Πολιτική

Κεφαλογιάννης: Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ταυτίζεται με τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης

Μανωλης Κεφαλογιάννης

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης γενικός Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση που θεσπίζει το Ταμείο  Δίκαιης Μετάβασης ενημέρωσε σήμερα τους συναδέλφους του βουλευτές των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προστασίας Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην Κοινή Συνεδρίαση των δύο Επιτροπών παρουσία του Γεράσιμου Θωμά υφυπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και του Κωστή Μουσουρούλη Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Στην παρέμβαση του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που έχει την τιμή να είναι ο γενικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί το πρώτο νομοθέτημα, το πρώτο βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050. Το Green Deal, η Πράσινη Συμφωνία είναι μία εμβληματική πρωτοβουλία συνολικού προϋπολογισμού 1 τρισ. ευρώ της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπή για μία πράσινη Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων ο Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε:

«Η Επιτροπή Περιφερειών με τη συνεργασία όλων των πολιτικών ομάδων του δημοκρατικού τόξου υπερψήφισε την Έκθεση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Σεπτέμβριο ενώ θα επακολουθήσει ο τρίλογος με το Κοινοβούλιο, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στόχος μας, οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο εντός της γερμανικής προεδρίας.

Η Έκθεση που παρουσιάσαμε αυξάνει τον προϋπολογισμό του Ταμείου σε 25 δις ευρώ φρέσκο χρήμα» από τα 11 που πρότεινε η Επιτροπή, ένας προϋπολογισμός που θα ξεπεράσει τα 55 δις ευρώ με τα χρήματα που προτείνει για την ενίσχυσή του η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που θα αυξήσει αναλογικά και  τα κονδύλια που θα δοθούν στη χώρα μας.

Το μεγάλο στοίχημα για το Ταμείο, ο φιλόδοξος στόχος του είναι η αποτελεσματική στήριξη των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση και η αποφασιστική στήριξη των ανθρώπων των περιοχών αυτών. Με τρόπο κοινωνικά δίκαιο. Χωρίς να αφήσουμε κανένα πίσω.

Με την Έκθεση θεσπίζουμε το κριτήριο του «Μηχανισμού Επιβράβευσης», σύμφωνα με τον οποίο το 18% των συνολικών πόρων του Ταμείου θα διατεθεί στα κράτη μέλη που θα μειώσουν σε πιο σύντομο χρόνο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ενώ το 2% θα διατεθεί στις νησιωτικές περιοχές που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή. Κάτι που συμβαδίζει απόλυτα με τις πολιτικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.

Θέλω να ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και τον κ. Θωμά και τον κ. Μουσουρούλη.

Με την κρίση του κορωνοιού χρεώσαμε τα παιδιά μας. Ας τους παραδώσουμε τουλάχιστον μία καθαρή Ευρώπη.»

Πολιτική

Ο Δένδιας θα μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Μπορέλ, τον Γάλλο ΥΠΕΞ και Αμερικανούς γερουσιαστές

Νίκος Δένδιας

Συνεχίζονται οι κινήσεις της Ελλάδας στη διπλωματική «σκακιέρα» μπροστά στην προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία με τον Νίκο Δένδια να προχωρά σήμερα σε νέα σειρά τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του αλλά και τον υπάτο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ο οποίος την Παρασκευή θα μεταβεί στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και θα συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, θα συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριάν στις 21:30 το βράδυ.

Αντικείμενο θα είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Λίγο νωρίτερα, θα συνομιλήσει με τον Ζοζέπ Μπορέλ ενόψει και του προσεχούς άτυπου συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο στις 27-28 Αυγούστου.

Παράλληλα στο πλαίσιο των τακτικών μεταξύ τους επαφών, θα έχει νέα συνομιλία στις 20.00 με τον Εμιρατινό ομόλογό του, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναϊάν ενώ στις 19:15 και στις 20:30 θα επικοινωνήσει με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Κρις βαν Χόλεν και Μπομπ Μενέντεζ.