Οικονομία

Στουρνάρας: Βασικό σενάριο με ύφεση 6% το 2020 και ανάπτυξη 5,5% το 2021

Στουρναρας.jpg

Σε περιβάλλον αβεβαιότητας θα κινείται η εθνική και παγκόσμια οικονομία εως ότου βρεθεί εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τόνισε ότι το βασικό σενάριο στην παρούσα φάση προβλέπει ύφεση 6% για το 2020 και ανάπτυξη 5,5% για το 2021.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιων Οργανισμών και Τραπεζών εξήγησε πως “πρόβλεψη δεν μπορεί να κάνει κανείς εφόσον δεν υπάρχει εμβόλιο. Μόνο σενάρια μπορούν να γίνουν. Η ΤτΕ προβλέπει ύφεση απο 4,5% εως 9,5% για το 2020. Το βασικό σενάριο είναι στο 6%. Για 2021 προβλέπουμε ανάπτυξη 5,5%. Οι εκτιμήσεις βεβαίως αλλάζουν. Κάθε φορά που θα δημοσιοποιούνται στοιχεία οι προβλέψεις θα αλλάζουν. Σήμερα όμως το εύρος είναι αυτό που σας είπα”.

Πέραν αυτών τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των “κόκκινων δανείων” δεν αρκεί το πρόγραμμα Ηρακλής και πως “απαιτούνται παράλληλες παρεμβάσεις” καθώς και νέος πτωχευτικός και νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας.

Επιπροσθέτως, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το πρωτογενές έλλειμμα για την τρέχουσα χρονιά υπολογίζεται στο 2,9% για να αναστραφεί η κατάσταση την επόμενη χρονιά με επίτευξη αντίστοιχου πλεονάσματος.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως “Δεν μπορούμε να μετρήσουμε σήμερα τον κίνδυνο. Γι' αυτό και κάνουμε σενάρια. Αν δεν βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο η αβεβαιότητα θα συνεχίζεται. Τα πρώτα στοιχεία Μαΐου είναι ενθαρρυντικά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όπου καταργείται lockdown υπάρχει ανάκαμψη και τζίρος μεγαλύτερος απο τον αντίστοιχο της ίδιας περιόδου”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι “κλειδί” για την πορεία της οικονομίας αποτελεί η απόδοση του τουρισμού: “Σε όρους ΑΕΠ ο τουρισμός – δεν υπάρχει στους εθνικούς λογαριασμούς άλλα αποτελείται απο τομείς εστίασης ξενοδοχεία κλπ – όλα αυτά έχουν συμβολή 8 με 8,5% στο ΑΕΠ. Η ΤτΕ κάνει έρευνες συνόρων. Πέρυσι καταγράφηκαν 18,5 δις ευρώ έσοδα αλλά την ίδια ώρα είχαμε και εκροές καθώς και οι έλληνες ταξιδεύουν σε άλλες χώρες. Το σημαντικό είναι να δούμε την άμεση επίπτωση όπως μετράται από τους εθνικούς λογαριασμούς ή τις έρευνες συνόρων”.

Πέραν αυτών, τόνισε ότι τα μέτρα για την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας ανέρχονται σε 20 δις ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι πριν την πανδημία, η εθνική οικονομία κατέγραφε εξαιρετική πορεία καθώς “ήταν σε αναπτυξιακή τροχιά απο το 2017 με ρυθμό 1,7%. Το 2018 και 19 επιταχύνθηκε σε 2,9% και η πρόβλεψη για το 2020 ανερχόταν περίπου στο 2,4%”.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η αντίδραση της Ε.Ε. κινείται σε σωστή κατεύθυνση καθώς “Η ΕΚΤ κινήθηκε πρώτη με πρωτοφανή τρόπο. Γίνονται επαναγορές πάνω απο 1 τρις κρατικών ομολόγων. Η Ελλάδα απέκτησε πρόσβαση και συμμετέχει στις επαναγορές χρέους που σχετίζονται με την πανδημία. Πέρα απο την ΕΚΤ φαίνεται ότι κινείται συνολικά και η ΕΕ. Η γαλλογερμανική συμφωνία πολύ σημαντική. Ποσό 500 εκατ ευρώ παραχωρούνται ως επιχορηγήσεις».

Επιπρόσθετα, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι οι τράπεζες είναι “απόλυτα καλυμμένες” και τόνισε ότι οφείλουν να “να δανειοδοτούν φερέγγυους δανειολήπτες”.

Τέλος, για την επόμενη ημέρα τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει

- Να αξιοποιήσει το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

- Στα Δημόσια οικονομικά απαιτείται προσεκτική διαχείριση.

- Δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη καμία λύση για φθηνό δανεισμό

- Οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να είναι μόνιμες αλλα να καταργούνται όσοι υποχωρεί η πανδημία ώστε το 2021 να γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς

- Οι τράπεζες ξεκίνησαν με κεφαλαιακή επάρκεια 17,5% αλλά και απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν εμπόδιο για την επόμενη ημέρα και για την ανάπτυξη. Ο Ηρακλής καλύπτει κόκκινα δάνεια 32 δις ευρώ που σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα πρέπει να υπάρξουν και άλλα παράλληλα εργαλεία.

- Πρέπει να υπάρξει σύγχρονο πλαίσιο φερεγγυότητας και νέος πτωχευτικός νόμος.

- Εκσυγχρονισμός προστασίας πρώτης κατοικίας και νομίζω το επεξεργάζεται η κυβέρνησης

- Λύση στο πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Την εξαετία, η κεντρική τράπεζα με ενεργητική παρουσία διοικητή στο διοικητικό συμβούλιο ΕΚΤ χάραξε την ενιαία νομισματική πολιτική που χαρακτηρίστηκε από πρωτοβουλίες για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Το τελευταίο διάστημα συνέβαλε στην διαφύλαξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όταν κυβερνητικές ενέργειες κλόνησαν την σταθερότητα. Μεταγενέστερα σταθεροποιήθηκε η κατάσταση.

Η χώρα αποκτούσε με βήμα στθερό βαθμούς ελευθερίας. Δυστυχώς η συνεχιζόμενη πορεία ανακόπηκε από τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει οικονομικές συνέπειες και φαίνεται ότι το κάνει με επιτυχία. Ο θεσμικός ρόλος της ΤτΕ αποκτά σημασία. Ανεξάρτητα θα συνεχίσει να τον επιτελεί.

Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση πραγματοποιείται προκειμένου τα μέλη της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής να τοποθετηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να ανανεώσει την θητεία του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ. Είχε προηγηθεί η ομόφωνη έγκριση του επαναδιορισμού απο την γενική συνέλευση της κεντρικής τράπεζας στην οποία μετέχουν και μέλη διορισμένα απο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οικονομία

Alpha Bank: Ουδέποτε υπήρξε κυβερνοεπίθεση στις ηλεκτρονικές εφαρμογές της τράπεζας

Alpha Bank

«Η αναίτια αποστολή ενημερωτικών SMS, που αφορούσαν σε συναλλαγές προηγουμένων ημερομηνιών, οφείλεται σε τεχνικό θέμα εξωτερικής πλατφόρμας, που αποκλειστικώς παράγει και αποστέλλει κωδικούς και ενημερωτικά μηνύματα μιας χρήσης, μέσω SMS», τονίζεται σε ανακοίνωση της Alpha Bank  σχετικά με το περιστατικό που συνέβη τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 3 Ιουλίου, κατά το οποίο οι πελάτες της εν λόγω τράπεζας έλαβαν στις κινητές τους συσκευές ενημερωτικά μηνύματα SMS που αφορούσαν σε παρελθούσες συναλλαγές και ημερομηνίες.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Alpha Bank αναφέρονται τα εξής:

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ουδεμία λειτουργική σύνδεση έχει με τα συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής της Alpha Bank.

Ουδέποτε υπήρξε κυβερνοεπίθεση ή άλλης μορφής διακινδύνευση της ασφάλειας της ιστοσελίδας και των εφαρμογών ηλεκτρονικής τραπεζικής της Τράπεζας.

Ουδείς κίνδυνος υπήρξε ως προς τους λογαριασμούς, τα στοιχεία συναλλαγών και τα προσωπικά δεδομένα των πελατων. Η Alpha Bank υιοθετεί τα πλέον αυστηρά μέτρα προστασίας και όλες τις πρόνοιες της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, έχοντας επιτύχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ασφάλειας συναλλαγών. Παράλληλα, ενημερώνει συνεχώς τους πελάτες της για τις βέλτιστες πρακτικές ώστε η χρήση εναλλακτικών δικτύων και καρτών να πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια.

Το τεχνικό ζήτημα αφορούσε αποκλειστικά τη λειτουργία της πλατφόρμας αποστολής κωδικών μίας χρήσης μέσω SMS. Μέχρι την επίλυση του τεχνικού αυτού ζητήματος, η Τράπεζα προχώρησε σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας του διαύλου αποστολής μηνυμάτων μίας χρήσης μέσω SMS. Οι πελατες μπορούσαν να λαμβάνουν τους κωδικούς μίας χρήσης μέσω της εφαρμογής Viber και να πραγματοποιούν χωρίς πρόβλημα τις συναλλαγές τους στο ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον της Alpha Bank.

Η αποστολή των κωδικών myAlpha Code επανήλθε πλέον συνολικά για συναλλαγές από το πρωί της Κυριακής, 5 Ιουλίου. Οι κωδικοί myAlpha Code αποστέλλονται τόσο μέσω της εφαρμογής Viber όσο και μέσω SMS, εφόσον οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών δεν διαθέτουν την εφαρμογή. Το σύνολο των εφαρμογών digital banking της Alpha Bank λειτουργεί πλήρως.

Η Alpha Bank, σύμφωνα με το πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνησης που τη διέπει, ενεργοποίησε άμεσα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διαπίστωση των αιτίων που οδήγησαν στο περιστατικό αυτό. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και, ανάλογα με τα αποτελέσματά της, η Alpha Bank θα ενεργήσει, όπως πάντα, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των Πελατών και των Μετόχων της. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την ανησυχία που προκλήθηκε σε πελάτες μας, εξαιτίας του τεχνικού αυτού ζητήματος και παραμένουμε δεσμευμένοι στη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών μας. Η Alpha Bank διαχρονικά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εκσυγχρονισμού της τραπεζικής αγοράς στην Ελλάδα, αλλάζοντας τον τρόπο που συναλλάσσονται οι Έλληνες. Από το πρώτο κινητό τραπεζικό κατάστημα, το πρώτο ATM και την κάρτα συναλλαγών μέχρι τη διαμόρφωση ενός πλήρους ψηφιακού οικοσυστήματος web και mobile banking και την εισαγωγή του Apple Pay, η Alpha Bank έχει στο επίκεντρό της τον πελάτη και την παροχή υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπηρεσιών προς τους συναλλασσόμενους».