Κρήτη

Πρωτοχρονιά - Κρήτη: Το έθιμο του ποδαρικού

ποδαρικό

Η Πρωτοχρονιά σχέδον έφτασε και σίγουρα όλες οι οικογένειες αναλύουν και φέτος το "φλέγον" ζήτημα που τις κάνει να σπαζοκεφαλιάζουν κάθε χρόνο, εν αναμονή του νέου έτους: "Ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπιτικό μας;" "Ποιος θα είναι άραγε εκείνος που θα περάσει πρώτος το κατώφλι του σπιτιού, φέρνοντας τύχη για την υπόλοιπη χρονιά;" 

Και συνήθως ο διάλογος που ακολουθεί πάει κάπως έτσι: 

- Μην έρθει η θεια η Μαρία γιατί και πέρυσι δεν είχε καλό ποδαρικό. Δεν μας ετέλεψε καλά ο χρόνος.

-Μπορεί να έρθει η ξαδέρφη η Ελένη, που ήρθε πρόπερσι και μας πήγε καλά η χρονιά, που είναι χαρούμενος άνθρωπος, γουρλού.

-Ή μπορούμε να πούμε του Μανωλιού να φέρει το κοπέλι του να μπεί πρώτο στο σπίτι, απού 'ναι μικρό και θα έχει σίγουρα καλό ποδαρικό.

Το έθιμο του ποδαρικού στην Κρήτη

Το ποδαρικό υπήρχε πάντα ανάμεσα στα έθιμα των Κρητικών και ανέκαθεν οι νοικοκυραίοι του σπιτιού, καλοδέχονται τον πρώτο που περνάει το κατώφλι του σπιτιού τους, με χαμόγελο και ευχές, τον ασημώνουν και τον κερνούν γλυκά για το καλό της νέας χρονιάς.

Το έθιμο του «ποδαρικού» είναι πολύ παλαιό. Είναι χαρακτηριστικοί οι λόγου του επισκόπου Νύσσης Γρηγορίου για τους Βυζαντινούς, ότι την Πρωτοχρονιά «δεξιάς τινας συντυχίας επετήδευον», δηλαδή να συναντήσουν ή να δεχθούν στο σπίτι τους πρόσωπο που, όπως νόμιζαν, θα τους έφερνε ευτυχία.

Το ποδαρικό στα κρητικά χωριά

Το ποδαρικό στα χωριά της Κρήτης, είχε διάφορες μορφές, με το πιο παραδοσιακό  έθιμο του ποδαρικού να είναι η σιδερόπετρα.

Από το προηγούμενο βράδυ της Παραμονής, η κυρά του σπιτιού έβγαινε έξω και μάζευε μια σκληρή και ανθεκτική πέτρα, που προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για το ποδαρικό, η οποία έπρεπε να είναι πολύ ανθεκτική και σκληρή σαν σίδερο, για να είναι έτσι γεροί στην υγεία τους και οι άνθρωποι του σπιτιού, χωρίς αρρώστιες, το νέο έτος.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς , φέρνανε τη πέτρα μέσα στο σπίτι αφού το έθιμο όριζε να καθίσει πάνω εκείνος που θα έκανε πρώτος το ποδαρικό.

Ήταν συνήθως ένα παιδί, αγόρι ή κορίτσι χαρούμενο και ζωηρό,  που την περσινή χρονιά τους έφερε καλοτυχία.

Αν πάλι αυτός που ήρθε πέρυσι δεν έφερε τύχη και η χρονιά που πέρασε είχε δυσκολίες, δεν τον ξανακαλούσαν΄.

Βάζανε λοιπόν το παιδί να καθίσει πάνω στη πέτρα και να πει:

-Σα τη πέτρα να ’ναι και το σπίτι μας γερό! Μετά του έλεγαν να πει τρεις φορές:

-«Κλού – κλού – κλού»!

Κι αυτό για να κλωσήσουν οι κότες και να πυρώσουν τα αυγά. Το άτομο αυτό του ποδαρικού, το βάζανε να καθίσει όσο πιο πολύ ώρα μπορούσε στην πέτρα, γιατί πίστευαν ότι , όσο πιο πολλές ώρες καθίσει, τόσο και πιο πολλές κλωσούδες θα κλωσούσαν ολοχρονίς στο σπίτι τους.

Το ποδαρικό με την εικόνα

Παλαιότερα, εκείνος που έμπαινε πρώτος στο σπίτι από τα μέλη της οικογένειας συνήθως ήταν ο νοικοκύρης του σπιτιού με μια εικόνα στα χέρια την οποία είχε αφήσει πριν από μέρες στην εκκλησία.

Εάν πάλι τύχαινε κι πρωτοέμπαινε πρώτος κάποιος ξένος μέσα στο σπίτι, έπρεπε να μπεί με το δεξί πόδι στο σπίτι και να πεί με βροντερή φωνή και μέσα από την καρδιά του: 

«Σας εύχομαι καλή χρονιά με το δεξί μου μπαίνω, πράμα μη με κεράσετε, δε θέλω να παχαίνω! Έτη πολλά να ζήσετε, αφέντες κι αφεντάδες, τα οζά σας να πληθύνουνε να γίνετε λεφτάδες!».

Ειδήσεις σήμερα

Κρήτη: "Ταχιά ταχιά ν’ αρχιμηνιά ταχιά ν’ αρχή του χρόνου..."

Ηράκλειο - κορωνοϊός: 2020... παράπονα των εμπόρων - Πώς θα λειτουργήσει η αγορά

Ηράκλειο: Το μήνυμα του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού για την Πρωτοχρονιά

Κρήτη

Προστιθέμενη αξία για τις Περιφέρειες που αξιοποιούν την Γαλάζια Ενέργεια

ενημερωση γαλαζια ενεργεια

Στην προστιθέμενη αξία της Γαλάζιας Ενέργειας από τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και σε προτάσεις για την αξιοποίηση της, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών – Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Κοινότητα Γαλάζιας Ανάπτυξης (Blue Growth Community) σε συνεργασία με τον Οργανισμό για τις Απομακρυσμένες και Παράκτιες Περιφέρειες της Ευρώπης (CPMR) στο πλαίσιο των Θαλάσσιων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Μεσόγειο και της σχετικής εκδήλωσης του ευρωπαϊκού έργου BLUE DEAL – Interreg Med που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – ΚΑΠΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

Στόχος της συνάντησης ήταν να αναδείξει τις προοπτικές της Γαλάζιας Ενέργειας, καλές πρακτικές και εργαλεία που μπορούν να αναπαραχθούν από άλλες Περιφέρειες στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα για την ανάπτυξη των θαλάσσιων πηγών ενέργειας, οι οποίες περιλαμβάνουν και την εθνική και περιφερειακή προοπτική για καθαρή ενέργεια. Η χάραξη επιπλέον ενός ολοκληρωμένου Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με στρατηγικό χαρακτήρα θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.                                 

Τα μελλοντικά βήματα κατά τον Αντιπεριφερειάρχη θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (τουριστικές επιχειρήσεις, αλιείς, ακαδημαϊκοί, δημόσιοι και τοπικοί αναπτυξιακοί φορείς, κοινωνία των πολιτών) στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την «γαλάζια οικονομία» και ανάπτυξη.  

Η συζήτηση συνεχίστηκε με την εμπειρία του αντίστοιχου ζητήματος στην Αλβανία και τις απαιτούμενες ενέργειες προσαρμογής και προγραμματισμού από άλλες Περιφέρειες και ολοκληρώθηκε με ενημέρωση για αντίστοιχες μελλοντικές εκδηλώσεις τους επόμενους μήνες σε Κύπρο και Κροατία.

ειδησεις σημερα 

Ηράκλειο - δασικοί χάρτες: Η ΕΑΣΗ θα διορθώσει τα σφάλματα - Τι θα γίνει με την ενεργοποίηση

Δήμος Μαλεβιζίου: Διαδικτυακό δρώμενο για το έθιμο του Λαζάρου (βίντεο)

Κρήτη: Έβαλε τέλος στη ζωή του με ένα σύρμα τυλιγμένο στον λαιμό του