Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Προετοιμασία για τα δάνεια του ταμείου Ανάκαμψης

Υπουργείο Οικονομικών

Τις συμφωνίες με τις τράπεζες που θα «τρέξουν» τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ιδιωτικές επενδύσεις προετοιμάζει τώρα το επιτελείο του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, ενώ παράλληλα δρομολογεί τα επόμενα έργα που θα εντάξει στο Ταμείο και αφορούν την Κοινωνία της Πληροφορίας, το κτηματολόγιο και τα προγράμματα του υπουργείου Μετανάστευσης.

Για τα δάνεια του Ταμείου, ο κ. Σκυλακάκης έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον αντιπρόεδρό της Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν. Η ΕΤΕπ, με βάση τη συμφωνία αυτή, θα αναλάβει τη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ δάνεια. Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, ανάλογες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), καθώς και με τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, μεταδίδουν από την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σκυλακάκης είχε προχθές διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους περίπου 40 γαλλικών επιχειρήσεων, την οποία οργάνωσε η ομοσπονδία εργοδοτών Γαλλίας (MEDEF) για να ενημερωθούν σχετικά με τις δυνατότητες επενδύσεων που υπάρχουν. Ανάλογες συναντήσεις έχουν γίνει και με άλλες χώρες, με πρωτοβουλία των πρεσβειών. Εκτός από τις ιδιωτικές επενδύσεις, που θα δανειοδοτηθούν, υπάρχει προοπτική επενδυτικής συμμετοχής μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και ανάληψης προμηθειών εκ μέρους ιδιωτών. Ο κ. Σκυλακάκης έκανε ειδική αναφορά στα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση για την αναστροφή του brain drain (μειωμένη φορολογία στο 50% για 7 χρόνια), κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση ικανών στελεχών από τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν εδώ. Τα κίνητρα ισχύουν και για ξένους, εφόσον μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία εδώ.

Μια ακόμη εκκρεμότητα προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να προσδιοριστούν λεπτομερώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων: από τα 5 κριτήρια έχουν ήδη προσδιοριστεί αυτά που αφορούν την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση και απομένουν αυτά για την εξωστρέφεια, την έρευνα και ανάπτυξη και τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. 

Σε ό,τι αφορά τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που θα επιχορηγηθούν από τα 18,2 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η προχρηματοδότηση με εθνικούς πόρους έχει ξεκινήσει και τα πρώτα που πήραν σειρά είναι τα tablets των μαθητών, το «Εξοικονομώ» και τα προγράμματα κατάρτισης. Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ετοιμάζονται τα έργα του κτηματολογίου, της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του υπουργείου Μετανάστευσης.

Ολα αυτά προϋποθέτουν ένα επιτελείο που θα δουλεύει και προς το παρόν η ειδική υπηρεσία συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης υπό τον κ. Νίκο Μαντζούφα αριθμεί 14 από τα προβλεπόμενα 40 άτομα, με μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Εντός των επόμενων 10 ημερών θα προκηρυχθούν οι περίπου 20 θέσεις που προβλέπονται για υπαλλήλους προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα συνεχιστεί και η στελέχωση και από το Δημόσιο. Επίσης, ετοιμάζεται το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης που θα στηρίξει το Ταμείο και θα λειτουργεί σαν σύστημα project management.

Διαβάστε επίσης:

Εκκρεμείς συντάξεις: Για ποιους ασφαλισμένους έρχεται εξπρές ηλεκτρονική απονομή από Ιούνιο

Self test - Σχολεία: 10 χρήσιμες ερωταπαντήσεις για μαθητές κι εκπαιδευτικούς

Οικονομία

Ανατιμήσεις στην αγορά - Τι προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών

Μπορεί η οριακή αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Μάιο κατά 0,1% να δείχνει ελάχιστη σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες οδήγησαν στην άνοδο του πληθωρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 2% και στις ΗΠΑ στο 5% για τον περασμένο μήνα. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2021 από -2% τον Ιανουάριο, εν μέσω πανδημίας και συνέχισε με μείωση 1,3% τον Φεβρουάριο, 1,6% τον Μάρτιο και 0,3% τον Απρίλιο, για να πέρασει τον Μάιο σε θετικό έδαφος, με προοπτική περαιτέρω αύξησης μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ειδικά για τον Μάιο, οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν περάσει στη λιανική. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 21,9% και του φυσικού αερίου κατά 31,8%. Επίσης, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αυξήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής όπως τα λαχανικά (αύξηση 3%), το λάδι (1,1%), τα πουλερικά (4,1%), και τα νωπά ψάρια κατά 6%. Με δεδομένο ότι μόλις στα τέλη του προηγούμενου μήνα άρχισε να ανοίγει σταδιακά το λιανεμπόριο και η εστίαση, δεν έχουν ακόμη καταγραφεί αυξήσεις σε άλλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την πορεία των τιμών. Αρμόδιες πηγές παραδέχονταν τις αυξήσεις αλλά έδειχναν να μην ανησυχούν ιδιαιτέρως ούτε για την πορεία της ανάκαμψης, αλλά ούτε και για τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τις τιμές, αναφέρονταν σε ένα "φαινόμενο βάσης" που θα βιώσουμε τους επόμενους μήνες, όταν πέρσι λόγω της πανδημίας και των αυστηρών περιορισμών οι τιμές είχαν συμπιεστεί και τώρα που η αγορά επανέρχεται σταδιακά σε μια ομαλότητα, οι τιμές επανέρχονται στα προ της πανδημίας επίπεδα. Επιπλέον, πιέσεις δημιουργούν και οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, αφού και η τιμή του αργού έχει πάρει την ανηφόρα λόγω της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας.

Δεν βλέπουν "σπιράλ" πληθωρισμού

Ωστόσο, αποκλείουν ένα σπιράλ ανατιμήσεων στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η άνοδος των τιμών είναι συγκυριακή και όχι αποτέλεσμα αύξησης της ζήτησης από τους καταναλωτές. Ο δεύτερος πολύ βασικός λόγος είναι ότι η άνοδος των τιμών δεν συμβαδίζει και με άνοδο εισοδημάτων. Κατά τους μήνες της πανδημίας τα εισοδήματα δεν αυξήθηκαν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Στην Ελλάδα, με τη συνδρομή και των μέτρων στήριξης που εκπόνησε η κυβέρνηση, είχαμε μόνο μια οριακή μείωση των εισοδημάτων κατά 0,7%. Συνεπώς, μια απόπειρα αυξημένης ανόδου των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης και στη συνέχεια μια συγκράτηση των τιμών. Τον πληθωρισμό θεωρείται πως θα βοηθήσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα μόνο η αναβαλλόμενη κατανάλωση από τις συσσωρευμένες καταθέσεις ύψους 25 δισ. από επιχειρήσεις και νοικοκυριά τους μήνες της πανδημίας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες με τα χρήματα να κατευθύνονται κυρίως στον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες.

Ωστόσο, οι τιμές αναμένεται να βρουν την ισορροπία το 2022, όταν η άνοδος αυτή θα απαλειφθεί και η αγορά θα επανέλθει οριστικά σε ένα καθεστώς μονιμότερης σταθεροποίησης. Μέχρι τότε, όμως, οι τιμές θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.

Διαβάστε επίσης:

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από 14-18 Ιουνίου

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας και συλλαλητήριο στις 16 Ιουνίου