Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι ούτε α λα καρτ ούτε "α λα τούρκα"

Image
Μανωλης Κεφαλογιάννης
 clock 13:25 | 15/09/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

«Το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας δεν είναι Δίκαιο α λα καρτ. Δεν είναι Δίκαιο α λα "τούρκα", δεν είναι Δίκαιο με ανατολίτικο παζάρι», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, κατά τη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προετοιμασία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το Διεθνές Δίκαιο και μόνο το Διεθνές Δίκαιο είναι η λύση στο πρόβλημα της Τουρκίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας υπεγράφη στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το 1982, και έχει επικυρωθεί από 167 κράτη. Αποτελεί πλέον εθιμικό δίκαιο. Κάθε χώρα οφείλει να συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας. Ακόμη και αυτές που δεν έχουν υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Γεγονός που αποδέχθηκε άλλωστε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, την περασμένη εβδομάδα, στην πρόσφατη συζήτηση που είχαμε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Επίσης, σημείωσε ότι «το Διεθνές Δίκαιο στο άρθρο 121 (σ.σ.: της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας) αναφέρεται στα νησιά που έχουν οικονομική δραστηριότητα. Τα νησιά αυτά έχουν χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων, δικιά τους υφαλοκρηπίδα και δικιά τους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» και επισήμανε ότι «με το άρθρο 3 της Συνθήκης η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια», αλλά, όπως είπε, «η Τουρκία από το 1995 όταν η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, απειλεί τη χώρα μου με casus belli, δηλαδή αιτία πολέμου σε περίπτωση επέκτασης από την Ελλάδα των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».

«Διάλογος, λοιπόν, ναι. Αλλά η Τουρκία θέλει διάλογο με το πιστόλι στον κρόταφο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αυτό δεν είναι διάλογος. Είναι εκβιασμός στους γείτονες στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis