Πολιτική

Γεροβασίλη: Η χώρα πρέπει να εξαντλεί όλα τα μέσα προάσπισης της εδαφικής της κυριαρχίας

γεροβασίλη

Συνέντευξη στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ενδεχόμενη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας με έρευνες στην υφαλοκρηπίδα που μας ανήκει, όπως απειλεί η Τουρκία, συνιστά casus belli για τη χώρα μας;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα μας στο πλαίσιο της άσκησης της εθνικής κυριαρχίας πρέπει να εξαντλεί όλα τα μέσα για την προάσπιση των συμφερόντων της και της εδαφικής ακεραιότητάς της. Αποτελεί ωστόσο καθήκον μας μέσα από μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, να διαμορφώσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες που θα αναχαιτίσουν την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Συμφωνείτε με την εφόλης της ύλης διαπραγμάτευση για τις μεταξύ μας διαφορές που φαίνεται να επιδιώκει η Τουρκία; Σε μία τέτοια περίπτωση η "συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο", απορρίπτεται;

Η διαπραγμάτευση έχει συγκεκριμένα όρια και συγκεκριμένους κανόνες. Η διολίσθηση σε συζητήσεις για τα πάντα έχει αποδειχθεί ιστορικά επικίνδυνη. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε τα αυτονόητα στο όνομα του παράλογου αναθεωρητισμού ενός συστήματος που κατευθύνει την πολιτική της γειτονικής χώρας. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να υπάρξει μια συζήτηση με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η βασικότερη είναι να υπάρξουν σοβαροί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, ιδιαίτερα ως προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Στην ίδια βάση, θα πρέπει να δοθεί συνέχεια στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν μέσα από μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική, με στόχο την προάσπιση και την προώθηση των συμφερόντων της χώρας μας.

Πού εστιάζετε την κριτική σας στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά;

Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής γενικά δεν προσφέρονται για κομματική αντιπαράθεση και εκμετάλλευση. Ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, οι καταστάσεις απαιτούν τη διαμόρφωση συνθηκών ομοψυχίας και αποφασιστικότητας. Δεν είναι θέμα μεγαλοψυχίας ή πολιτικού πολιτισμού, αλλά ουσιαστικής ευθύνης απέναντι στην χώρα και τα συμφέροντά της. Εμείς δεν ακολουθούμε προηγούμενα παραδείγματα δημαγωγίας και διχασμού. Σαν υπεύθυνη πολιτική δύναμη και με το θεσμικό βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου στα εθνικά ζητήματα.

Με την ίδια υπευθυνότητα απαιτούμε να πολιτεύεται και η κυβέρνηση, ενημερώνοντας τις πολιτικές δυνάμεις και ασκώντας ενεργά το θεσμικό της ρόλο. Είναι καθήκον μας να διαπιστώσουμε ότι σε κρίσιμα ζητήματα τα οποία επηρεάζουν την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση πως δε διαθέτει σαφή θέση. Μεταδίδει αντικρουόμενα μηνύματα για παράδειγμα για την επιβολή των διεθνών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, την οικοδόμηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τις διεθνείς συνομιλίες για τη Λιβύη. Αυτή η εικόνα είναι εξ ορισμού επικίνδυνη καθώς δημιουργεί περιθώρια παρανοήσεων.

Νομίζετε ότι η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών θα έχει συνέπεια στη ροή προσφύγων και μεταναστών;

Οι προσφυγικές ροές είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί και την ίδια την Τουρκία και γι' αυτό και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει πολλές φορές χρησιμοποιήσει τις προσφυγικές ροές ως διαπραγματευτικό μέσο στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως και στα υπόλοιπα θέματα, έτσι και στο προσφυγικό, μια κοντόφθαλμη διαχείριση αυτού του ζητήματος από την μεριά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα και για την ίδια.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί ευρύτερη υπόθεση με διεθνή χαρακτήρα και η εργαλειοποίησή του σε αυτό το επίπεδο ενδιαφέρει όχι μόνο την Ελλάδα και τις γειτονικές στην Τουρκία χώρες, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζω πως η ΕΕ, παρά τις τεράστιες δαπάνες και για βοήθεια στην ίδια Τουρκία, εξακολουθεί να δοκιμάζεται πολιτικά εξαιτίας του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και της διευθέτησής του. Συνεπώς, αυτό δεν είναι ένα απλό, διμερές ζήτημα προς επίλυση.

Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα δε λυγίζει, είναι πιο δυνατή απ’ ό,τι πολλοί νομίζουν

Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή

Με ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους Έλληνες ευχήθηκε για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Η Ελλάδα δεν λυγίζει. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Είναι πιο δυνατή απ’ ό,τι πολλοί νομίζουν και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, με την σωφροσύνη, την αυτοσυγκράτηση, αλλά και την ακράδαντη αποφασιστικότητα αφού γνωρίζει ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι «από το λιμάνι της Τήνου ανήμερα της μεγάλης θρησκευτικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα ήθελα να κάνω την ευχή, η Παναγία να προστατεύει, να οδηγεί και να φωτίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες, στις δύσκολες στιγμές και πάντοτε. Να σκεπάζει με τη Χάρη της αυτόν εδώ τον τόπο και τις ελληνικές θάλασσες, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, το Πολεμικό Ναυτικό μας που αγωνίζονται αυτή την ώρα για τα Εθνικά μας Δίκαια».