Οικονομία

Τα εντυπωσιακά δώρα του 2019 για το Bitcoin- Εξελίξεις για τα ψηφιακά νομίσματα

bitcoin

Το 2019 ήταν μια χρονιά γεμάτη εξελίξεις για τον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων και του blockchain γενικότερα. Μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας είδαμε τη «γέννηση» νέων συμμαχιών, νέων κρυπτονομισμάτων, το bitcoin και το ethereum γλίτωσαν από την bear market και διάφορα blockchain πρωτόκολλα βελτιώθηκαν και διευρύνθηκαν. Το 2019 μπορεί, επίσης να θεωρηθεί χρονιά-ορόσημο για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, καθώς τόσο το αμερικανικό Κογκρέσο όσο και οι κεντρικές τράπεζες παραδέχονται πλέον τα πλεονεκτήματα του blockchain και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Ακόμη και η Κίνα εισήλθε στην κούρσα του blockchain, δαπανώντας αρκετά δισ. δολάρια σε καινοτόμες λύσεις. Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο επενδύουν στο blockchain, μια τάση που ήλθε για να μείνει.

Πριν από κάποιες προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι τη νέα χρονιά, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στις επιδόσεις του bitcoin στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Το μεγαλύτερο εκ των ψηφιακών νομισμάτων φαίνεται πως θα «αποχαιρετήσει» το 2019 με κέρδη σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τις επιδόσεις παραδοσιακών στοιχείων ενεργητικού, όπως ο χρυσός και οι μετοχές. Η τιμή του κινείται μεταξύ 7.000 και 7.500 δολαρίων, έχοντας ανατιμηθεί πάνω από 100% από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον Bitcoin Price Index της πλατφόρμας CoinDesk.

Στο πρώτο εξάμηνο οι τιμές ενισχύθηκαν από τα 7.300 δολάρια στα 13.880, χάρη στο σενάριο περί μισού Bitcoin(μείωση της προσφοράς, η οποία αναμένεται τον Μάιο του 2020). Η καθιέρωση του Libra, του κρυπτονομίσματος του Facebook τον Ιούνιο συνέβαλε στο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η «φρενίτιδα» έφθασε στο τέλος της στο τρίτο τρίμηνο, καθώς η αγορά κυριεύθηκε από ανησυχίες μήπως η επίσημη κυκλοφορία Libra –που αναμένεται το 2020 και έχει ήδη τραβήξει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών- συνοδευθεί από πιο αυστηρούς κανονισμούς για το σύνολο της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Το κύμα ρευστοποιήσεων απομάκρυνε το bitcoin σχεδόν 48% από τα υψηλά –στα 13.880 δολάρια- που είχε αγγίξει στα τέλη Ιουνίου, ενώ τον Δεκέμβριο οι τιμές υποχώρησαν σε χαμηλά επταμήνου, στα 6.500 δολάρια.

Παρά τις απώλειες στο δεύτερο ήμισυ του 2019, οι επιδόσεις του σε ετήσια βάση είναι θετικές και μάλιστα πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με τον χρυσό ή τον δείκτη S&P 500 της Wall Street. O χρυσός καταγράφει κέρδη περίπου 15% από τις αρχές του έτους και ο S&P 500 άνοδο 30%, ποσοστά που ωχριούν μπροστά στα κέρδη 105% του bitcoin.

Αν και ιδιαίτερα εντυπωσιακά, υπήρξαν και χρονιές αστρονομικών επιδόσεων για το μεγαλύτερο εκ των ψηφιακών νομισμάτων, όπως για παράδειγμα το ράλι 5.428% του 2013 ή το 1.336% του 2017. Επιπλέον, το 2012 το bitcoin είχε ανατιμηθεί 189% και το 2016 124%. Στον αντίποδα, η μικρότερη άνοδος ήταν το 2015, μόλις 3%.

Στην έκθεση προβλέψεων με τίτλο «Φανταστείτε το 2030», ο Τζιμ Ριντ, αναλυτής της Deutsche Bank εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές των κρυπτονομισμάτων όχι μόνο για το 2020 αλλά και για την επόμενη δεκαετία. Ο Ριντ στοιχηματίζει ότι η δεκαετία του 2020 θα είναι λαμπρή για τα ψηφιακά νομίσματα, λόγω της διαφαινόμενης απόσυρσης του λεγόμενου «παραστατικού χρήματος» -δηλαδή χρήματος χωρίς αντίκρισμα. Ο Ριντ πιστεύει ότι φαίνονται πλέον εύθραυστες οι δυνάμεις που συντηρούσαν το σύστημα παραστατικού χρήματος και ότι η εποχή των νομισμάτων στηριζόμενων από κυβερνήσεις οδεύει προς το τέλος της. Γι’ αυτό και προβλέπει «έκρηξη» των κρυπτονομισμάτων και του χρυσού, που θεωρούνται σχετικά ασφαλή στοιχεία ενεργητικού.

Ο Ριντ της Deutsche Bank δεν είναι ο μοναδικός αναλυτής που προβλέπει εντυπωσιακά κέρδη του bitcoin. Ο Γιέλε Μπαντεμόσι της Binance Labs αναμένει ότι η χαμηλότερη τιμή για το bitcoin το 2020 θα είναι υψηλότερη από το ετήσιο χαμηλό του 2019(που ήταν στα 3.300 δολάρια). Η Blockchain Capital πιστεύει ότι το bitcoin θα ξεπεράσει το 2020 το φράγμα των 20.000 δολαρίων, ενώ υπάρχουν και προβλέψεις όπως αυτή της Spartan Group που κάνουν λόγο για τιμή 40.000 δολαρίων.

Τι άλλο όμως επιφυλάσσει το 2020 για την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων; Τα πρώτα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών και την είσοδο της Κίνας στο «παιχνίδι». Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίγκ, σε ομιλία του υπογράμμισε ότι η τεχνολογία blockchain ε΄νιαι το μέλλον και ότι είναι μια τεχνολογία που η Κίνα επιδιώκει ηγετική θέση. Η δήλωσή του οδήγησε σε μαζικές επενδύσεις και έρευνα πάνω στο blockchain. Μια από τις βασικές εξελίξεις που επιδιώκει η Κίνα είναι η πρωτοβουλία Ψηφιακού Νομίσματος/Ηλεκτρονικών Πληρωμών, η οποία αναμένεται –αν και σε περιορισμένη κλίμακα- εντός του 2020.

Κατά παράδοξο τρόπο, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Libra του Facebook ήταν ο βασικός λόγος για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης του ψηφιακού γιουάν από το Πεκίνο, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο για τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, θεωρεί το Libra επιζήμιο για την εθνική κυριαρχία και έχει προτείνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό ψηφιακό νόμισμα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, έχει επίσης προτείνει την ιδέα ενός ψηφιακού νομίσματος παρόμοιου με το Libra που θα δημιουργηθεί από κεντρικές τράπεζες και θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα.

Σε έρευνα 63 εκαντρικών τραπεζών που πραγματοποίησε το 2018 η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών(BIS) διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα εξετάζει τη συγκεκριμένη προοπτική, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμες για την έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος. Παρ’ όλα αυτά, αρκετές χώρες ανά τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα, ανακοινώνοντας τις προθέσεις τους για την κυκλοφορία ενός ελεγχόμενου από την κεντρική τράπεζα ψηφιακού νομίσματος στο άμεσο μέλλον.

H συγκεκριμένη διαδικασία(halving) αναμένεται τον Μάιο του 2020 και θα μειώσει κατά 50% την παραγωγή του bitcoin. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Πρόκειται για έναν κανονισμό γραμμένο από τον δημιουργό, τον φερόμενο Σατόσι Νακαμότο, προ δεκαετίας. Η μείωση κατά το ήμισυ μιας αγοράς με αξία 120 δις. δολαρίων συνιστά τεράστια αλλαγή, και γι’αυτό traders και επενδυτές προετοιμάζονται για έντονη μεταβλητότητα, αλλά και για μεγάλα κέρδη. Η διαδικασία του halving συμβαίνει σχεδόν κάθε τέσσερα χρόνια και αποσκοπεί στο να διασφαλίσει την έλλειψη διαθεσιμότητας bitcoin, ώστε να παραμείνει υπό έλεγχο ο πληθωρισμός των τιμών.

 

Οικονομία

Μέτρα στήριξης για τουρισμό: Παράταση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τέλη Σεπτεμβρίου

Ελλάδα τουρισμός νησιά

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, ως προς τα μέτρα στήριξης για τους κλάδους τουρισμού-επισιτισμού:

Ρυθμίσεις που συνδέονται κατά κύριο λόγο με την πανδημία του κορωνοϊού και περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού (που έχουν ήδη ανακοινωθεί ώστε να υπάρχει ορατότητα για τις προθέσεις της Πολιτείας), η παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και η μεταφορά της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020  προβλέπονται  σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τα μέτρα στήριξης για τους κλάδους τουρισμού-επισιτισμού:

Ø  Εντάσσονται οι  εποχικά εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και δεν επαναπροσλήφθηκαν σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία ως οδηγοί κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στην αποζημίωση ειδικού σκοπού με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το ποσό αυτό.  Οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό με υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσής τους, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

Ø  Για αυτούς που θα επαναπροσληφθούν για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο,  δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.

Ø  Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό, μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, ακόμα και με συμβάσεις μικρότερης διάρκειας του εξαμήνου, και με επιπλέον 200 ευρώ επιδότηση, πλέον της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα:

Ø  Παρατείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι την 30η.9.2021 με αντίστοιχη κάλυψη των εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση κατά την 31η.3.2021.

Ø  Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς  μετά την 30η Ιουνίου το υπόλοιπο της αδείας του 2020 για όσους τελούσαν σε αναστολή, και συγκεκριμένα τμηματικά εντός του 2021 και του 2022, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ώστε να ασκηθεί το δικαίωμα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

Ø  Παρατείνεται η θητεία των οργάνων Διοίκησης συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνταξιοδοτικών οργανώσεων, εργοδοτικών οργανώσεων, μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2021 (από 30 Ιουνίου 2021), εφόσον δεν έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει αρχαιρεσίες.

Ø  Ξεμπλοκάρεται η αποπληρωμή προγραμμάτων επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ έως το 2020, η οποία στηριζόταν σε στοιχεία χορηγούμενα από τον ΕΦΚΑ (ως προς τις εισφορές της επιχείρησης), χρησιμοποιώντας αντί για αυτά τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων.

Ø  Αίρονται αντικίνητρα για την κατάρτιση με βραχυχρόνια προγράμματα των πρόσφατα εγγεγραμμένων ανέργων, καθώς προβλέπεται πλέον  ότι δεν απαιτείται να συντρέχει η προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων τουλάχιστον για τέσσερις (4) μήνες κατά το τελευταίο 12μηνο.

Τέλος, στην τροπολογία περιλαμβάνονται και δυο ρυθμίσεις που αφορούν θέματα πρόνοιας και επιδοματικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα:

Ø  Μετατίθεται χρονικά στο επόμενο σχολικό έτος (2021-2022) η προϋπόθεση συνεπούς φοίτησης του τέκνου για τη χορήγηση επιδομάτων παιδιού, στέγασης, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λόγω των δυσκολιών που εμφανίστηκαν στον τρέχον σχολικό έτος εξαιτίας της πανδημίας.

Ø  Στο επίδομα αναδοχής, προβλέπεται η αναστολή χορήγησης των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων προς τους βιολογικούς γονείς, καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης του επιδόματος αναδοχής, και η αντίστοιχη προσαύξηση του επιδόματος αναδοχής προς τον ανάδοχο.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Δήμαρχος της Μόσχας: Κήρυξε δημόσια αργία πέντε ημέρες

Ανακαλύφθηκε γιγάντιο άστρο – Απέχει 25.000 έτη φωτός από τη Γη και «αναβοσβήνει»

Αξιοποίηση Νεωρίων και Ενετικών Τειχών: "Έδωσαν τα χέρια" δήμαρχος και Υπουργός - φωτό