Κρήτη

Πόσα ρέματα έχουν απομείνει στην Κρήτη; - Κανείς αρμόδιος δεν απαντά στο ερώτημα

πλημμύρα

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων τους έμπλεξε η προσπάθεια του ekriti.gr να κάνει ρεπορτάζ για τα χαρτογραφημένα ρέματα στην Κρήτη, πόσα έχουν απομείνει... με το πέρασμα των δεκαετιών και ποιοι είναι οι κίνδυνοι σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης και πλημμυρικών φαινομένων.

Στο Νομό Ηρακλείου, σε επικοινωνία μας με τον Αρμόδιο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Γιάννη Τζανοκωστάκη ενημερωθήκαμε για τη δυσκολία καταγραφής των ρεμάτων, αναφέροντας ως γνωστά ρέματα που έχουν δώσει  πλημμυρικά επεισόδια τον Γιόφυρο στο Ηράκλειο,  την Γρα Λυγιά στα νότια της περιφέρειας Λασιθίου και δύο ποτάμια στα Χανιά. Όπως επίσης την Αγία Πελαγία, όπου ο κεντρικός δρόμος είναι ρέμα, τις Τρεις Βαγιές και το Παλαιόκαστρο.

"Έχει γίνει σχετική προετοιμασία στα ρέματα, ενώ οι  λεκάνες απορροής είναι μικρές όπως και ο χρόνος αντίδρασης σε περίπτωση πλημμύρας", είπε ο κ. Τζανοκωστάκης.

"Όσον αφορά τον ποταμό Γιόφυρο, το έργο που έγινε στις Αρχάνες στο Φράγμα Χαλαυριανού σώζει κάπως την κατάσταση σε περίπτωση πλημμύρας. αφού λειτουργεί ως φράγμα ανάσχεσης των υδάτων προς τον Γιόφυρο" επισημαίνει.

Επόμενη επικοινωνία με τον Διευθυντή Υδάτων Ηρακλείου κ. Μαρίνο Κριτσωτάκη. Ο κ. Κριτσωτάκης  είπε ξεκάθαρα, ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία που ζητάμε, αφού νομικά ο όρος «Υδρόρεμα» δεν έχει ακόμη αναλυθεί. "Πως είναι δυνατόν να καταγραφούν όλα τα ρέματα, όταν αρκετά από αυτά έχουν μετατραπεί σε δρόμους, η υδρορροή καταλήγει με ταχύτητα στην θάλασσα και τα περισσότερα σπίτια είναι αυθαίρετα", διερωτήθη.

Ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Π.Ε. Ηρακλείου Μανώλης Φακουκάκης μας παρέπεμψε στην προσταμένη, η οποία είπε ότι η υπηρεσία χρειάζεται... χρόνο για να απαντήσει στο ερώτημα μας και παράλληλα ότι δεν είναι στην δική της αρμοδιότητα, αφού από το 2014 η αστυνόμευση και ο καθαρισμός έχει περάσει στους δήμους.  «Έχουμε 10 φακέλους με 30 χάρτες ο καθένας μέσα, από το 1958» είπε στο ekriti.gr.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, κ. Μαρίνος Παττακός μας εξήγησε ότι από την πλευρά του δήμου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ορίζει ο νόμος.
Συγκεκριμένα: Έχουν αποφραχτεί 12.000 φρεάτια, έχουν καθαριστεί όλοι οι αγωγοί ομβρίων, έχει τοποθετηθεί σήμανση στις επικίνδυνες διαβάσεις, και έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα.

Στα Χανιά, που τα τελευταία χρόνια ολόκληρος ο νομός έχει δοκιμαστεί από πλημμύρες, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Βερικοκίδης ξεκαθάρισε ότι δική τους αρμοδιότητα είναι μόνο ο συντονισμός των υπηρεσιών και τον ατόμων που εμπλέκονται σε μία πιθανή πλημμύρα.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις προτάσεις  που έχει καταθέσει ο ίδιος σε περίπτωση πλημμύρας ώστε να δημιουργηθεί ένα έγκυρο και γρήγορο σύστημα προειδοποίησης, κάνοντας λόγο για:

α. μόνιμη μεγαφωνική εγκατάσταση
β. τεχνολογία προειδοποίησης με sms και
γ. ηλεκτρονικές πινακίδες στις εισόδους και εξόδους της πόλης, για την βατότητα των δρόμων, τα επικίνδυνα σημεία κ.α.

Κανείς αρμόδιος δεν απάντησε στο ερώτημα πόσα ρέματα έχουν απομείνει στην Κρήτη, ανέπαφα από την ανθρώπινη παρέμβαση, που στην περίπτωση της Μάνδρας, απέβη μοιραία.
Πάντως αν λάβουμε υπόψιν πληροφορίες, ότι μόνο για το νομό Χανίων έχουν απομείνει περί τα 20 ρέματα ενώ ήταν... 300, αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση.

Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος τον περασμένο Ιούλιο παρέδωσε μελέτη στην Περιφέρεια Κρήτης με χαρτογραφημένες όλες τις περιοχές του νησιού, αναφορά στις αιτίες και στους κινδύνους από πλημμύρα στις λεκάνες απορροής των ποταμών και των ρεμάτων της Κρήτης.

Δέκα σημεία σε όλο το νησί χαρακτηρίζονται ως τα πιο επικίνδυνα για κίνδυνο πλημμύρας.
 

ρέματα

ρέματα, by mpeka

 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θλίψη για το θάνατο του αγαπητού δασκάλου Νίκου Χριστινίδη

Ο Νίκος Χριστινίδης σε παλαιότερη φωτογραφια

Η Κρήτη, το Ηράκλειο και οι Αρχάνες αποχαιρετούν μια εξέχουσα προσωπικότητα της εκπαίδευσης αλλά και μελετητή τη ιστορίας του τόπου μας και λαογράφο, το δάσκαλο Νίκο Χριστινίδη που άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή.

Ο Νίκος Χριστινίδης που δίδαξε γενιές και γενιές μαθητών, αφήνει πίσω του πλούσιο έργο καθώς σύμφωνα με την καθηγήτρια κ.Τασούλα Μαρκομιχελάκη, υπήρξε πολυγραφότατος μελετητής, από τη γενιά εκείνη των δασκάλων που ήταν ταυτόχρονα ερευνητές της ιστορίας και της λαογραφίας του τόπου τους, και τις αποτύπωναν σε σειρά βιβλίων πολύτιμων για τη διάσωση του πολιτισμού της γενέτειράς τους και της ευρύτερης περιοχής.

Η κ. Μαρκομιχελάκη σε ανάρτησή της στο facebook αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Έφυγε σήμερα από τούτη τη ζωή ένας ευπατρίδης, ένας καλός συγγενής, ένας φίλος των γονιών μου και δικός μας σύντεκνος: ο δάσκαλος Νίκος Χριστινίδης, ένας «ακραιφνής Αρχανιώτης», όπως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του.

Πολυγραφότατος μελετητής, από τη γενιά εκείνη των δασκάλων που ήταν ταυτόχρονα ερευνητές της ιστορίας και της λαογραφίας του τόπου τους, και τις αποτύπωναν σε σειρά βιβλίων πολύτιμων για τη διάσωση του πολιτισμού της γενέτειράς τους και της ευρύτερης περιοχής.

Γι’ αυτό θέλω να τον αποχαιρετήσω με τους πρώτους στίχους μιας σύντομης αρχανιώτικης ρίμας, η οποία αφηγείται την πορεία μιας ψυχής που μόλις εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Ο άγνωστος ποιητής αρχίζει με την ευχή να ήταν όλες οι μέρες σαν την Κυριακή, γιατί τότε οι ναοί είναι ανοιχτοί και γεμάτοι από την παρουσία των θείων προσώπων. Και δεν μπορεί να μη σκεφτεί κανείς τι ευλογία είναι για τον αείμνηστο Νικόλαο (που τόσο είχε υπηρετήσει την τοπική του Εκκλησία, ως επίτροπος στους ναούς των Αρχανών), και τι θεία παρηγορία για τους δικούς του, να αποδημήσει μια τέτοια βαρύνουσα ημέρα.

«Το τροπάρι τση Κυριακής και το κριτήρι τση ψυχής»

Σαν την Αγία Κυριακή να ’ταν οι μέρες όλες,

που λειτουργούντ’ οι εκκλησές με τόση παρουσία.

Αγία μου Τριάδα μου κι Αγιά μου Πελαγία

κι αξίωσε τω Χριστιανώ την άνω Βασιλεία.

Κάθε ψυχή του Χριστιανού έχει παρηγορία,

που τηνε πάνε την ψυχή στο φοβερό κριτήρι,

τον ποταμό τον πύρινο, τση τρίχας το γιοφύρι,

απού κρατούν τη ζυγαριά Αγγέλοι και ζυάζουν

τα κρίματα, τα σφάλματα εκεί τα λογαριάζουν. …

Το τραγούδι αντλώ από μία συλλογή λαογραφικής ύλης των Αρχανών (νομός Ηρακλείου), που μπορεί να μην ήταν δική του, ωστόσο ο ίδιος συνέβαλε καθοριστικά στην έκδοσή της, ως πρόεδρος τότε του περίφημου «Μορφωτικού Συλλόγου» της κωμόπολης (στην ηλικία ακριβώς που βρισκόταν στις δύο παρακάτω φωτογραφίες, οι οποίες τον αποτυπώνουν μέσα στην άλλη μεγάλη του αγάπη, τη σχολική τάξη). Παραθέτω και τον δικό του Πρόλογο στο βιβλίο, επειδή δείχνει εναργώς την πίστη του στη σπουδαιότητα τέτοιων εκδοτικών εγχειρημάτων, για τα οποία τόσο πάσχιζε.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Χριστινίδης ήταν πολύ ενεργός στο Facebook (η τελευταία του ανάρτηση έγινε το πρωί της Κυριακής 13/9, λίγο πριν φύγει για το νοσοκομείο, και ενώ ήταν ήδη άρρωστος), με συχνές και πολύ αξιόλογες δημοσιεύσεις σχετικές με τα ενδιαφέροντά του.

Ας είναι αναπαυμένος εν κόλποις Αβραάμ".

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Αλλάζουν όλα για τους οδηγούς στην πολυσύχναστη λεωφόρο

Ηράκλειο: Τραγικός θάνατος για γυναίκα μέσα σε αποθήκη!

ESPA BANNER