Πολιτική

Κεφαλογιάννης: Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ταυτίζεται με τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης

Μανωλης Κεφαλογιάννης

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης γενικός Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση που θεσπίζει το Ταμείο  Δίκαιης Μετάβασης ενημέρωσε σήμερα τους συναδέλφους του βουλευτές των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προστασίας Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην Κοινή Συνεδρίαση των δύο Επιτροπών παρουσία του Γεράσιμου Θωμά υφυπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και του Κωστή Μουσουρούλη Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Στην παρέμβαση του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που έχει την τιμή να είναι ο γενικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί το πρώτο νομοθέτημα, το πρώτο βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050. Το Green Deal, η Πράσινη Συμφωνία είναι μία εμβληματική πρωτοβουλία συνολικού προϋπολογισμού 1 τρισ. ευρώ της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπή για μία πράσινη Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων ο Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε:

«Η Επιτροπή Περιφερειών με τη συνεργασία όλων των πολιτικών ομάδων του δημοκρατικού τόξου υπερψήφισε την Έκθεση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Σεπτέμβριο ενώ θα επακολουθήσει ο τρίλογος με το Κοινοβούλιο, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στόχος μας, οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο εντός της γερμανικής προεδρίας.

Η Έκθεση που παρουσιάσαμε αυξάνει τον προϋπολογισμό του Ταμείου σε 25 δις ευρώ φρέσκο χρήμα» από τα 11 που πρότεινε η Επιτροπή, ένας προϋπολογισμός που θα ξεπεράσει τα 55 δις ευρώ με τα χρήματα που προτείνει για την ενίσχυσή του η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που θα αυξήσει αναλογικά και  τα κονδύλια που θα δοθούν στη χώρα μας.

Το μεγάλο στοίχημα για το Ταμείο, ο φιλόδοξος στόχος του είναι η αποτελεσματική στήριξη των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση και η αποφασιστική στήριξη των ανθρώπων των περιοχών αυτών. Με τρόπο κοινωνικά δίκαιο. Χωρίς να αφήσουμε κανένα πίσω.

Με την Έκθεση θεσπίζουμε το κριτήριο του «Μηχανισμού Επιβράβευσης», σύμφωνα με τον οποίο το 18% των συνολικών πόρων του Ταμείου θα διατεθεί στα κράτη μέλη που θα μειώσουν σε πιο σύντομο χρόνο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ενώ το 2% θα διατεθεί στις νησιωτικές περιοχές που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή. Κάτι που συμβαδίζει απόλυτα με τις πολιτικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.

Θέλω να ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και τον κ. Θωμά και τον κ. Μουσουρούλη.

Με την κρίση του κορωνοιού χρεώσαμε τα παιδιά μας. Ας τους παραδώσουμε τουλάχιστον μία καθαρή Ευρώπη.»

Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Πανελλήνια συγκίνηση για την πολιτικό, τη γυναίκα, τη μαχήτρια (Βίντεο)

Φώφη Γεννηματά

Ένα τεράστιο κύμα συγκίνησης και θερμών δηλώσεων, δείγμα της τεράστιας αναγνώρισης, της εκτίμησης και της αγάπης που απολάμβανε η Φώφη Γεννηματά για τη σπουδαία και δυναμική πολιτική της διαδρομή, τη γενναία μάχη για τη ζωή της και την αξιοπρέπειά της ως το τέλος, προκάλεσε ο αδόκητος χαμός της 57χρονης πολιτικού, η οποία αναδείχθηκε σε σύμβολο για όλες τις γυναίκες που παλεύουν με τον καρκίνο.

Η είδηση του θανάτου της Φώφης τη Δευτέρα το πρωί ήταν σοκαριστική, όχι μόνο για όσους τη γνώριζαν από κοντά, αλλά και για όλους όσοι την παρακολουθούσαν τα τελευταία 21 χρόνια που μετείχε στα κοινά, καθώς και πριν από την είσοδό της στην πολιτική.

Η Φώφη έδινε τη μάχη με τον καρκίνο από πολύ νέα και κάθε φορά που τα πράγματα δυσκόλευαν, έχοντας και την αμέριστη αγάπη όλων, έβγαινε νικήτρια και πιο δυνατή. Όχι όμως αυτή τη φορά, όσο κι αν οι ευχές της οικογένειας, των φίλων, των συντρόφων, των πολιτικών αντιπάλων και των απλών ανθρώπων, τη συνόδευαν και ήταν μία απλόχερη έκφραση συμπαράστασης και ελπίδας ότι και πάλι θα επέστρεφε αλώβητη.

Το τραγικό νέο πάγωσε τους πάντες στο κοινοβούλιο, στο Κίνημα Αλλαγής και στον πολιτικό κόσμο. Η Βουλή θα παραμείνει κλειστή για μία εβδομάδα για να τιμήσει τη μνήμη της, ενώ ο πρόεδρός της Κώστας Τασούλας απηύθυνε μία συγκινητική ομιλία με άσπρα λουλούδια να κοσμούν το έδρανο στο οποίο καθόταν ως αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής η Φώφη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αλλαγές στο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέβαλε την προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Δευτέρας ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, δια των πολιτικών αρχηγών και στελεχών των κομμάτων, εξέφρασαν με τα θερμόμετρα λόγια την οδύνη και τα συλλυπητήρια για την απώλεια. Πρώην πρωθυπουργοί και σχεδόν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, άνθρωποι που συνεργάστηκαν ή βρέθηκαν δίπλα της ή και απέναντί της στον πολιτικό στίβο, ένιωσαν την ανάγκη να αποχαιρετήσουν Φώφη Γεννηματά με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια.

Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ανέστειλαν για αυτές τις μέρες τις προεκλογικές τους δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώφη Γεννηματά - Κρήτη: Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατό της

Θάνατος Φώφης Γεννηματά: Εθνικό πένθος την Τετάρτη με απόφαση του πρωθυπουργού

Φώφη Γεννηματά: Δάκρυα και αγκαλιές από βουλευτές όλων των κομμάτων

Φώφη Γεννηματά: Την Τετάρτη η κηδεία της – Λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών

ESPA BANNER