Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ιδιώτες οι αιώνιοι κακοπληρωτές του ΕΦΚΑ
Ηλεκτρονικά η καταγγελία για αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία
 clock 19:49 | 16/06/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Τους… αιώνιους κακοπληρωτές του ΕΦΚΑ θα κυνηγήσουν οι ιδιώτες που θα προσλάβει ο ασφαλιστικός φορέας, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τη διαδικασία εκκαθάρισης του αρχείου των ληξιπρόθεσμων χρεών που λιμνάζουν επί δεκαετίες.

Προσεχώς αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη ιδιωτικών εισπρακτικών εταιρειών, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, στις οποίες θα ανατεθεί το έργο της ανεύρεσης των οφειλετών, αλλά και των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η εξέλιξη των χρεών προς το βασικό ασφαλιστικό φορέα είναι εφιαλτική, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2025 κατέγραψαν νέα αύξηση και διαμορφώθηκαν σε 49,73 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά:

Το 64,44% ή ποσό ύψους 32,06 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα, δηλαδή είναι ηλικίας τουλάχιστον 16 ετών.

Το ίδιο το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών εκτιμά, ότι ποσό ύψους 10,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας» και προέρχονται από πτωχευμένους εργοδότες, εργοδότες σε καθεστώς εκκαθάρισης, εργοδότες με οφειλές πριν από την εφαρμογή του συστήματος ασφάλισης μέσω ΑΠΔ, που δεν έχουν ποτέ υποβάλει ΑΠΔ και που δεν έχουν ποτέ καταβάλει ποσά στο Κ.Ε.Α.Ο., καθώς και οφειλές ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει. Δηλαδή χρέη που θεωρούνται χαμένα και θα τεθούν στο αρχείο ως «ανεπίδεκτα είσπραξης

Οι εισπρακτικές

Οι ανωτέρω συνθήκες είναι εκείνες που οδήγησαν τον ΕΦΚΑ να αναζητήσει τη συνδρομή των ιδιωτικών εισπρακτικών εταιρειών, στις οποίες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ θα ανατεθούν οι ακόλουθες αρμοδιότητες:

Η αναζήτηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ, τόσο οι βασικοί υπόχρεοι όσο και οι συνυπόχρεοι, όπως συγγενείς, συνέταιροι ή κληρονόμοι.

Η αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών είτε των ιδίων είτε των συνυπόχρεων προσώπων.

Αφού εντοπίσουν οφειλέτες ή περιουσιακά τους στοιχεία, οι ιδιώτες θα συντάσσουν φάκελο τον οποίο θα παραδίδουν στο ΚΕΑΟ, το οποίο θα δρομολογεί τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων σε βάρος τους.

Διευκρινίζεται πως οι ιδιώτες, δεν θα έχουν καμία ανάμειξη στη λήψη των αναγκαστικών μέτρων, αλλά ο ρόλος τους θα είναι καθαρά ερευνητικός.

Θα προτείνουν και ρυθμίσεις

Παράλληλα στις ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες θα ανατεθεί και το έργο της υποβολής προτάσεων ρύθμισης στους οφειλέτες.

Δηλαδή, αφού εντοπιστεί ο οφειλέτης, θα του προτείνουν να αποπληρώσει το χρέος του, καταβάλλοντας ό,τι ποσά μπορεί ανάλογα με τις δυνατότητες του, ώστε να φαίνεται «ενεργός» και να αποφεύγει τις κατασχέσεις καταθέσεων ή ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: sofokleousin.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Διακοπές 2025: Πόσο κοστίζουν τα καταλύματα και τα εισιτήρια στην Ελλάδα - Τσουχτερές οι τιμές για τον μέσο Έλληνα

Τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία: Ένας νεκρός και τραυματίες (βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis