Οικονομία

Bloomberg: Το 2021 μοιάζει με «μαύρη τρύπα» για τον ευρωπαϊκό τουρισμό

τουρισμός διακοπές νησιά

Στον ευρωπαϊκό Νότο, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προετοιμάζονται και να ελπίζουν… Οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό είναι σε εξέλιξη όμως θα χρειαστούν μήνες  για την επιστροφή στην… κανονικότητα με γεμάτα αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια και beach bar.  Τι σημαίνει αυτό; Σε μεγάλο βαθμό, οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά την φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Η προσδοκία είναι ότι η κατάσταση  θα είναι καλύτερη σε σχέση με το 2020, αλλά και πάλι αυτό δεν σώζει την κατάσταση.  Η Σαντορίνη υποδέχτηκε το περυσινό καλοκαίρι μόλις τρία κρουαζιερόπλοια σε σύγκριση με περίπου 600 το 2019. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειξαν ότι οι διανυκτερεύσεις τουριστών στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα μειώθηκαν τουλάχιστον 70%, μια  προειδοποίηση προς την τουριστική βιομηχανία να προετοιμάζεται για μια ακόμη ήσυχη χρονιά.

«Οι τουριστικές ροές στο σύνολό τους δεν αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως στα προ κρίσης επίπεδα το 2021″, ανέφερε η επιτροπή. Στην Ιταλία, ο τουρισμός θα μείνει πίσω από την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη καθώς οι τουρίστες «επιστρέφουν σταδιακά όσο δηλαδή μειώνεται η αβεβαιότητα».

Κομισιόν: Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες απώλειες σε διανυκτερεύσεις το 2020

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των χειμερινών οικονομικών της προβλέψεων δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε το 2020 η μεγαλύτερη μείωση διανυκτερεύσεων στην Ευρώπη. Το 2021, όπως αναφέρει η Κομισιόν, πιθανόν να υπάρξει αυξημένη κίνηση για καλοκαιρινές διακοπές από τουρίστες που έχουν αναβάλει πέρυσι τα σχέδιά τους και διαθέτουν αυξημένες αποταμιεύσεις. Όμως, επειδή θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει σχεδιασμός διακοπών από νωρίς, λόγω των περιορισμών που θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στα αεροπορικά ταξίδια, αυτή η τουριστική κίνηση εκτιμάται θα εκδηλωθεί με αυθόρμητο τρόπο και θα κατευθυνθεί κυρίως σε ταξίδια εντός των χωρών ή σε προορισμούς γειτονικών χωρών προσβάσιμους με αυτοκίνητο.

Το τουριστικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα καθιστά περισσότερο ευάλωτη την τουριστική βιομηχανία της χώρας στην πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2020 καταγράφεται στην Ελλάδα η μεγαλύτερη συνολική μείωση διανυκτερεύσεων (-73%) και μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στις διανυκτερεύσεις επισκεπτών προερχόμενων από χώρες εκτός ΕΕ (77%).

Οι άνθρωποι του κλάδου λένε ότι αυτό είναι ήδη ορατό από το πρώτο δίμηνο του έτους. Ο Paolo Manca, διευθυντής της αλυσίδας Felix Hotels στη Σαρδηνία, λέει ότι αυτή την εποχή οι κρατήσεις για το καλοκαίρι θα ήταν περίπου στο 30% καθώς ο κόσμος είναι ήδη κουρασμένος από τον μεγάλες  χειμωνιάτικες νύχτες.  Ομως η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς οι σελίδες στα βιβλία των κρατήσεων είναι λευκές…

Η κατάσταση για τους ιδιοκτήτες είναι δύσκολη καθώς εξακολουθούν να πληρώνουν το κόστος συντήρησης και μίσθωσης χωρίς εγγύηση εισοδήματος. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι χωρίς να γνωρίζουμε αν μπορούμε να ανοίξουμε», λέει στο Bloomberg ο Μανώλης Καραμολέγκος, ιδιοκτήτης του Meltemi Hotels and Resorts στη Σαντορίνη και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου ξενοδόχων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις προετοιμασίες για την τελευταία στιγμή».

Ο τουρισμός είναι κρίσιμος για πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης. Αντιπροσωπεύει το 21% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και το 17% στην Πορτογαλία. Ο τουρισμός είναιο κύριος εργοδότης σε περιοχές όπου απουσιάζουν άλλες βιομηχανίες, παρέχοντας ζωτικό εισόδημα για οικογένειες και υποστήριξη προς τις τοπικές οικονομίες.

Οι προοπτικές θα βελτιωθούν καθώς οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Ωστόσο οι μεταλλάξεις του ιού απειλούν την ανάκαμψη. Ακόμα κι αν υπάρξει αύξηση κρατήσεων της τελευταίας στιγμής τα οφέλη δεν θα είναι τα ίδια για όλους. Οπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ευνοηθούν οι κοντινοί προορισμοί σε σχέση με προορισμούς όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Εν τω μεταξύ, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά αργά – και αμφιλεγόμενα – οι κυβερνήσεις αναζητούν την οποιαδήποτε ευκαιρία για να βοηθήσουν τον τουρισμό.

Η Ελλάδα θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει ένα πιστοποιητικό ώστε όσοι εμβολιάζονται να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Έχει ήδη συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ, το οποίο ηγείται του εμβολιασμού σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker.

Οι προβλέψεις της TUI

Η TUI AG, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι το φετινό καλοκαίρι σχεδιάζει να προσφέρει τα 4/5 από τα προγράμματα διακοπών που συνήθως πουλά.  Η TUI στοιχηματίζει στην ταχύτητα της επιχείρησης εμβολιασμού στη Βρετανία που αναπόφευκτα θα ενισχύσει τη ζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές. Ομως ο υπουργός Μεταφορών της βρετανικής κυβέρνησης Grant Shapps ενημέρωσε τους Βρετανούς αυτήν την εβδομάδα να μην κάνουν κρατήσεις δεδομένης της αβεβαιότητας. «Απλώς δεν ξέρω την απάντηση στο ερώτημα πού θα φτάσουμε αυτό το καλοκαίρι», είπε. «Η καλύτερη συμβουλή είναι να μην κάνεις τίποτα σε αυτό το στάδιο.»

Ορισμένα ξενοδοχεία στη Νότια Ευρώπη βλέπουν ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση, η οποία θα αντισταθμίσει ένα μέρος της χασούρας από τα έσοδα. Στην Πορτογαλία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pestana Hotel Group Jose Theotonio είπε ότι οι προσφορές του Ιανουαρίου είχαν μεγάλη ζήτηση από τους Πορτογάλους, καθώς ο συνεχιζόμενος φόβος για ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και καραντίνες αποθάρρυνε τους ξένους επισκέπτες.

Θεωρητικά ο εμβολιασμός θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στα σκληρά μέτρα, όμως ακόμα κι αυτό είναι για την ώρα πολύ ασαφές. Οι κυβερνήσεις συχνά υιοθετούν περιοριστικά μέτρα χωρίς σαφές πλάνο με ό,τι αυτό σημαίνει για πελάτες και επιχειρήσεις. «Χρειαζόμαστε σαφείς ενδείξεις από την κυβέρνηση, όσον αφορά τις οδηγίες ασφαλείας, τα πρωτόκολλα, προκειμένου να προγραμματίσουμε, λέει ο Manca, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του συλλόγου ξενοδόχων Federalberghi Sardegna. «Για τον τουρισμό, η έλλειψη σαφήνειας είναι τόσο επιβλαβής όσο ο ίδιος ο Covid».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης - Νετανιάχου: Συμφώνησαν σε «πράσινο διαβατήριο» για τον τουρισμό

Ασφαλής και άμεση επανεκκίνηση του τουρισμού στην Κρήτη για το 2021

Τουριστικοί πράκτορες Κρήτης: Διαδικτυακή συζήτηση για την πορεία του τουρισμού

Οικονομία

Ρέγκλινγκ: Μπορεί να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη της Ελλάδας μετά την πανδημία

ρέγκλινγκ

«Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο την τελευταία δεκαετία και η οικονομία της μπορεί να αναπτυχθεί και πάλι έντονα μετά τις δύσκολες συνθήκες της κρίσης της Covid-19» τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Σταϊκούρας επισκέφθηκε σήμερα την έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο όπου είχε συνάντηση τον κ. Ρέγκλινγκ, εν όψει του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 17 Ιουνίου. «Για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση» κάνει λόγο η κοινή δήλωση. Οι κκ Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ, συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την ευρωζώνη συνολικά, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι «από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συναντιόμαστε τακτικά και διατηρούμε στενή συνεργασία»«Επισκέφτηκα την Αθήνα τον Μάιο, το πρώτο επίσημο ταξίδι μου μετά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Συνεχίσαμε αυτόν τον διάλογο σήμερα, εν όψει της συνάντησης της Eurogroup που θα λάβει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για τη χώρα».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «η σημερινή συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ και η εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση που επαναβεβαιώνει τη συστηματική, παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει».

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση και τον αντίκτυπό της στην οικονομία και την κοινωνία στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, όπως έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Έχουμε ακόμη δυσκολίες και προκλήσεις μπροστά μας» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Ωστόσο, η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", μια σειρά θετικών δεικτών και πρόσφατων εξελίξεων εμπνέει αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές μιας ισχυρής ανάκαμψης και επίτευξης υψηλής, βιώσιμης ανάπτυξης στην εποχή μετά το Covid-19» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ. ευρώ μέσω του 10ετούς ομολόγου

Κορωνοχρέη: Έρχεται «ανάσα» 6 μηνών για την αποπληρωμή τους

Στήριξη της απασχόλησης: Στην Ελλάδα 2,54 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE