Οικονομία

Γέφυρα 1: Το σενάριο για την παράταση της επιδότησης δανείων

πρόγραμμα γέφυρα

Τις συστάσεις του Εurogroup για στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία θα επαναλάβουν τα τεχνικά κλιμάκια στις συζητήσεις τους με την ελληνική πλευρά που αναμένεται να ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. 

Οι ξένοι τεχνοκράτες θα λάβουν υπόψη τους το βασικό πνεύμα των οδηγιών που θα δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της 11ης αξιολόγησης που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Νέα παράμετρος οι πυρκαγιές

Ωστόσο σε αυτή την αξιολόγηση προστέθηκε μια ακόμα παράμετρος, αυτή των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών και των μέτρων που ήδη υλοποιούνται ώστε να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι. Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, έχουν διατεθεί συνολικά 16,7 εκατ. ευρώ  στους πρώτους 3.107 πολίτες που υπέβαλαν αίτηση μέσω της πλατφόρμας για κρατική αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr).

Σύμφωνα με πηγές, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται στην Αθήνα με διάθεση να ξεσκονίσουν τις… πλατφόρμες που υποστηρίζουν πάσης φύσης μέτρα/δράσεις που αφορούν στήριξη επιχειρήσεων – νοικοκυριών, από την επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τους πλειστηριασμούς.

Τα δύο τελευταία θέματα, εντάσσονται στη γενικότερη συζήτηση που θα γίνει για την πορεία εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τις αμέσως επόμενες ημέρες να εκδώσει την προκήρυξη για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ώστε να είναι λειτουργικός την ερχόμενη άνοιξη και κυρίως για να επιβεβαιώσει την προσήλωση της στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς ο φορέας αυτός αποτελεί επενδυτικό project.

Επανεκκίνηση των πλειστηριασμών
 

Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά από «πάγωμα»  σχεδόν 1,5 χρόνου λόγω της πανδημίας, αποτελεί σήμα επαναφοράς στην κανονικότητα. Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικής σημασίας είναι η ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου), οι διατάξεις του οποίου προβλέπουν ταχύτερες και αυτοματοποιημένες διαδικασίες που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και θα αποτελέσουν τροχοπέδη στις καθυστερήσεις μέσω ανακοπών, που γίνονται δυσκολότερες.  Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι θέσεις τραπεζών και servicers επί των σχετικών διατάξεων.

Υπ’ ατμόν εξάλλου βρίσκονται περί τις 35.000 αιτήσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού και με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων  οφειλών προς τράπεζες και δημόσιο καθώς και τον βαθμό χαλάρωσης του βραχνά του ιδιωτικού χρέους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και της αποφυγής πτώχευσης.

Πλατφόρμα για το στεγαστικό επίδομα
 

Σημειώνεται ότι εντός του Σεπτεμβρίου  θα ανοίξει και η πλατφόρμα για το στεγαστικό επίδομα που θα χορηγείται στους ευάλωτους που ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο και 420 δόσεις προς τις τράπεζες και άλλους χρηματοδοτικούς φορείς.

Οι συζητήσεις για παράταση του «Γέφυρα 1»
 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος «Γέφυρα Ι» που αφορά την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας, έχουν γίνει ήδη οι σχετικές διεργασίες και ξεκαθαρίζεται ότι θα αφορά -εφόσον οι θεσμοί δώσουν το «πράσινο φως»- μόνο τους υφιστάμενους δικαιούχους. Η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς είναι ισχυρή καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν και λήγει η προβλεπόμενη 9μηνη διάρκεια της επιδότησης για τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειολήπτων, δεν θα έχουν απορροφηθεί περί τα 50 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του προγράμματος.

Ποσό που προτείνεται να μοιραστεί αναλογικά στους υφιστάμενους δικαιούχους για μερικούς μήνες ακόμα –πιθανόν μέχρι το τέλος του χρόνου– ωστόσο το ποσοστό της επιδότησης μεσοσταθμικά θα κυμανθεί στο 35%-40% όταν για τα ενήμερα δάνεια ξεκινούσε από το 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειωνόταν στο 80% για το επόμενο και «κλείνει» στο 70% για τους τελευταίους τρεις μήνες και μέγιστο ποσό επιδότησης τα 600 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακίνητα: Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η υποβολή δηλώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Οι νέες πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ

Προϋπολογισμός: Πάνω από 9 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα - Ποιοι φόροι απέδωσαν

Οικονομία

Συντάξεις Ιανουαρίου: Νωρίτερα οι πληρωμές λόγω εορτών

Συνταξιούχοι

Nωρίτερα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι συντάξεις του Ιανουαρίου όλων των Ταμείων, καθώς καταβάλλεται προσπάθεια να λάβουν οι συνταξιούχοι τα χρήματα πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών θα διαμορφωθεί ως εξής:

Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται να καταβάλλει το ΙΚΑ τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 στους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9

Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται να καταβάλλει το ΙΚΑ  τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 στους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει 0, 2, 4, 6, 8

Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται να καταβάλλει ο ΟΑΕΕ τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022

Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται να καταβάλλει ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022

Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2022 μη μισθωτών από το ΕΤΑΑ (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ)

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται να καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 το ΝΑΤ

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021ο αναμένεται να καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022  το Δημόσιο

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 όπως το Δημόσιο την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιανουαρίου 2022 θα καταβληθούν όπως και στο Δημόσιο την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021.

Οι επικουρικές συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2022 καταβάλλονται τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Διαβάστε ακόμη: 

Ηράκλειο - Ατύχημα με το τρακτέρ: Νεκρός ο οδηγός

Ηράκλειο: Άγριος καυγάς με 6 συλλήψεις!

ΚΙ.ΝΑΛ.: Στις κάλπες σήμερα μέλη και φίλοι του κόμματος για εκλογή νέου Προέδρου

ESPA BANNER