Οικονομία

Φορολοταρία: Τα κίνητρα για πληρωμές με κάρτα

φορολοταρία

Καινούργια κίνητρα για να ενισχυθούν οι πληρωμές με κάρτα, αλλά και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η φορολοταρία, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αλλαγές δρομολογούνται με σκοπό να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών, τόσο για να κάνουν περισσότερες ηλεκτρονικές αγορές, όσο και για να κόβουν αποδείξεις οι κλάδοι που θεωρούνται «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή.

Έτσι, οι κληρώσεις που γίνονται κάθε μήνα με έπαθλο 1.000 ευρώ για ισάριθμους πολίτες, ενδέχεται να αντικατασταθούν από κληρώσεις με μεγαλύτερα ποσά για λιγότερους τυχερούς, καθώς αναμένεται αύξηση στο σχετικό κονδύλι των 12 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, τα ποσά αυτά μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 100.000 ευρώ, ενώ οι κληρώσεις ενδέχεται να γίνονται ίσως και σε εβδομαδιαία βάση ή με τζακ ποτ στις περιόδους των εορτών, όπβς αναφέρει το newmoney.

Επίσης, εξετάζεται το ενεδεχόμενο στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν πληρωμές μόνο από κλάδους που συνηθίζουν να φοροδιαφεύγουν, όπως κομμωτήρια, γυμναστήρια, συνεργεία και δαπάνες σε γιατρούς και δικηγόρους.

Ξανά οι χάρτινες αποδείξεις
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ξανά σε ισχύ τις χάρτινες αποδείξεις, αξιοποιώντας μια νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ για smartphones, η οποία θα ελέγχει την εγκυρότητά τους, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις που εκδίδονται με κωδικό QR.

Εξετάζεται δε να δίνεται μπόνους σε όσους βοηθούν στον εντοπισμό εικονικών αποδείξεων από κυκλώματα φοροδιαφυγής με «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Στην περίπτωση αυτή, το μπόνους μπορεί να περιλαμβάνει ολόκληρο το ποσό ή ένα ποσό κατ’ αποκοπήν.

Οι χάρτινες αποδείξεις που θα σκανάρονται θα μπορούν υπό προϋποθέσιες να προσμετρώνται στη φορολοταρία ή στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει στο σύστημα κατάρτισης και το επίδομα ανεργίας

Παππούς για πρώτη φορά ο Μιχάλης Καραμαλάκης

Οικονομία

Ρεύμα: Αυξημένη κατά 189% η τιμή του σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο

ρεύμα

Αυξημένη κατά 189% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα αναμένεται να είναι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, για τον   Σεπτέμβριο που διαμορφώνεται στα 134,7 € / MWh από 46,6 € /  MWh. Παράλληλα αναμένεται νέα σύξηση για τον Οκτώβριο.

Μάλιστα οι σημερινές τιμές φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή της σχετικής λίστας με την τιμή της MWh να ανεβαίνει στα 242 €/ MWh με το πρόβλημα να είναι ευρύ σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο, ενώ στον Βορρά είναι κατά πολύ χαμηλότερες.

Αναφερόμαστε στον μήνα Σεπτέμβριο διότι αυτή η μέση τιμή θα αποτυπωθεί και στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τον συγκεκριμένο μήνα.

Οι επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιβαρύνονται και μέσω της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε εταιρεία αν γίνει η αναγωγή σε επιβάρυνση όσον αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής προκύπτει ότι «φουσκώνει» ο λογαριασμός περίπου κατά 11 με 12 λεπτά ανά kwh,
 Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ανεβαίνουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ευρωπαϊκό νότο
Ήδη η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει την επιδότηση την οποία οι καταναλωτές θα δούνε στον λογαριασμό τους με την ένδειξη «πίστωση ταμείου ενεργειακής μετάβασης». Είναι 6 λεπτά του ευρώ / kwh για όλο το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, υπάρχει όμως το πλαφόν της επιδότησης στις 300 KWh που σημαίνει ότι η επιδότηση διαμορφώνεται στα 18 ευρώ τον μήνα.

Στους λογαριασμούς η κρατική επιδότηση αποτυπώνεται με την  ε την ένδειξη «πίστωση ταμείου ενεργειακής μετάβασης», αποτυπώνεται στους λογαριασμούς η κρατική επιδότηση.

Σημαντικές επιβαρύνσει θα προκύψουν κυρίως για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τη θέρμανση καθώς η κατανάλωση θα ανέβει  πάνω από το όριο των 300 KWh κι από την άλλη και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν λαμβάνουν αυτή την επιδότηση.

ΜΕΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020 46,6 € / MWh

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 134,7 € / MWh

ΜΕΤΑΒΟΛΗ +189%

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ελλάδα 242,3 € / MWh

Ιταλία 233,3 € / MWh

Γαλλία 209,5 € / MWh

Ισπανία-Πορτογαλία 203,5 € / MWh

«ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ»

6 λεπτά του ευρώ / kwh

Πλαφόν επιδότησης οι 300 KWh

Μέγιστη επιδότηση: 18 € / μήνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: Δύο τροχαία με τραυματισμούς κινητοποίησαν το ΕΚΑΒ

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες εάν επιλέξει τον δρόμο της πρόκλησης

Στη Γαλλία ο Α/ΓΕΕΘΑ: Πτήση Φλώρου με μαχητικό Rafale (Φωτογραφίες)

ESPA BANNER