Κρήτη

Σε αναμμένα κάρβουνα οι ξενοδόχοι της Κρήτης - Αγωνία για τις αποφάσεις της κυβέρνησης

τουρισμός

Σε έναν λαβύρινθο με υγειονομικά πρωτόκολλα κινδυνεύει να χαθεί φέτος το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, με τους ξενοδόχους του νησιού να βυθίζονται στην αβεβαιότητα για το εάν θα πρέπει να ανοίξουν τις μονάδες τους. 

Ενδεικτικές των πρωτόγνωρων- εξωπραγματικών για τα τουριστικά μας ήθη, κανονισμών που ενδέχεται να εφαρμοστούν στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, είναι οι πληροφορίες που έδωσαν στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη τόσο ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημήτρης Κουμπαράκης όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης  Ξενοδόχων νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. 

Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν εκπρόσωποι του τουρισμού με τον καθηγητή Κλινικής Ιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ για την πανδημία, Γιώργο Σουρβίνο, τους μεταβιβάστηκε ότι υπάρχουν σκέψεις να καθιερωθούν τρεις καμαριέρες ανά δωμάτιο: η πρώτη θα αφαιρεί τα χρησιμοποιημένα κλινοσκεπάσματα, η δεύτερη θα καθαρίζει/απολυμαίνει και η τρίτη θα τοποθετεί τα καθαρά. Μέσα σε αυτό το αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται, κάθε δωμάτιο δε θα δίνεται προς χρήση σε νέους πελάτες εάν δεν έχει προηγηθεί η ειδική απολύμανσή του και η μη επαναχρησιμοποίηση του για τουλάχιστον δύο ημέρες.  

Η εικόνα συμπληρώνεται με τις συσκευασίες μιας χρήσεως σε μαχαιροπίρουνα και ατομικές συσκευασίες σε πολλά από προϊόντα φαγητού που θα επιβληθεί, η διακοπή λειτουργίας σε μπουφέδες και στον κεντρικό κλιματισμό, η τοποθέτηση 1 τραπεζιού ανά 10 με 15 τμ στα εστιατόρια και η αμφίβολη λειτουργία της πισίνας, μεταξύ άλλων…

Αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον περιορισμών και υψηλού κόστους, μαζί με το ρίσκο της εμφάνισης κρούσματος που θα θέσει σε καραντίνα την ξενοδοχειακή μονάδα με τις οικονομικές υποχρεώσεις της να «τρέχουν» στο ακέραιο, προσανατολίζει πολλά ξενοδοχεία στο να μην ανοίξουν την τρέχουσα τουριστική περίοδο, σημειώνει ο κ Κουμαράκης. 

Εν τω μεταξύ, το κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται στο τοπίο του τουρισμού ηχεί βαρύ καμπανάκι επιβίωσης για τους περίπου 30.000 εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού μόνο στον νομό Ηρακλείου. 

Εκπροσωπώντας του ξενοδοχοϋπαλλήλους, ο πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Κοκολάκης ζητάει να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων της ειδικής αποζημίωσης που δόθηκε, να επαναπροσληφθούν- σύμφωνα με την τοπική συλλογική σύμβαση- όλοι όσοι εργάστηκαν τις δύο προηγούμενες τουριστικές περιόδους και σε περίπτωση που δεν επαναλειτουργήσει η τουριστική επιχείρηση να αντιμετωπιστούν, όχι ως άνεργοι αλλά ως εργαζόμενοι σε πληττόμενη από τον κορωνοϊό επιχείρηση, και άρα ως δικαιούχοι των ευνοϊκών μέτρων. 

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί το κενό επικοινωνίας ανάμεσα στο Υπουργείο Τουρισμού και την Ένωση Ξενοδόχων του Ηρακλείου που αριθμεί 582 μέλη και είναι η μεγαλύτερη στη χώρα. Όπως αποκάλυψε ο κ Χαλκιαδάκης η τελευταία φορά που υπήρχε επαφή με τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας…

 

 

Κρήτη

Κρήτη: Οι περιοχές που απαγορεύεται η κυκλοφορία με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5

Το δάσος της Κέρης βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ., 9 χλμ δυτικά του Ηρακλείου.

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τις πυρκαγιές που ήδη έχουν εκδηλωθεί, όλες οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης  βρίσκονται σε ετοιμότητα. 

Σε επίπεδο πληροφόρησης, μπορείτε πλέον μέσω της υποδομής GIS Crete να ενημερώνεστε για τις ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας για όλη την Κρήτη, σε δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 & 5 (υψηλός και πολύ υψηλός). Συγκεκριμένα η οδηγία αφορά 8 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 9 στην Π.Ε. Ρεθύμνης, 5 στην Π.Ε. Ηρακλείου και μία περιοχή στην Π.Ε. Λασιθίου. 

Οι ευπαθείς περιοχές του Ηρακλείου είναι οι εξής: «Σύμης, Δήμου Βιάννου, Ρούβα-Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, Κέρης, Δήμου Μαλεβιζίου, Φουρνί, Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και Γιούχτα, Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων».

Πρόκειται για σημεία ενδιαφέροντος του νησιού που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link και αφορούν τις 4 Περιφερειακές ενότητες (ανοίγει στο χάρτη της Κρήτης και επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα):

http://gis.crete.gov.gr/sdi/?tab=viewport_maptab&loader=map6_loader_public&lon=2762281.3274306&lat=4192035.9414224&zoom=10

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν θέματα πολιτικής προστασίας αλλά και στοιχεία των υποδομών του νησιού, βρίσκονται διαθέσιμες στους χάρτες στην ιστοσελίδα www.gis.crete.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Προσοχή, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα για τα οικόπεδα με ξερόχορτα

Κρήτη: Συνεχείς περιπολίες και φύλαξη "πνευμόνων πρασίνου"

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οργή για την ανάρτηση Μαμουλάκη - Την "έσβησε" και ...απολογήθηκε