Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 4,1% προβλέπει για την Ελλάδα το 2021 το ΔΝΤ

Image
ανάπτυξη
 clock 16:13 | 13/10/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Οριακά βελτιωμένες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020, αλλά και πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάκαμψη το 2021, διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δημοσιεύτηκε σήμερα στα πλαίσια της Ετήσιας Συνόδου του οργανισμού που διεξάγεται με ψηφιακό τρόπο (virtualy).

Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ αποτυπώνουν μια πιο αργή πορεία ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία σε σχέση με όσα εκτιμούσε το Ταμείο τον προηγούμενο Απρίλιο, κάτι που σχετίζεται με το ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν εξασθένισε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όπως αρχικά ανέμενε το ΔΝΤ.

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου δεν εκτιμούν πλέον πως η χώρα μας θα έχει το 2020 την μεγαλύτερη ύφεση στο σύνολο της ευρωζώνης, ωστόσο αναφέρουν πως η Ελλάδα θα έχει την μεγαλύτερη ανεργία, τις μεγαλύτερες αποπληθωριστικές πιέσεις, αλλά και την μεγαλύτερη επιδείνωση σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου στη ζώνη του ευρώ.

Η ίδια δεν έκρυψε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.

«Η απασχόληση παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία και η αγορά εργασίας έχει γίνει πιο συγκεντρωτική με τους εργαζομένους χαμηλού εισοδήματος, τη νεολαία και τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι με σχεδόν 90 εκατομμύρια άτομα να αναμένεται να βρεθούν για πρώτη φορά σε καθεστώς ακραίας φτώχειας φέτος. Η ανάταξη από αυτήν την καταστροφή είναι πιθανό να είναι κοπιώδης, άνιση και πολύ αβέβαιη. Είναι σημαντικό να μην αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου.

Ενδεικτικά ανέφερε πως οι επενδύσεις σε υγεία, ψηφιακή υποδομή, πράσινες υποδομές και εκπαίδευση μπορούν να συμβάλουν σε βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, ενώ και η επέκταση του διχτυού κοινωνικής ασφαλείας, όπου υπάρχουν κενά, μπορεί να διασφαλίσει ότι οι πιο ευάλωτοι θα είναι προστατευμένοι.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ
Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία των μεγαλύτερων οικονομιών διεθνώς εφέτος και το 2021 έχουν ως εξής:

Για την οικονομία της ευρωζώνης το ΔΝΤ αναμένει ύφεση 8,3% εφέτος, και για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 5,2%.
Για την οικονομία των ΗΠΑ το ΔΝΤ αναμένει ύφεση 4,3%, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 3,1%.
Για την οικονομία της Κίνας το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 1,9% εφέτος, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 8,2%.
Για την οικονομία της Γερμανίας το Ταμείο προβλέπει ύφεση 6% εφέτος. Για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,2%.
Για την οικονομία της Ιταλίας το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10,6% εφέτος. Για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2%.
Για την οικονομία της Ιαπωνίας το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 5,3% εφέτος και για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%.
Για την βρετανική οικονομία το Ταμείο προβλέπει ύφεση 9,8% εφέτος, και για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,9%.
Αλλά και για τα δημοσιονομικά δεδομένα διεθνώς το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Αναφορικά με το παγκόσμιο χρέος αναμένει πως στις αναπτυγμένες οικονομίες θα ανέλθει στο 125% του ΑΕΠ το 2021 σε μέσα επίπεδα, 20% υψηλότερα σε σχέση με πριν την πανδημία.

Στη θετική πλευρά, το ΔΝΤ σημειώνει πως οι προοπτικές χαμηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, παράλληλα με την προβλεπόμενη ανάκαμψη το 2021, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση εξυπηρέτηση του χρέους.

«Για να διασφαλίσουν ότι το χρέος παραμένει σε μια βιώσιμη πορεία μεσοπρόθεσμα οι κυβερνήσεις μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την προοδευτικότητα των φόρων τους, να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους και να εξαλείψουν τις σπατάλες δαπανών», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis