Κρήτη

Ηράκλειο - κορωνοϊός: 2020... παράπονα των εμπόρων - Πώς θα λειτουργήσει η αγορά

ηράκλειο αγορά γιορτές

Σε δραματική κατάσταση η αγορά του Ηρακλείου, αποχαιρετά σε λίγες ώρες το 2020. Η συνεχιζόμενη κρίση εξ’ αιτίας και του παρατεταμένου lockdown οδηγεί στην απώλεια καταναλωτικού κεφαλαίου. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης η αγορά έχει στεγνώσει, δεν κυκλοφορεί χρήμα και οι επαγγελματίες οδηγούνται στη φτώχεια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί, καθώς εδώ και μήνες το εισόδημά τους είναι μηδενικό.

Σε μια ακόμα προσπάθειά του σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος της Κρήτης με νέα επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ζητά το άνοιγμα τον καταστημάτων του νησιού στις 7 Ιανουαρίου.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου, επικαλούνται την καλή επιδημιολογική εικόνα του νησιού - όπως αυτή αποτυπώνεται στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ - και ζητουν να ανοίξουν οι επιχειρήσεις τους, με τήρηση των αυστηρών πρωτοκόλλων για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Οι έμποροι, στην επιστολή τους η οποία κοινοποιήθηκε και στους τοπικούς βουλευτές, τονίζουν πως η μέθοδος του click away δεν εξυπηρετεί την πλειοψηφία του λιανεμπορίου, ενώ μιλούν για καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο από το παρατεταμένο 2o lockdown.

Μέσα σ’ αυτές λοιπόν τις ιδιαίτερες και πρωτόγνωρα περιοριστικές συνθήκες οι καταναλωτές καλούνται να προχωρήσουν σήμερα Παραμονή Πρωτοχρονιάς στις παραδοσιακές αγορές τους.

Στην αγορά κρέατος η κίνηση όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ηρακλείου, Γιάννης Παυλάκης, η κίνηση χαρακτηρίζεται φυσιολογική αν και είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Οι τιμές διατηρούνται αμετάβλητες ενώ υπάρχει πλήρης επάρκεια στα είδη κρέατος και αλλαντικών.

Χωρίς διαφοροποίηση είναι οι τιμές και των οπωροκηπευτικών οι οποίες παραμένουν σταθερές τις τελευταίες μέρες. Σε ό,τι αφορά στο ωράριο τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοικτά σήμερα έως τις 8 το βράδυ ενώ για τη μετάβασή απαιτείται ο κωδικός 2 στο 13033.  

Μέχρι τις 8 το βράδυ επίσης θα γίνεται η παραλαβή των αγορών με την μέθοδο click away από όλα τα καταστήματα. Για τα κομμωτήρια το ωράριο θα είναι  μέχρι 9 το βράδυ  με αποστολή του κωδικού 2 στο 13033. Αύριο 1η Ιανουαρίου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία από 7:00 το πρωί έως τις 21.00  βράδυ των καταστημάτων τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και ζαχαροπλαστεία) ενώ σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα θα μείνουν κλειστά φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: Τροχαίο... στον κόμβο καρμανιόλα

Κορωνοϊός: Διψήφιος ο αριθμός των προστίμων στην Κρήτη

Κρήτη: "Ταχιά ταχιά ν’ αρχιμηνιά ταχιά ν’ αρχή του χρόνου..."

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παρουσία Πλακιωτάκη η συζήτηση για την παραχώρηση του λιμανιού - Τι ζητάει ο δήμος

Λιμάνι Ηρακλείου

Τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου αναφορικά με την επικείμενη παραχώρηση του λιμανιού σε επενδυτές, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Απριλίου, διαδικτυακά, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΗ Μηνά Παπαδάκη.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος,  σχετικά με όσα πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος Ηρακλείου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«1.       Την ταχύτατη ολοκλήρωση της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης.

2.         Την δέσμευση του Υπουργείου για την έγκριση της ίδρυσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο οποίο θα υπαχθούν τόσο η διαχείριση του μη παραχωρουμένου Ενετικού Λιμένα όσο και η παραχώρηση του καφέ ΜΑΡΙΝΑ, των κτιρίων του Θεατρικού Σταθμού και πρώην ΚΤΕΛ, και το πρώην Λιμενικό Περίπτερο.

3.         Την ενημέρωση του Δήμου για τα υπό αξιολόγηση επενδυτικά πακέτα που αφορούν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

4.         Την διασφάλιση της προστασίας του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος καθώς και της κοινωνικής ζωής του τόπου.

5.         Την συμμετοχή του εκάστοτε Δημάρχου Ηρακλείου ή του αναπληρωτή του  στη νέα διοίκηση του Λιμανιού.

6.         Τον προσδιορισμό αντισταθμιστικών οφελών προς τον Δήμο Ηρακλείου (ενδεικτικά  ποσοστό επί του τζίρου) και

7.         Διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων όλων των εργαζομένων σήμερα στο λιμάνι».

Ο Υπουργός από την πλευρά του δεσμεύτηκε εκ νέου για την μη παραχώρηση του Ενετικού Λιμένα ενώ υποσχέθηκε να εξετάσει άμεσα το θέμα της σύστασης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καθώς και των λοιπών  ζητημάτων που του ετέθησαν.

Συνολικά η θέση της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου για την αξιοποίηση του Λιμανιού:

Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο διαχρονικά με την ζωή της πόλης των 5+1 πολιτισμών, τμήμα της οποία αποτελεί.

Είναι ένα σημαντικό ελληνικό λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα όμως, είναι η σημαντικότερη εμπορική πύλη της Κρήτης και ένας κρίσιμος βραχίονας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου.

Λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και τις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και λόγω της δυναμικής που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το λιμάνι του Ηρακλείου, δύναται να συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, ΚΑΙβέβαια, στην ανάπτυξη της πόλης του Ηρακλείου και της Κρήτης.

Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του λιμανιού του Ηρακλείου που είναι ενταγμένο στο «Κεντρικό δίκτυο» των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, πρέπει να αναφέρεται:

  1. στην εγγύτητα του στο μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης του Ηρακλείου, που επιβάλει την κάλυψη-εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών των πολιτών για μετακίνηση, ναυταθλητισμό, αναψυχή και ελεύθερα προσβάσιμους χώρους,
  2. στην γειτνίαση του με σημαντικά ιστορικά μνημεία, γεγονός που επιβάλει την φυσική προστασία τους, την ανάδειξη της ιστορικότητας και της σημασίας τους και την αξιοποίηση τους ως τοπικό «συμβολικό» κεφάλαιο».
  3. στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της (τακτικής) επιβατηγού ναυτιλίας, με εκσυγχρονισμό των υποδομών, βελτίωση της εξυπηρέτησης και ενίσχυση της ασφάλειας των επιβατών,
  4. στην δημιουργία-λειτουργία ενός σύγχρονου και ευμεγέθους υδατοδρομίου, που θα συνδέει το Ηράκλειο με κάθε “άκρη” της Κρήτης αλλά και με τα νησιά του Αιγαίου και τη Πελοπόννησο, με προφανή οφέλη για τον τουρισμό και τις μεταφορές,
  5. στην περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας, με νέες ειδικές υποδομές (δημιουργία «σταθμού κρουαζιέρας») και εξωστρέφεια, για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών με έμφαση στην μεγέθυνση του οικονομικού της αντικειμένου για την πόλη και την σύνδεση της με την τοπική πρωτογενή παραγωγή και την ενδοχώρα.
  6. στην αναδιοργάνωση του εμπορευματικού λιμένα, με επέκταση των εγκαταστάσεων του, υιοθέτηση διεθνών προτύπων λειτουργίας, υψηλή αποτελεσματικότητα και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και εξάλειψη του θορύβου και της ρύπανσης,
  7. στην δημιουργία ενός σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου-ιχθυόσκαλας, για τις ανάγκες των επαγγελματιών αλιέων όλου του νησιού και την ανάπτυξη μιας νέας διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη μας,

Θεωρούμε αυτονόητο πως οτιδήποτε αναφέρεται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας έχει ρυθμιστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Με "πρωτιά" και με τουρίστες VIP η κρουαζιέρα

Ηράκλειο: Στους φιναλίστ για το βραβείο "Κορυφαίο Λιμάνι της Ευρώπης"