Κρήτη

Θέμα ekriti : Η ενδοοικογενειακή βία τις ημέρες του κορωνοϊού

ενδοοικογενειακή βία

Της Μαρίας Ζαννιά

Το «μένουμε στο σπίτι» είναι η μόνη ασπίδα μας απέναντι στην επιδημική θύελλα του κορωνοϊού, ωστόσο, για μια μερίδα γυναικών αποτελεί μια θηλιά που σφίγγει στις παρούσες, πρωτόγνωρες συνθήκες ακόμη πιο ασφυκτικά. 

Πρόκειται για τις γυναίκες, θύματα ενδοκοικογενειακής βίας, τις γυναίκες που υφίστανται την κακοποίηση όλων των τύπων (σωματική, λεκτική, συναισθηματική, οικονομική) από τον οξύθυμο, βίαιο σύντροφό τους με τον οποίο τώρα, αναγκαστικά λόγω του εγκλεισμού, συμβιώνουν ακόμη περισσότερες ώρες. 

Αυτός ο υποχρεωτικός πολύωρος εγκλωβισμός εξηγεί το γεγονός ότι ολοένα και μικραίνει ο αριθμός των γυναικών που απευθύνονται τηλεφωνικά στον Σύνδεσμο μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και τον Ξενώνα για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί. 

Όπως αποκαλύπτει η πρόεδρος του Συνδέσμου Μαίρη Παχιαδάκη, οι γυναίκες αυτές περισσότερο από ποτέ βρίσκονται στο έλεος του βίαιου συντρόφου ο οποίος ελέγχει κάθε κίνησή τους. «Αυτήν την περίοδο αρκετές κλήσεις που γίνονται στις γραμμές μένουν ημιτελείς αφού ο σύζυγος μόλις αντιληφθεί την κίνηση της γυναίκας της αρπάζει το ακουστικό» εξηγεί. 

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν ανατρέψει την καθημερινότητά μας, με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να λειτουργούν σε διαφορετικούς ρυθμούς και προτεραιότητες, ο Σύνδεσμος έχει προχωρήσει στη σύνταξη ενός 10 λογου, ενός «εργαλείου» αυτοβοήθειας για τις έγκλειστες γυναίκες. 

Ο 10 λογος βρίσκεται αναρτημένος στο διαδικτύο και θα κυκλοφορήσει σε αφίσες τις επόμενες ημέρες σε φαρμακεία και σουπερμαρκετ της πόλης- χώρους όπου μπορεί μια γυναίκα να «δικαιολογήσει» την απουσία της. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες έρχεται στην επιφάνεια ο πολλαπλασιασμός των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, αφού η πανδημία τα κάλυπτε με ένα πέπλο σιωπής…

gerakaki
gerakaki

"10 Πρακτικές Συμβουλές Διαχείρισης της Ενδο-οικογενειακής Βίας Σήμερα!

 

1. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και πράττουμε με ηρεμία και λογική.

2. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ειρηνικές σχέσεις μέσα στην οικογένεια. 

3. Μιλούμε με κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο σχετικά με την κατάσταση στο σπίτι μας και ζητούμε την βοήθεια του. 

4. Βρίσκουμε ή τροποποιούμε ένα ασφαλές δωμάτιο στο σπίτι, που να κλειδώνει, και το κλειδί το έχουμε πάντα μαζί μας. 

5. Βάζουμε στις ταχείες κλήσεις του τηλεφώνου μας, τους αριθμούς Άμεσης Επέμβασης, 100 και 112. 

6. Βρίσκουμε τρόπους να "δραπετεύουμε" μέσα από καθημερινές δραστηριότητες που μας δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα. 

7. Μπορούμε να ξεκινήσουμε κάποιας μορφής σωματική άσκηση, μόνη ή παρέα με τα παιδιά μας, κατά προτίμηση σε εξωτερικό χώρο. Θα μας βοηθήσει σωματικά αλλά κυρίως ψυχικά.

8. Χρησιμοποιούμε σαν αφορμή τις εξωτερικές υποχρεώσεις μας για να μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά από τον θύτη (Μήνυμα στο 13033). 

9. Αξιοποιούμε αυτή την χρονική περίοδο για να φτιάξουμε ένα μελλοντικό πλάνο. Συζητούμε με ειδικό σχετικά με την κακοποίηση που βιώνουμε. 

10. Αναζητούμε καινούργιους στόχους και σκεφτόμαστε τρόπους που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αυριανή ζωή μας. 

 

Φροντίζουμε να μιλήσουμε άμεσα με ειδικούς. Είμαστε στην διάθεση σας, 24 ώρες το 24ωρο. 

801.11.16000(μόνο από σταθερό) & 2810-242121 & 69743010111"

 

 

Κρήτη

Χανιά

Είχε αδυναμία στα ... όπλα και συνελήφθη!

όπλα

 

Συνελήφθη σήμερα (05.06.2020) το πρωί στα Χανιά, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και ειδικών δράσεων, που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης για την καταπολέμηση της παράνομης οπλοκατοχής, σήμερα (05.06.2020) το πρωί από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του ημεδαπού.

Κατά την διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

3 πιστόλια,

κυνηγετικό όπλο,

2 γεμιστήρες,

φλογοκρύπτη

φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

ξιφολόγχη,

ξιφίδιο,

5 μαχαίρια

7 κροτίδες