Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια έργα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της χρηματοδότησης

Χάρτης Ευρώπης

Με βασικό στόχο μια πολύ ισχυρή μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων σε όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις καταστεί εφικτό, ολοκληρώνεται, με σκοπό να κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα, η πρώτη περίληψη του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος της εν λόγω μόχλευσης είναι τα 30-32 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων που δικαιούται η χώρα να κινητοποιήσουν πολύ περισσότερα κεφάλαια μέσω διαφόρων εργαλείων συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Η πρώτη αυτή περίληψη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται στις 200 σελίδες, θα δίνει μια αρχική εικόνα των επιλογών της κυβέρνησης για τις επενδύσεις που θα μετέχουν στο εν λόγω σχέδιο. Οι επιλογές τελούν υπό οριστικοποίηση, σε συνδυασμό και με τις νέες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Συμβούλιο για αύξηση στο 40% του στόχου για πράσινη (από 37%), αλλά με όρο το 10% να πάει για τη βιοποικιλότητα, και με ένα επιπλέον 20% για ψηφιακές επενδύσεις.

Στο πεδίο των ιδιωτικών επενδύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι διάχυτη σε όλα τα έργα και τα προγράμματα άλλων στόχων, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η απασχόληση κ.λπ. Ωστόσο, προβλέπεται και ένα ξεχωριστό, εμβληματικό κομμάτι για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, με στόχο τον μετασχηματισμό της οικονομίας.

Σε αυτό το κομμάτι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο βασικός τρόπος χρηματοδότησης των επενδύσεων θα είναι μέσω του σκέλους των δανείων που δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Όπως ανέφερε την Παρασκευή ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θοδωρής Σκυλακάκης, από τα 32 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. ευρώ συνδέονται με δράσεις στήριξης (Πρόγραμμα React EU) και, από τα υπόλοιπα 30 δισ., ένα ποσό "γύρω στα 16-17 δισεκατομμύρια" είναι επιδοτήσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και τα υπόλοιπα είναι δάνεια. Από αυτά, ως προκαταβολή το 2021 "περιμένουμε ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου, γύρω στον Μάιο-Ιούνιο", θα λάβει χώρα 1,6 με 1,7 δισ. ευρώ ως επιδότηση και 1 με 1,3 δισ. ευρώ ως δάνειο (το 10% του συνόλου).

Το σκέλος των ιδιωτικών επενδύσεων, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον αρμόδιο αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, περιλαμβάνει προγράμματα όπως είναι η ψηφιοποίηση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, η ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η απλοποίηση φορολογίας και η ψηφιακή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Περιλαμβάνει και την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη κρίσιμων αναπτυξιακών υποδομών, αλλά και τη στήριξη κλαδικών παρεμβάσεων όπως της αγροδιατροφής, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Πολλά έργα

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν η κυβέρνηση, μέσω του επιτελείου που έχει διαμορφωθεί από το καλοκαίρι, με τη συμμετοχή, πέραν του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, του προϊσταμένου του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, του προέδρου του ΣΟΕ Μιχάλη Αργυρού, του Άκη Σκέρτσου και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου, προσανατολίζεται στο να περιλάβει στο πρώτο αυτό ελληνικό σχέδιο το σύνολο των προτάσεων για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στο τραπέζι. Διότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση κατάθεσης έργων και μεταρρυθμίσεων με μια υπερκάλυψη της τάξης του 65% σε ό,τι αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων.

Τα εν λόγω έργα και επενδύσεις στη συνέχεια θα τεθούν σε αξιολόγηση (σε ελληνικό επίπεδο και από τις Βρυξέλλες, με τις οποίες θα αρχίσει διαβουλεύσεις η κυβέρνηση). Επίσης προς το παρόν όλες αυτές οι επενδύσεις δεν έχουν αξιολογηθεί για το αν καλύπτουν τους στόχους της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, αλλά και δεν έχουν πλήρως ολοκληρωθεί οι στόχοι και τα ορόσημά τους. Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης στο υπουργικό συμβούλιο, η δεύτερη φάση επιλογής θα γίνει και με βάση την ωριμότητα, το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, την πολύ ισχυρή πιθανότητα επίτευξης ποσοτικών στόχων, την επιλεξιμότητα με βάση τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους, με το αν υπάρχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, αλλά και αναφορικά με την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων. 

Οι διαβουλεύσεις −σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο−, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Φεβρουάριο του 2021. Οπότε και θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο στις Βρυξέλλες, το οποίο θα είναι πολλαπλάσιο σε όγκο και ανάλυση από το 200 σελίδων προσχέδιο...

Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα θέρμανσης: Ημερομηνίες καταβολής, ποσά και δικαιούχοι

επιδομα θερμανσης

Η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης έχει ξεκινήσει, τη στιγμή που στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ «τρέχουν» τις τελευταίες διαδικασίες για την καταβολή των ποσών σε πάνω από ένα εκατ. δικαιούχους με σκοπό να αντισταθμιστούν οι απώλειες στα εισοδήματα από το ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης. 

Το σύνολο του επιδόματος είναι αυξημένο, κατά 100% σε σχέση με πέρυσι και θα ανέλθει στα 168 εκατ. ευρώ. Παράλληλα λόγω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των κριτηρίων (εισοδηματικών και περιουσιακών), ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 εκατ. έναντι 707 χιλ. πέρυσι.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ενώ αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης,

Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από όλους τους δικαιούχους

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, ένα κομμάτι του επιδόματος θα δοθεί ως προκαταβολή σε αυτούς που είχαν πάρει επίδομα θέρμανσης πέρυσι

Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, οι περυσινοί δικαιούχοι θα εξοφληθούν για το συνολικό επίδομα που δικαιούνται φέτος και θα καταβληθούν και τα ποσά στους νέους δικαιούχους

Ποσά και διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης

Με βάση τις αλλαγές στο καθεστώς για τη χορήγηση του επιδόματος τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

1. Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης και για αγορές καυσόξυλων ή πέλετ για όσους διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2.500 κατοίκους.

2. Το επίδομα βάσης αυξήθηκε στα 300 ευρώ από 220 ευρώ πέρυσι. Το ποσό του επιδόματος που δικαιούται κάθε νοικοκυριό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62  που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

3. Το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 100 ευρώ, ούτε υψηλότερο από 750 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης, που εφέτος θα δοθεί για πρώτη φορά και σε αυτούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, είναι αυξημένο έως και 68% (οικογένεια με τρία παιδιά).

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα  αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Για τις οικογένειες με παιδιά το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο και έτσι διαμορφώνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και σε 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν

Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Ποιοι δεν δικαιούνται επίδομα

Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όσοι:

κατείχαν το 2020 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,

κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»,

διέθεταν το 2020 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταϊκούρας: Πώς θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κάτω από το 10% μέσα στο 2022

Ενοίκια: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ

Πρόταση για παρατηρητήριο τιμών στις κατασκευές

ESPA BANNER