικό προϋπολογισμό, ο Σόιμπλε φέρεται έτσι και θα γίνει και χειρότερος. Πρέπει να βάζουμε κάθετα τις απαιτήσεις μας για να μην τολμούν να ξεστομίζουν υποτιμητικές φράσεις για έναν Πρωθυπουργό και για την Ελλάδα ευρύτερα. Γιατί η αναιδής και υποτιμητική στάση του Σόιμπλε δεν αφορούσε μόνο τον κ. Τσίπρα αλλά όλους τους Έλληνες». Επ’ αυτού ο Νότης Μαριάς συμπλήρωσε ότι υπάρχει ήδη ένα αποτέλεσμα, γιατί έγινε δεκτή η εισήγησή του για την αναφορά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που κρίθηκε παραδεκτή από την Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής.  Έκτοτε εστάλη επιστολή προς τη γερμανική κυβέρνηση με την οποία για πρώτη φορά καλείται επισήμως και δημοσίως η Γερμανία  να τοποθετηθεί στο θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων και της διεκδίκησης της Ελλάδας.
 

Πολιτική

Δένδιας για παρενόχληση πλοίου ανοιχτά της Κρήτης: Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει

Νίκος Δένδιας

Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής, είπε κατά πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στους Ευρωπαίους ομολόγους του με αφορμή το πρωτοφανές περιστατικό του hailing από τουρκικό πολεμικό στο ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» την προηγούμενη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, την ώρα που το υπό σημαία Μάλτας πλοίο έκανε επιστημονικές εργασίες εντός της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μόλις 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη, ο Νίκος Δένδιας μετέφερε στους ομολόγους του τα πραγματικά περιστατικά σχετικά με την απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος σημαίας Μάλτας που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας (με βάση την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020) και σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων ανατολικώς της Κρήτης!

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο της λογικής και βεβαίως δεν συνάδει καθόλου με την εικόνα «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία, εικόνα η οποία, βεβαίως, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - τροχαίο δυστύχημα: Μετά τον πατέρα "'έφυγε" και ο γιος

Ηράκλειο: Τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό 19χρονου

Λιμάνι Ηρακλείου: Σε έναν μήνα θα ξέρουμε τον νέο "ιδιοκτήτη"

 

ESPA BANNER