Κρήτη

Συνθήκες Σαχάρας στην Κρήτη - Αποπνικτική ατμόσφαιρα και προβληματισμός για το νερό

skoni_afriki-1021x576.jpg

Αποπνικτική και σήμερα η ατμόσφαιρα στην Κρήτη λόγω των νοτιάδων και της μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης,με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν σε πολλές περιοχές του νησιού τους 27 βαθμούς κελσίου!

Πολλοί Κρητικοί σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr επισκέφθηκαν τα επέιγοντα περιστατικά των νοσοκομείων και τα κέντρα υγείας του νησιού αντιμετωπίζοντας προβλήματα κυρίως αναπνευστικά χωρίς όπως κάποιο από αυτά να κρίνεται σοβαρό και να χρειαστεί εισαγωγή για περαιτέρω παρακολούθηση.
 

291778.jpg

291778.jpg, by lefterv

(Άποψη του Ηρακλείου το μεσημέρι της Κυριακής)

Παρ όλα αυτά πολλοί ήταν εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν τις καιρικές συνθήκες για μια βουτιά στις παραλίες .
Οι συνθήκες που θυμίζουν Σαχάρα δημιουργούν έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες αλλά και στους δήμους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού στις πόλεις αλλά και στην ύπαιθρο. 
Οι καλλιέργειες ήδη αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη  τηςλειψυδρίας με κίνδυνο την ολική καταστροφή τους ενώ επανέρχεται το σενάριο για ερημοποίηση τις επόμενες δεκαετίες.
Το φαινόμενο  αναμένεται να συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες με σημαντικά αυξημένες τιμές συγκέντρωσης έως και τη Δευτέρα το πρωί ενώ στη συνέχεια  αναμένεται υποχώρηση

 

291776.jpg

291776.jpg, by lefterv

Η Κρήτη στο επίκεντρο του φαινομένου

Το νησί μας βρίσκεται στο επίκεντρο τους έντονου φαινομένου αφού σημαντική μεταφορά Αφρικανικής σκόνης παρατηρείται στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας με τις υψηλότερες τιμές συγκέντρωσης να καταγράφονται στην Κρήτη. 
Ως αποτέλεσμα της υψηλής συγκέντρωσης παρατηρείται σημαντική μείωση της καθαρότητας της ατμόσφαιρας ενώ περιορίζεται και η οριζόντια ορατότητα. Στο Διάγραμμα 1 απεικονίζεται η έντονη αυτή μεταφορά της σκόνης όπως καταγράφεται από το σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο Ακρωτήρι Χανίων.
 

diagramma_1_katagrafi_metaforas_skonis_sto_stathmo_hanion.png

diagramma_1_katagrafi_metaforas_skonis_sto_stathmo_hanion.png, by lefterv

291777.jpg

291777.jpg, by lefterv

Η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, όπως είχαμε επισημάνει και από τις προηγούμενες ημέρες, αναμένεται να συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες με σημαντικά αυξημένες τιμές συγκέντρωσης έως και τη Δευτέρα το πρωί ενώ στη συνέχεια  αναμένεται υποχώρηση αυτής της μεταφοράς έως και την Τετάρτη με μικρότερες συγκεντρώσεις. Η προγνωστική διαγραμματική μεταφορά σκόνης των επόμενων ημερών για τα Χανιά και το Ηράκλειο απεικονίζεται στα Διαγράμματα 2 και 3 του Πανεπιστημίου Αθηνών (uoa.gr).

diagramma_2_prognostiko_diagramma_metaforas_skonis_gia_hania.png

diagramma_2_prognostiko_diagramma_metaforas_skonis_gia_hania.png, by lefterv

Πότε υποχωρεί η σκόνη

Η μεταφορά αυτή ευνοείται από τις επικρατούσες μετεωρολογικές  συνθήκες με τη διατήρηση της Νότιας τάσης των ανέμων ενώ και μία θερμή εισβολή από τα Νότια ευνοεί παράλληλα και την επικράτηση υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται στους 22 έως 24 °C αν και κατά τόπους, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού, θα σημειωθούν και λίγο υψηλότερες τιμές σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ.Μανόλη Λέκκα.
 

291775.jpg

291775.jpg, by lefterv

Αλλαγή σε αυτή την τάση αναμένεται από την Πέμπτη με την ενίσχυση του Δυτικού ρεύματος που σηματοδοτεί την παύση μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης καθώς και την υποχώρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Λευτέρης Βαρδάκης

Κρήτη

Ηράκλειο

"Χτύπησαν" εγκληματική ομάδα με χιλιάδες δενδρύλλια και όπλα - Συλλήψεις και στο Ηράκλειο

δενδρύλλια

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία έχοντας ως προκάλυμμα επιχείρηση βιομηχανικής κάνναβης, δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης στην Ανάβυσσο Αττικής. Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε συστηματική αστυνομική έρευνα και συνεργασία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου και Μεσσαράς, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν έξι (6) Κρητικοί και δεκαοχτώ (18) αλλοδαποί, σε Αττική και Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, στο Ηράκλειο έγιναν δύο συλλήψεις και συγκεκριμένα μία στη Γέργερη Ηρακλείου όπου συνελήφθη ένας 53χρονος και μία στην Ανω Χερσόνησο όπου συνελήφθη ένας 47χρονος.

Όπως εξακριβώθηκε, πέντε από τους Έλληνες, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και με προκάλυμμα αδειοδοτημένη επιχείρηση καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης, καλλιεργούσαν μεγάλο αριθμό δενδρυλλίων, τα οποία δεν εμπίπτουν στη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε η άδεια. Επιπλέον απασχολούσαν παράνομα τους αλλοδαπούς, οι οποίοι προέβαιναν σε καλλιεργητικές εργασίες στο χώρο της φυτείας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 σε περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής, βρέθηκαν να καλλιεργούνται περισσότερα από 46.000 δενδρύλλια κάνναβης από τα οποία τα 28.910, ύψους έως 1,8 μέτρα, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Από τα δενδρύλλια ελήφθησαν κατάλληλα δείγματα και μέχρι στιγμής για τα 28.910 προέκυψε, μέσω εργαστηριακών εξετάσεων, ότι το ποσοστό της ουσίας (τετραυδροιοκανναβινόλη) που καθορίζει τη βιομηχανική κάνναβη ξεπερνά κατά πολύ το νόμιμο επιτρεπτό, ενώ και από τις εξετάσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους προέκυψε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Τα υπόλοιπα δενδρύλλια φυλάσσονται, καθώς η έρευνα και οι εργαστηριακές εξετάσεις γι αυτά συνεχίζονται.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους σε Ηράκλειο και Αττική, όπου -μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

5 πολεμικά όπλα, 11 γεμιστήρες και 770 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
3 υποπολυβόλα, 5 πιστόλια, 5 περίστροφα, 3 αεροβόλα όπλα και κυνηγετικό όπλο,
2 θήκες οπλισμού, διόπτρα, 4 μαχαίρια, κυτίο κατάλληλο για αποθήκευση πολεμικού υλικού,
281 γραμμάρια κάνναβη και 1,9 γραμμάρια κάνναβη (σε μορφή σοκολάτας),
21 ναρκωτικά δισκία,
63.290 ευρώ και 10.259 δολάρια,
2 καταγραφικά κλειστού κυκλώματος καμερών,
10 συσκευές κινητών τηλεφώνων και
ακουστικό και συσκευή στρατιωτικού ασυρμάτου

Το προσδοκώμενο παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τις μέχρι τώρα κατασχεθείσες ποσότητες, υπολογίζεται σε 26.000.000 ευρώ. Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων, περί βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων και πλαστογραφία, ενώ σε βάρος ενός αλλοδαπού εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Ανακριτή.

 

Δείτε το βίντεο που έδωσε τη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ:

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Εξαφανίστηκε γυναίκα στο Ηράκλειο

"Ζούγκλα" η παραλιακή του Ηρακλείου - Έκτροπα καταγγέλλουν κάτοικοι στο Ράδιο Κρήτη

Κρήτη: Στη φυλακή ο 34χρονος για τον βιασμό της ανήλικης