Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΝ: Σε ισχύ το πλαφόν ηλεκτρικής ενέργειας και στους παραγωγούς ΑΠΕ

Image
ενέργεια
 clock 20:12 | 10/10/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

To οπλοστάσιο για την ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εμπλουτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρώντας στην υλοποίηση και πρόσθετων μέτρων που θα περιορίσουν τις εξόδους διαφυγής εσόδων από τους συμμετέχοντες στο χρηματιστήριο ενέργειας. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο φύλλο της κυβέρνησης υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζεται πλαφόν ανά τεχνολογία στους ηλεκτροπαραγωγούς όχι μόνο στην προημερήσια αγορά  όπως ισχύει σήμερα αλλά και στην ενδοημερήσια αγορά.

Το μέτρο πέρασε το καλοκαίρι στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ αλλά η σχετική απόφαση υπογράφτηκε από τον υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα, την περασμένη εβδομάδα. Το πλαφόν στην ενδοημερήσια αγορά έρχεται να κόψει το δρόμο κυρίως σε Φορείς Εκπροσώπησης των ΑΠΕ (ΦΟΣΕ), οι οποίοι δήλωναν χαμηλά φορτία στην προημερήσια αγορά -θέλοντας να αποφύγουν το πλαφόν- για να διακινήσουν μεγαλύτερο μέρος της «πράσινης» παραγωγής τους στην ενδοημέρησια αγορά του χρηματιστηρίου ενέργειας που αμείβονταν με την τιμή εκκαθάρισης της αγοράς.

Με τον τρόπο όμως αυτό υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα σε ετήσια βάση περί τα 350 εκ. ευρώ, τα οποία θα ενισχύσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να εξασφαλιστεί η συνέχιση των επιδοτήσεων και τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για ένα πρόσθετο μέτρο του υπουργείου που τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και το οποίο προστίθεται στην φαρέτρα του ΥΠΕΝ για να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις που προκάλεσε η εφαρμογή του πλαφόν στην χονδρεμπορική από αρχές Ιουλίου, όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται και η απόφαση του ΥΠΕΝ για την δημιουργία ενός πρόσθετου μηχανισμού ανάκτησης εσόδων αυτή την φορά στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η επιβολή έκτακτου τέλος στα διυλιστήρια καθώς επίσης και το πρόσθετο τέλος των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα που θα επιβληθεί στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

Τι αναφέρει η υπουργική απόφαση

 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση επιβάλλεται Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας και στις Ενδοημερήσιες δημοπρασίες του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Ο μηχανισμός αυτός εφαρμόζεται για το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και χαρτοφυλακίων Α.Π.Ε. πλην των θερμικών μονάδων που είναι εγκατεστημένες στο Μικρό Συνδεδεμένο Σύστημα της Κρήτης.

Σε εφαρμογή του μηχανισμού παρακρατείται, από τον Φορέα Εκκαθάρισης μέρος των εσόδων που δικαιούνται οι συμμετέχοντες στις ενδοημερήσιες δημοπρασίες από τη συμμετοχή τους σε αυτές. Το παρακρατούμενο ποσό καλείται Επιστρεπτέο Έσοδο Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών (ΕΕΕΔ). Το ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση αποτελεί το Έσοδο Παραγωγού Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών (ΕΠΕΔ).

Κατά τις διαδικασίες εκκαθάρισης των Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών, ο Φορέας Εκκαθάρισης υπολογίζει για κάθε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το Ε.Π.Ε.Δ. και το Ε.Ε.Ε.Δ.

Για κάθε συναλλαγή πώλησης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, η οποία δεν έχει προκύψει από Εντολή Πώλησης Πακέτου, τα ποσά Ε.Π.Ε.Δ. και Ε.Ε.Ε.Δ. υπολογίζονται ως εξής:

α. Αν η τιμή εκκαθάρισης της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας, ανά Αγοραία Χρονική Μονάδα της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας κατά την οποία εκτελέστηκε η συναλλαγή, είναι μικρότερη ή ίση από τη διοικητικά καθοριζόμενη μοναδιαία τιμή υπολογίζεται ως το γινόμενο της ποσότητας ενέργειας της συναλλαγής της μονάδας παραγωγής και της τιμής εκκαθάρισης της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας, ενώ το Ε.Ε.Ε.Δ. λογίζεται ως μηδενικό.

β. Αν η τιμή εκκαθάρισης της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας, ανά Αγοραία Χρονική Μονάδα της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας κατά την οποία εκτελέστηκε η συναλλαγή, είναι μεγαλύτερη από τη διοικητικά καθοριζόμενη μοναδιαία τιμή, το Ε.Π.Ε.Δ. για κάθε συναλλαγή υπολογίζεται ως το γινόμενο της ποσότητας ενέργειας της συναλλαγής και της διοικητικά καθορισμένης μοναδιαίας τιμής και το Ε.Ε.Ε.Δ. για κάθε συναλλαγή υπολογίζεται ως το γινόμενο της ποσότητας ενέργειας της συναλλαγής επί της διαφοράς της τιμής εκκαθάρισης της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας και της διοικητικά καθορισμένης μοναδιαίας τιμής της παρ. 8 του άρθρου 12Α του ν. 4425/2016.

Ο Φορέας Εκκαθάρισης, κατά την εκτέλεση των διαδικασιών εκκαθάρισης: α) υπολογίζει ως συνολικό Ε.Ε.Ε.Δ. το άθροισμα των ποσών που προκύπτουν για όλες τις συναλλαγές που εκτελέστηκαν κατά τις Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες κάθε ημέρας φυσικής παράδοσης και για κάθε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή χαρτοφυλάκιο Α.Π.Ε. και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που αναλογεί στο ποσό αυτό, και β) το ενσωματώνει στο Επιστρεπτέο Έσοδο Αγοράς Επομένης Ημέρας και γ) καταβάλλει το συνολικό Ε.Ε.Α.Ε.Η., πλέον Φ.Π.Α. στον Ειδικό Λογαριασμό «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Διαβάστε επίσης:

Εβδομάδα με έντονο ενδιαφέρον για την οικονομία: Πληθωρισμός, αξιολόγηση και πετρέλαιο θέρμανσης

Πετρέλαιο θέρμανσης: Με τιμή «φωτιά» ξεκινά η διάθεση του παρά την επιδότηση

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis