Πολιτική

Ευρωπαϊκές επενδύσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

κουρακης γιαννης.jpeg

  Στο πλαίσιο της πτώσης των δημοσίων επενδύσεων από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές μετά την εκδήλωση της κρίσης το 2008 (μείωση κατά 15%), η φετινή έκτακτη σύνοδος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, η οποία θα διεξαχθεί στη Βαλένθια, στις 15 Σεπτεμβρίου, θα εξετάσει το θέμα των Ευρωπαϊκών Επενδύσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και θα περιγράψει  προτάσεις πολιτικής για την επανέναρξη τους.

Η πρώτη συνεδρία θα επικεντρωθεί στο πώς ο προϋπολογισμός της Ε.Ε., (και ιδιαίτερα η πολιτική συνοχής), θα πρέπει να είναι μετά το 2020, προκειμένου να διασφαλιστούν οι επενδύσεις που απαιτούνται για τους πολίτες μας.

Η σύνοδος θα αντλήσει επίσης τα πρώτα διδάγματα από τη λειτουργία του σχεδίου «Juncker» και από άλλα επενδυτικά εργαλεία της Ε.Ε., παραδείγματος χάριν για τη χρηματοδότηση των μεταφορών ( Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη») ή για την έρευνα («Ορίζοντας 2020»).
Οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον, όπως π.χ. η θέσπιση προγραμμάτων δημοσιονομικής τόνωσης σε περιφερειακό επίπεδο που θα επικεντρώνονται στις επενδύσεις που ευνοούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, θα δοθεί έμφαση ώστε στο να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό τα δάνεια, τα Καινοτόμα Χρηματοδοτικά Μέσα και οι  Καινοτόμες Δημόσιες   Συμβάσεις, μπορούν να αποτελέσουν «εναλλακτική λύση» σε μια πολιτική που βασίζεται στις επιχορηγήσεις.

Ο Γιάννης Κουράκης που συμμετέχει στη συνεδρίαση ως μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών δήλωσε : 
 «Με τις πιθανές συνέπειες του «Brexit» στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., απαιτούνται νέες προσεγγίσεις για τη χρηματοδότηση των βασικών αναγκών σε επίπεδο Ε.Ε..
  Ταυτόχρονα, τονίζει, ότι τα χρηματοπιστωτικά μέσα είναι σε μεγάλο βαθμό ασυμβίβαστα με τα χαρακτηριστικά χρηματοδότησης του κράτους πρόνοιας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».

Πολιτική

Κουτσούμπας στη Βουλή: «Σκουπίδι» το εργασιακό νομοσχέδιο

 ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Σφοδρή κριτική στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «σκουπίδι» εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έστρεψε τα βέλη του και στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας υποκριτική την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

«Οι νέες αντεργατικές διατάξεις είναι τα νέα προαπαιτούμενα της καπιταλιστικής Ευρώπης. Το νέο σούπερ μνημόνιο της ΕΕ. Γι αυτό και δεν πρόκειται να καταργήσετε το νέο μνημόνιο κ. Τσίπρα όπως δεν το κάνατε και με τα προηγούμενα. Αντίθετα φέρατε κι άλλα μνημόνια. Γιατί αυτό το νομοσχέδιο είναι το προαπαιτούμενο για το ταμείο ανάκαμψης» είπε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Αναφορικά με τις διατάξεις για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας ο κ. Κουτσούμπας είπε πως «Η διευθέτηση είναι η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης αλλά αυτό είναι χρόνια τώρα η επιδίωξη σας. Αυτός είναι κρυφός και φανερός πόθος βιομηχάνων, εφοπλιστών, εργοδοτών. Υπηρετείτε αυτούς που σας φτύνουν κι από πάνω. Στην διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας βρίσκεται ο μηχανισμός εκμετάλλευσης εργαζόμενων».

«Δεν έχει άδικο ο υπουργός εργασίας που επαναλαμβάνει ότι οι ρυθμίσεις ισχύουν στην ΕΕ. Είναι βγαλμένες από τα πιο αντιδραστικά εγχειρίδια της ΕΕ. Θυμάστε την Λευκή Βίβλο εργασίας της ΕΕ που ήταν «μαυρίλα» για τα εργατικά δικαιώματα; Πάνω σε αυτό το πλαίσιο πατήσατε όλοι σας. Η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις. Ολοι σας έχετε λερωμένη την φωλιά σας γιατί πορευτήκατε με πυξίδα την ΕΕ» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Ολοι σας είχατε σημείο αναφοράς την Οδηγία της ΕΕ που θεωρεί κανονικότητα τις 13 ώρες σερί δουλειά. Κάπως έτσι η Ευρώπη των λαών, η ΕΕ που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινη, άνοιξε τις πύλες της κολάσεως. Οι ενώσεις των καπιταλιστών μόνο χειρότερες μπορούν να γίνουν. Η εργασία γι αυτούς δεν μετριέται στις 24 ώρες τις ημέρας αλλά σε περιόδους αναφοράς. Το ΠΑΣΟΚ είχε εισάγει την 10ωρη δουλειά . Το εισηγήθηκαν κεντρικά στελέχη του τότε ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου, Κατσέλη. Αφού κάνατε την βρώμικη δουλειά τώρα παριστάνετε ότι διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας για την διευθέτηση του χρόνου της ΝΔ. Λες και υπάρχει καλή και κακή διευθέτηση. Η ΝΔ απελευθερώνει την διευθέτηση και στις ατομικές συμβάσεις. Αυτό δεν είναι η κατοχύρωση 8ωρού αλλά πλήρης κατάργησή του».

«Το νομοσχέδιο δεν νομιμοποιεί την ζούγκλα. Διαμορφώνει το επόμενο στάδιο που δεν θα έχει δικαιώματα στην ανάπαυση, στην ξεκούραση και την συμμετοχή στα κοινά για τον εργαζόμενο» είπε για να συμπληρώσει «Ακούσαμε το υπουργείο να υποστηρίζει ότι εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο. Που τα πουλάτε αυτά. Στα σαλόνια της τάξης σας; Θεωρείτε ότι η σχέση εργαζόμενου εργοδότη μπορεί να είναι ισότιμη. Όμως στους χώρους δουλειάς δεν επικρατεί η ελεύθερη βούληση του εργαζόμενου αλλα η εντολή του εργοδότη. Δηλαδή μια καθαρίστρια που θα δεχθεί την εντολή του εργοδότη της να δουλέψει 10 ώρες χωρίς περισσότερα λεφτά ελεύθερα θα επιλέξει;

Μάλιστα λέει ο υπουργός ότι οι εργαζόμενοι στις διανομές θα έχουν περισσότερα δικαιώματα. Να σας ενημερώσουμε ότι οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς μετρούν δεκάδες εργατικά ατυχήματα. Η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει «κόκκινο» με 10ωρα και 12 ώρα πάνω στους 2 τροχούς που εσείς έρχεστε να νομιμοποιήσετε».

Για τις διατάξεις που αφορούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις είπε «φέρνετε τις διατάξεις πάνω στον δρόμο που σας έστρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο κ. Τσακαλώτος έφερνε τις διατάξεις για τον περιορισμό των απεργιών έλεγε «κάθε εμπόδιο για καλό». Μήπως τώρα που τα εμπόδια στην απεργία είναι μεγαλύτερα είναι ακόμα καλύτερα για τους εργαζόμενους;».

ειδησεις σημερα 

Απεργία: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Διαμαρτυρίες επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά

Εργασιακό Νομοσχέδιο: Πορεία στο κέντρο της Αθήνας (φώτο)

Βολουδάκης: Το δεκάωρο μειώνει το κόστος μετακίνησης των εργαζομένων