Οικονομία

Handelsblatt: Η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές

ελλάδα κρίση

Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, ο ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει να εκδώσει δεκαετές ομόλογο, γεγονός που θεωρείται ορόσημο στην αγορά, γράφει η γερμανική Handelsblatt.
Στα τέλη Ιανουαρίου, η Ελλάδα εξέδωσε ήδη ένα πενταετές ομόλογο. Ήταν το πρώτο ομόλογο μετά από το τέλος του προγράμματος, που είχε λήξει περίπου ένα εξάμηνο πριν την έκδοσή του. Το ομόλογο θεωρήθηκε επιτυχές, και προφανώς αυτή η επιτυχία δίνει νέα κίνητρα στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο κρατικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει ήδη την επόμενη κίνηση. Αυτή τη φορά η Ελλάδα θέλει να εκδώσει ένα δεκαετές ομόλογο, ως χαρτί «πρώτης κατηγορίας». Αυτά τα ομόλογα θεωρούνται σημείο αναφοράς. Η απόδοσή τους χρησιμεύει ως μέτρο της φερεγγυότητας μιας χώρας.

Οικονομία

Πληθωρισμός: Στο 3,4% διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη

 Δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης

Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον φετινό Σεπτέμβριο, από 3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα (20/10) στη δημοσιότητα.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 3,6% τον Σεπτέμβριο, από 3,2% τον Αύγουστο και 0,3% τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,7%), την Πορτογαλία (1,3%) και την Ελλάδα (1,9%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία και τη Λιθουανία (αμφότερα 6,4%) και την Πολωνία (5,6%).

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σε 25 κράτη-μέλη, μειώθηκε σε ένα κράτος μέλος, παρέμεινε σταθερός σε ένα.

Τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη συνεισφορά στο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,63 ποσοστιαίες μονάδες, pp), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (+0,72 pp), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,57 pp) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,44 pp).

διαβαστε επισης

Σε υψηλά εξαμήνου το Bitcoin - Κέρδη στη διαπραγμάτευση του πρώτου bitcoin ETF

ΕΦΚΑ: Ιδιώτες και στην έκδοση επικουρικών συντάξεων

Τσακλόγλου: Καλύτερες συντάξεις για τους νέους

ESPA BANNER