Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουρεμένα» ενοίκια: Λήγει σήμερα η προθεσμία για υπεκμισθώσεις

Image
ενοικια
 clock 07:51 | 10/01/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Έως το τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες που υπεκμισθώνουν τα ακίνητα τους και έλαβαν κουρεμένα ενοίκια κατά την περίοδο των lockdown.

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων COVID είναι ανοιχτή οι εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων τα ακίνητα έχουν υπεκμισθωθεί, να μπορούν να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση COVID» ή/ και τροποποιητική (όχι αρχική) «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021. Η προθεσμία αυτή λήγει σήμερα. Από αύριο 11 Ιανουαρίου έως και τις 21 Ιανουαρίου, οι υπεκμισθωτές ακινήτων θα μπορούν υποβάλουν τροποποιητική «Δήλωση COVID» για τους παραπάνω μήνες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής, μπορεί να εισπράξει την αποζημίωση εάν ήταν και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας. Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του. Η ουσία είναι οτι το Δημόσιο πληρώνει μία και μοναδική φορά αποζημίωση για κάθε μισθωμένο / υπεκμισθωμένο ακίνητο, με κατ΄ αρχήν δικαιούχο τον υπεκμισθωτή, ο οποίος με τη σειρά του υποχρεούται σε καταβολή πλήρους μισθώματος στον ιδιοκτήτη. Όταν ο υπεκμισθωτής δεν δικαιούται αποζημίωση, τότε και μόνον τότε, δικαιούχος της αποζημίωσης είναι ο ιδιοκτήτης – εκμισθωτής.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων η ΑΑΔΕ θα προσδιορίσει ποιος δικαιούνται την αποζημίωση και ποιοι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να είχαν εισπράξει ολόκληρο το ενοίκιο. Όπως γίνεται αντιληπτό η εκκαθάριση των υποθέσεων που αφορούν στα κουρεμένα ενοίκια υπεκμισθώσεων αποτελεί μια σύνθετη και αρκετά δύσκολη διαδικασία.

Έξαλλου έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί είναι ενός νέος γύρος συμψηφισμών αποζημιώσεων (2020) με φόρους. Μόλις ολοκληρωθούν οι διορθώσεις για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και γίνει η εκκαθάριση τους, οι ιδιοκτήτες που θα διαπιστώνουν ότι τους έχουν συμψηφιστεί φόρος εισοδήματος με αποζημιώσεις που δικαιούνται για μειώσεις ενοικίων που υπέστησαν την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η διαδικασία των συμψηφισμών βρισκεται σε εξελιξη για όσους εγκρίνεται η αίτηση τους και έχουν ανοιχτές οφειλές φόρων (π.χ. από τη φορολογική δήλωση). Η σχετική ενημέρωση γίνεται στο Taxisnet και στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση».

Μέσω της ΠΟΜΙΔΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν επίσης:

Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή διορθώσεων και δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020.
Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή δηλώσεων COVID για τους μήνες Ιούνιο & Ιούλιο 2021 διότι για αυτό το χρονικό διάστημα δόθηκε η ευκαιρία μόνο για αρχικές δηλώσεις.
Να εκδοθούν αποφάσεις για τους ΚΑΔ μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, ή έστω ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει πλέον για κανένα δικαίωμα μείωσης ενοικίου, δεδομένου ότι διάφοροι ενοικιαστές να αρνούνται ακόμη και τώρα να καταβάλουν τα μισθώματα ή μέρος τους, με τον αναπόδεικτο ισχυρισμό ότι συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα μείωσης ενοικίου!
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα: Κλειστά τα σχολεία, μικρές οι ζημιές

Κορωνοϊός - Παραλλαγή Όμικρον: Τα 21 συμπτώματα που έχουν επιβεβαιωθεί από τους ειδικούς

Κορωνοϊός - Σχολεία: Με τα τεστ ανά χείρας και αυξημένα μέτρα επιστρέφουν οι μαθητές

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis