Πολιτική

Ελληνική Λύση: Η Ελλάδα πρέπει να πιέσει για την έκδοση ευρωομολόγου

Ελληνική Λύση

Τη λήψη οριζοντίων μέτρων ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, προτείνει η Ελληνική Λύση.

«Έπειτα από μια μακροχρόνια οικονομική δυσπραγία, η χώρα μας έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου, λόγω… κορωνοϊού. Η Ελλάδα δεν πρέπει να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, μόνο και μόνο επειδή το θέλει η Γερμανία, αντιθέτως πρέπει να την πιέσει, όπως κάνουν κι οι άλλες χώρες, για την έκδοση ευρωομολόγου. Επειδή ο κορωνοϊός θα φύγει, αλλά οι συνέπειες στην οικονομία έχουν έρθει για να μείνουν, η Ελληνική Λύση, εφιστά την προσοχή στην κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και προσθέτει:

«Χρειάζονται οριζόντια μέτρα, ώστε οι Έλληνες να επηρεαστούν το λιγότερο δυνατόν. Κοιτώντας δε το αύριο, επιμένουμε στη στήριξη των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς η επόμενη μέρα θα "έχει... πείνα". Πρέπει να παραχθεί "πλούτος τροφής" και να εξασφαλισθεί η αυτάρκεια κι επάρκεια αγαθών πρώτης ανάγκης στη χώρα μας. Ο θυμόσοφος λαός λέει, "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Εμείς με τη σειρά μας φοβόμαστε πως δυστυχώς έρχεται... πείνα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πολιτική

Γεωργιάδης: Πολιτική μας απόφαση η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Άδωνις Γεωργιάδης

Ενδεχόμενη κωλυσιεργία από πλευράς των τραπεζών, στην υλοποίηση του προγράμματος ρευστότητας των επιχειρήσεων, μέσω των εγγυήσεων που θα λάβουν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, θα σημάνει και επιπτώσεις στη συμμετοχή τους σε αυτό, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

Όπως είπε το Παρατηρητήριο Ρευστότητας που δημιουργήθηκε, θα παρακολουθήσει τις πρώτες 30 ημέρες του προγράμματος που ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αποφασιστεί και διαφορετική μεταχείριση των τραπεζών, ανάλογα με τον τρόπο που «προχωρούν» το πρόγραμμα.

«Το παρατηρητήριο έγινε ακριβώς για να βλέπουμε που πηγαίνουν τα χρήματα που δίνουμε, γιατί νομοθετικά δεν μπορείς να παρέμβεις στις τράπεζες. Αλλά θα παρακολουθήσουμε τις πρώτες 30 μέρες πώς δίνουν τα χρήματα οι τράπεζες. Αν μετά τις 30 μέρες δούμε ότι υπάρχουν τράπεζες που τρέχουν, κι άλλες που μένουν πίσω, τότε θα επιβραβεύσουμε τις πρώτες με ανακατονομή των πόρων και θα τιμωρήσουμε τις δεύτερες αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και ας χάσουν λεφτά. Εμείς αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα φτιάχνουμε για να πάνε τα χρήματα στις επιχειρήσεις για να ζήσουν. Αυτή είναι η πολιτική μας απόφαση. Και θα είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτό», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου ότι το υπουργείο και η ΤτΕ δεν μπορούν να παριστάνουν τους παρατηρητές των καταγγελιών για προσκόμματα των τραπεζών στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων εν μέσω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.