Skip to main content
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Αυτό είναι το νέο ψάρι που απειλεί τις ελληνικές θάλασσες

Image
plotosus lineatus
 clock 11:20 | 13/04/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Ενα δηλητηριώδες ψάρι, τα αγκάθια του οποίου είναι εξαιρετικά κοφτερά και το επώδυνο τσίμπημά του μπορεί να γίνει ακόμη και θανατηφόρο και μια... τσουχτερή, μεγάλη μέδουσα που έκανε ένα «σουλάτσο» στη Λακωνία, είναι η πιο νέα απειλή ξενιστών στις ελληνικές θάλασσες.
Μαζί και ο γνωστός μας πλέον και επικίνδυνος λαγοκέφαλος αλλά και το λεονταρόψαρο, που από το 2015 έχει... εγκατασταθεί στη Ρόδο και στην Κρήτη. Υπάρχουν όμως και ξενιστές που βάλαμε πολύ γρήγορα και στη διατροφή μας ως λιχουδιές, όπως ένα εύγευστο κοχύλι, που έχει μπει πλέον ως εκλεκτό έδεσμα στα ακριβά εστιατόρια, ιδιαίτερα της Ρόδου.

Νέα, ξενικά είδη έχουν μπει στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού και αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για την αλιεία, τον τουρισμό και τη δημόσια υγεία. Η άνοδος των «μυρίων» κινητοποιεί τις αρχές και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θεσπίσει ειδικό κανονισμό για την καταγραφή των γνωστών χωροκατακτητικών ειδών, αλλά και των νέων αναμενόμενων, ως μέτρο έγκαιρης προειδοποίησης. Την ίδια ώρα το δίκτυο ΕLNAIS και η περιβαλλοντική οργάνωση της Θεσσαλονίκης «i Sea» ζητούν από τους Ελληνες ψαράδες να φωτογραφίζουν και να στέλνουν τα σπάνια είδη, προκειμένου να καταγραφούν σε βάσεις δεδομένων και να μελετηθούν, αποφεύγοντας να τα καταναλώνουν.

Το ψάρι Plotosus lineatus, που μοιάζει με χέλι, είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη παγκοσμίως και έχει κατακλύσει τις θάλασσες στο Ισραήλ και στη γειτονική Τουρκία. Αν και δεν έχει ακόμη εντοπιστεί στην Ελλάδα, οι ψαράδες πρέπει να επαγρυπνούν, γιατί είναι από αυτά που αναμένεται να κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους. Το Plotosus lineatus είναι ένα μακρύ ψάρι, μήκους μέχρι και 32 εκατοστά, σε καφετί χρώμα με άσπρες ή κρεμ λωρίδες.
Μοιάζει με χέλι
Τα νεαρά άτομα κολυμπούν σε ομάδες των 100, και μοιάζουν με μπάλα, ενώ τα ενήλικα μέχρι 20 ψάρια μαζί. Οι ψαράδες μπορεί να το μπερδέψουν με το χέλι αν και οι ρίγες στην πλάτη του το κάνουν ιδιαίτερο. Πρόκειται για ένα ψάρι του Ινδικού και του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ έχει κάνει την εμφάνισή του και στις ακτές της ανατολικής Αφρικής και της Μαδαγασκάρης, της Ιαπωνίας και νότια προς την Αυστραλία. Ως ξενικό είδος μπήκε στη Μεσόγειο από το Σουέζ και έχει θέσει σε συναγερμό τις Αρχές στη γειτονική χώρα καθώς τελευταία αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων.

Το Plotosus lineatus έχει κοφτερά πτερύγια και τα αγκάθια του κρύβουν ένα άκρως τοξικό δηλητήριο, που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο που θα έρθει σε επαφή μαζί του και κοπεί. Ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αφενός γιατί δεν υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί στη Μεσόγειο (ούτε ένα άτομο δεν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα) κι αφετέρου γιατί το ψάρι αυτό κινείται πάντα σε μεγάλα κοπάδια και μπορούν να γίνουν αντιληπτά. Ενεργούν σαν μια γιγαντιαία περιστροφική μηχανή και δύσκολα μπορεί κάποιος να ακινητοποιήσει ή να εγκλωβίσει ένα.

Η μεγάλων διαστάσεων μέδουσα Rhopilema nomadica μπορεί να φτάσει έως και τα 10 κιλά σε βάρος, ενώ η ομπρέλα της έχει διάμετρο μέχρι και 58 εκατοστά. Η επαφή με τον άνθρωπο είναι αρκετά επώδυνη, το «άγγιγμά» της ενοχλητικό και επικίνδυνο, ενώ έχουν αναφερθεί σοβαρές επιπτώσεις στα μάτια και στα χείλη ατόμων που τα τσίμπησε και στη συνέχεια έβαλαν τα χέρια τους στο πρόσωπο. Είναι είδος των πολύ τροπικών θαλασσών, απαντάται σπάνια στη Μεσόγειο κι ακόμη πιο σπάνια στην Ερυθρά Θάλασσα.

πηγή: ethnos.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis