Κρήτη

Συνάντηση Αρναουτάκη με τη νέα διοίκηση του ΕΣΔΑΚ

img_5463.jpg

Σε κλίμα συνεργασίας και συμπόρευσης του Α΄ και Β΄ Βαθμού αυτοδιοίκησης για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων έγινε σήμερα η εθιμοτυπική συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη με μέλη της νέας διοίκησης του ΕΣΔΑΚ, τον Πρόεδρο Χάρη Μαμουλάκη Αντιδήμαρχο Ηρακλείου και τους Δημάρχους Μινώα Ζαχαρία Καλογεράκη και Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη.  

Το καλό κλίμα συνεργασίας στην   πρώτη συνάντηση επισήμαναν οι συμμετέχοντες σε δηλώσεις τους, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προετοιμασία που έχει γίνει ώστε να μπορούν να προχωρήσουν τα απαιτούμενα έργα.  

Στο πνεύμα αυτό αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος παράλληλα χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μια πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση ως νέα διοίκηση του ΕΣΔΑΚ με τον Περιφερειάρχη Κρήτης. Νομίζω ακραιφνώς ενδιαφέρουσα, η οποία βέβαια είχε και προεκτάσεις αναφορικά με σχέδιο  δράσης που καλούμαστε να υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία χρονική για την Κρήτη, για το νησί και σαφέστατα για τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης. Νομίζω ότι ήταν μια εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση, και οψόμεθα για ακόμη στενότερη συνεργασία που οι αγαστές σχέσεις και δομές υπάρχουν ήδη και νομίζω πάνω σε αυτές θα συνεχίσουμε και θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα». Παράλληλα  ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ,  πρόσθεσε: «Ασφαλώς τα απορρίμματα είναι προτεραιότητα πάντοτε και διαχρονικά, όπως γνωρίζετε, η Περιφέρεια Κρήτης έχει σκύψει πάνω από αυτό το πρόβλημα με συγκεκριμένες δράσεις σε συγκεκριμένους άξονες, πόσο δε μάλλον και ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης που είναι ο καθ΄ ύλην  αρμόδιος φορέας για να μπορέσει να υλοποιήσει τέτοιες δράσεις και να προγραμματίσει έργα τα οποία είναι καθοριστικά για το νησί τα επόμενα χρόνια». 

Ο Δήμαραχος Μινώα Ζαχαρίας Καλογεράκης δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση που ήταν εθιμοτυπική με τη νέα διοίκηση του ΕΣΔΑΚ και του Περιφερειάρχη Κρήτης, αναδεικνύει και επιβεβαιώνει την άριστη συνεργασία που πρέπει να έχει ο Α΄ με το Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, για να προωθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα και να ενταχθούν όσο γρήγορα γίνεται τα έργα που έχουν προγραμματισθεί και έχουν κατατεθεί ήδη για την Κρήτη.  Αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη και το κλίμα της συνάντησης επιβεβαίωσε ακριβώς αυτή τη συνεργασία. 
Ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης δήλωσε: «Είχαμε μια συνάντηση σήμερα με τον  Περιφερειάρχη Κρήτης ως νέα διοίκηση του ΕΣΔΑΚ για τον προγραμματισμό των έργων των απορριμμάτων  που πρέπει να φτιάξομε στην Κρήτη. Ο σκοπός είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πάνω σ΄αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψομε ενιαία και η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Κρήτης έτσι ώστε για τον τόπο μας να έρθουν όσο γίνεται περισσότερα χρήματα για να επενδύσουμε πάνω σ΄αυτόν τον τομέα που λέγεται που λέγονται απορρίμματα και να γίνουν όλα τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν και τα δικαιούται η Κρήτη». 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης από την πλευρά του μετά την πρώτη συνάντηση  δήλωσε στα ΜΜΕ: «Μια συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΣΔΑΚ εμείς πάντα έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε να συνεργαζόμαστε προς όφελος των πολιτών της Κρήτης. Η προετοιμασία που έχουμε κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι η καλύτερη δυνατή συνεργασία και προετοιμασία και είμαστε πανέτοιμοι για να μπορούν οι φορείς υλοποίησης  που είναι ο ΕΣΔΑΚ και ο ΦΟΣΔΑ βορείου Πεδιάδος να δημοπρατήσουν τα έργα για τα οποία πολύ σύντομα θα έρθουν οι εγκρίσεις. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε για όλα τα υπόλοιπα έργα της Κρήτης, για να υποβληθούν στα ευρωπαϊκά προγράμματα και εμείς, η δουλειά η δική μας είναι να υποστηρίζουμε την προσπάθεια της αυτοδιοίκησης του Α΄ Βαθμού, γιατί είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι του Α΄ Βαθμού, εμείς πρέπει να υποστηρίζομε αυτή την προσπάθεια και αυτό συζητήσαμε με τη νέα ηγεσία του ΕΣΔΑΚ».

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER