Πολιτική

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στην Κάλυμνο για την 197η επέτειο της Ναυμαχίας του Γέροντα

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στην Κάλυμνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παρίσταται στις εκδηλώσεις για την ιστορική Ναυμαχία του Γέροντα το 1824.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου με την παρουσία της τιμά το ηρωικό κατόρθωμα του πυρπολητή Ανδρέα Μιαούλη, ο οποίος βύθισε τον τουρκικό στόλο στη Ναυμαχία του Γέροντα, στις 29 Αυγούστου του 1824.

Η ναυμαχία αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Επανάστασης του 1821, καθώς έλαβαν μέρος τουρκικά, αιγυπτιακά, αλγερινά και τυνησιακά πλοία εναντίον των ελληνικών.

Ναυμαχία του Γέροντα – Η μεγαλύτερη νίκη στη θάλασσα

Στον κόλπο του Γέροντα (Τσάταλα), απέναντι από τη Λέρο ο ελληνικός στόλος, που συνεπικουρούνταν από πυρπολικά από την Ύδρα και τις Σπέτσες, υπό τη διοίκηση του Ανδρέα Μιαούλη, αντιμετώπισε τον τουρκοαιγυπτιακό που είχε αρχηγούς τον Αιγύπτιο Ισμαήλ Γιβραλτάρ και τον Τούρκο Χοσρέφ Πασάς.

Ο ελληνικός στόλος είχε αγκυροβολήσει στον μυχό (κόρφο) του Γέροντα. Ο Μιαούλης βρισκόταν σε κρίσιμη θέση καθώς από την νηνεμία τα πλοία του είχαν ακινητοποιηθεί. Ύστερα από αψιμαχίες με τον εχθρικό στόλο, όπου κάηκαν τα πυρπολικά του Παπανικολή, του Ματρόζου και του Πιπίνου, όμως βοηθούμενος από ευνοϊκό άνεμο κατάφερε να βγάλει από τον κόρφο του κόλπου τα πλοία του. Έτσι άρχισε άγρια ναυμαχία της οποίας το αποτέλεσμα οι αρχηγοί των αντιπάλων καταλάβαιναν πως θα έκρινε το μέλλον της Επανάστασης.

Ο συνεχής κανονιοβολισμός των Ελλήνων προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον οθωμανικό στόλο. Έτσι ο Μιαούλης έστειλε τα πυρπολικά. Πολλά οθωμανικά πλοία πυρπολήθηκαν, ενώ τα πυρπολικά των Υδραίων, Γεωργάκη Θεοχάρη (Παπαντώνη) και Κυριάκου Βατικιώτη, ανατίναξαν μια τυνησιακή φρεγάτα με 44 κανόνια.

Με το τέλος της μέρας ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος αποσύρθηκε προς την Κω, ενώ ο ελληνικός παρέμεινε στον Γέροντα.

Από τη μάχη έμεινε γνωστή η φράση «κάνω τσατάλια» (καταστρέφω) από το όνομα του κόλπου της Μικράς Ασίας κοντά στον οποίο έγινε η ναυμαχία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Σχοινάς: Aπό τα πιο καταστροφικά των τελευταίων ετών στην Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι

Γέφυρα 1: Το σενάριο για την παράταση της επιδότησης δανείων

Βραζιλία: Κάθειρξη 31 ετών στη σύζυγο του Έλληνα πρέσβη για τη δολοφονία

Πολιτική

Μέρκελ: Προσβλέπει στις συναντήσεις της με την ελληνική πολιτική ηγεσία

άνγκελα μέρκελ

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσβλέπει στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα.

Επίσης επανέλαβε, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πάντα ότι οι λύσεις στα προβλήματα μπορούν να βρεθούν «μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».

«Πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και προσέθεσε: «Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους. Διότι είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Τόνισε μάλιστα ότι «αυτό η καγκελάριος το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία.»

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Νέο εργασιακό: Αλλαγές σε 8ωρο, υπερωρίες, απεργίες, γονικές άδειες και συνδικαλιστές

Ηράκλειο: Παράσυρση έξω από τον Άγιο Μηνά - Μποτιλιάρισμα σε όλο το κέντρο (βίντεο)

ESPA BANNER