Πολιτική

Μητσοτάκης στη Βουλή: Κανόνες στη «ζούγκλα» της εργασίας

Μητσοτακης Βουλη

Στην Ολομέλεια συζητείται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά με την ψηφοφορία να αναμένεται εντός της ημέρας. Το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που την τρίτη ημέρα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου ετοιμάζουν τα όπλα τους για να επιτεθούν στην κυβέρνηση.

Στο βήμα της Βουλής είναι αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για τα ευρύτερα θέματα εκτός του νομοσχεδίου είπε πως επιφυλάσσεται να απαντήσει στην δευτερολογία του, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της διαδικασίας εμβολιασμού.

Ωστόσο έκανε το εξής σχόλιο:

«Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στη χώρα. Όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως δεν άκουγα εσάς κυρία Γεννηματά αλλά τον κύριο Τσίπρα. Να σας δώσω μια φιλική συμβουλή. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντίγραφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες».

Συνέχισε λέγοντας πως σήμερα στην Ελλάδα η απασχόληση ενός στους 4 εργαζόμενους δεν δηλώνεται ή δηλώνεται μερικώς, με αποτέλεσμα να αμείβεται λιγότερο και να στερείται την ασφάλιση που δικαιούται.

Το 63% των διαφορών στους χώρους εργασίας αφορά την καταβολή δεδουλευμένων και απλήρωτες υπερωρίες. 600.000 εργατοτεχνίτες εξακολουθούν να θεωρούνται κατώτεροι των υπαλλήλων, ενώ επαγγελματίες σε υπηρεσίες που είναι διαδεδομένες. όπως οι ταχυμεταφορές δεν έχουν ακόμα ούτε εργασιακό πλαίσιο, ούτε ειδική προστασία.

Σημείωσε πως απουσιάζουν δικαιώματα όπως το να ορίζει κάποιος τον χρόνο δουλειάς του με βάση τις ανάγκες της ζωής του. Έθιξε το θέμα της τηλεργασίας ενώ τόνισε πως τα τελευταία χρόνια μειώνεται η εργασία σε νέους και γυναίκες.

Μιλώντας για το θέμα της απεργίας είπε πως «εργαζόμενοι και μη αναστατώνονται, οι οποίες αν και συχνά κηρύσσονται παράνομες τελικά γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών».

Έφερε ως παράδειγμα την προηγούμενη απεργία λέγοντας πως η πρωτεύουσα παρέλυσε γιατί το αποφάσισαν ένας ή δύο στους 10 εργαζόμενους. Μάλιστα, έκανε λόγο για «νόμο ζούγκλας».

Στη συνέχεια είπε πως ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση, πρώτη φορά μετά το 1982. «Θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα», είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε λόγο για «δέκα τολμηρές τομές που δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο» συνέχισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές:

«Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ:

«Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;», διερωτήθηκε.

«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».

ειδησεις σημερα

Εργασιακό Νομοσχέδιο: Πορεία στο κέντρο της Αθήνας (φώτο)

Γεννηματά στη Βουλή: Νομιμοποιείτε τους ασύδοτους εργοδότες

Κουτσούμπας στη Βουλή: «Σκουπίδι» το εργασιακό νομοσχέδιο

Πολιτική

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την διεθνή νομιμότητα

ερντογάν

Η Τουρκία με πρόσφατες ανακοινώσεις που εξέδωσε, δείχνει για μια ακόμα φορά ότι έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη διεθνή νομιμότητα, ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, μετά από τις παραληρηματικές τουρκικές αντιδράσεις στην ομόφωνη καταδίκη των τελευταίων προκλήσεων της Άγκυρας στην Αμμόχωστο, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σημειώνουν πως η Τουρκία απέρριψε τόσο τη δήλωση του Προέδρου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια όσο και την Απόφαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας.

Και οι δύο αποφάσεις,  επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ελήφθησαν από χώρες από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της υφηλίου, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίες, όμως, εκφράστηκαν κατά τρόπο σαφή υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων.

Η Τουρκία με τη στάση της, δείχνει για μία ακόμα φορά ότι αγνοεί τους βασικούς κανόνες της Διεθνούς Κοινότητας επιμένοντας στην παραβατική της συμπεριφορά, συνεχίζοντας να αποτελεί τη μειοψηφία του ενός, τονίζουν καταληκτικά οι διπλωματικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσελίκ: Η απόφαση του ΟΗΕ στηρίζεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς Ελληνοκυπρίων-Ελλήνων

Στυλιανός Καλμπουτζής: Ταφή στη Σχολή Πυροβολικού για τον Ήρωα του 1974 (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Θρηνούμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Αγία Σοφία