Κρήτη

Έρευνα - σοκ: Πέντε στους δέκα ηλικιωμένους κακοποιούνται στην Κρήτη

ηλικιωμένος

Πέντε στους δέκα ηλικιωμένους κακοποιούνται σωματικά ή λεκτικά, αυτό είναι το σοκαριστικό συμπέρασμα έρευνας που διενήργησε ο Σύνδεσμος μελών Γυναικείων Σωματείων νομού Ηρακλείου και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού.

Πρόκειται για μια έρευνα που έλαβε παγκρήτιο χαρακτήρα με τη συμμετοχή ηλικιωμένων οι οποίοι επισκέπτονται υγειονομικές μονάδες, Κέντρα Υγείας, ΚΑΠΗ, και έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία.

Όπως υπογράμμισε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη, η πρόεδρος του Συνδέσμου μελών Γυναικείων Σωματείων Μαίρη Παχιαδάκη, “πρόκειται για ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα για μια κοινωνία όπου έχει εκδηλωθεί μια μεγάλη οικονομική κρίση η οποία βλέπουμε ότι εξελίσσεται σε κοινωνική”.

Να σημειωθεί ότι, ενώ για τις ανάγκες της έρευνας τα μέλη του Συνδέσμου χτύπησαν την πόρτα και οίκων ευγηρίας, συνάντησαν αντιδράσεις, την άρνηση όχι των ιδιοκτητών αλλά του συγγενικού περιβάλλοντος των ηλικιωμένων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως σημειώνει στο Ράδιο Κρήτη ο συντονιστής το προγράμματος Νίκος Σπετσίδης, περιορίστηκαν στην επιμόρφωση του προσωπικού των οίκων ευγηρίας.

Η έρευνα αποτέλεσε τμήμα πανευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο εφαρμόζεται σε 7 ευρωπαϊκές χώρες. Ελλείψει αντίστοιχων στοιχείων τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε συγκριτικά συμπεράσματα.

Όπως σημειώνει η κ. Παχιαδάκη, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ηλικιωμένοι είχαν πέσει θύματα κακοποίησης από τους φροντιστές, από τους επαγγελματίες δηλαδή που είχαν προσληφθεί από τις οικογένειες τους για να τους βοηθούν. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις των συγγενικών προσώπων των ηλικιωμένων που προχώρησαν σε κακοποιητικές συμπεριφορές, λεκτικές και σωματικές απέναντί τους.

“Υπάρχουν μεγάλου ταμπού στην κρητική κοινωνία” σχολιάζει η κ. Παχιαδάκη, όπως και “μεγάλος φόβος τόσο στον γυναικείο πληθυσμό όσο και στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που διστάζουν να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά διότι φοβούνται την οριστική απομόνωσή ή εγκατάλειψή τους

Κρήτη

Κρήτη: Στα "θρανία" οι εργαζόμενοι στον τουρισμό - Πώς θα πάρουν την πιστοποίηση

Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης με τον Σταύρο Αρναουτάκη

Τετραήμερο σεμινάριο για όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό ξεκινά στην Κρήτη, στις 9 Ιουνίου, όπως έγραψε νωρίτερα το ekriti, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσημη υποδοχή των τουριστών στις 15 Ιουνίου, ημέρα που ανοίγουν τα εποχιακά ξενοδοχεία.

Σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης ανακοινώθηκαν οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το σεμινάριο, με το νησί μας να πρωτοστατεί πανελλαδικά.

Οι εργαζόμενοι θα καθίσουν στα "θρανία" για να παρακολουθήσουν τα ακόλουθα "μαθήματα:

1η μέρα: Γνωριμία με τον ιό και την μεταδοτικότητα του.

2η μέρα: Υγειονομικά πρωτόκολλα.

3η μέρα: Εξειδίκευση ανά χώρο ανάλογα με τον κρίκο της τουριστικής αλυσίδας. (Παραλαβή αεροδρόμιο, μεταφορά στο λεωφορείο, ξεναγός, τμήματα ξενοδοχείου κτλ).

4η μέρα: ερωτήσεις - εξέταση.

Τα σεμινάρια θα εξασφαλίσουν ένα είδους πιστοποίηση, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των ξενοδοχείων, και περιλαμβάνεται στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Το κόστος των σεμιναρίων θα φτάσει τις 100.000 ευρώ και καλύπτεται από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ η πλατφόρμα μπορεί να καλύψει έως 10.000 εργαζόμενους τη φορά.

Τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης:

 

 

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης

 

 

Τι δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας/Ανθρωποζοωνόσων Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Άννα Ψαρουλάκη

 

 

Τι δήλωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου,

 

 

 

«Η Κρήτη προετοιμάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την έναρξη της ιδιαίτερης και δύσκολης τουριστικής περιόδου. Η «Ασφαλής Κρήτη», παραμένει η σημαντικότερη προτεραιότητα της Περιφέρειας Κρήτης κι όλων των Φορέων», δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.  
«Στηρίζουμε και προχωρούμε στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για την προφύλαξη και τα μέτρα πρόληψης εργαζομένων στον τουρισμό», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος όλοι οι συμμετέχοντες θα διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση, ώστε ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί να γίνουν μέρος της αλυσίδας που θα διατηρήσει τη θέση του νησιού μας, ως έναν από τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς το 2020.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, εκπροσωπώντας τους τουριστικούς φορείς του νησιού, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδικτυακά σεμινάρια και θα απευθύνεται στους ξενοδοχοϋ-παλλήλους, τους τουριστικούς πράκτορες και τους εργαζόμενους τους, τους ξεναγούς, τους οδηγούς, τους εργαζόμενους στα κέντρα ευεξίας (Spa) και εργαζόμενους γενικά των τουριστικών καταλυμάτων. «Θέλουμε να εκπαιδευτεί όλη η «αλυσίδα» του τουρισμού δωρεάν με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Η εκπαίδευση και πιστοποίηση είναι παρά πολύ σημαντικό σκέλος της φετινής χρονιάς στον τουρισμό».  
Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης «θα υλοποιηθεί από την Ιατρική Σχολή στο πλαίσιο του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιμόρφωσης και Δια βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Κρήτης και οι συμμετέχοντες θα λάβουν σχετικό πιστοποιητικό εκπαίδευσης μετά από εξέταση», όπως εξήγησε η επιστημονική υπεύθυνη Άννα Ψαρουλάκη, Αν. Καθηγήτρια Μικροβιολογίας/Ανθρωποζοωνόσων Ια-τρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα, παρουσίασε τους άξονες των τετραήμερων σεμιναρίων που θα εξελιχθούν σε τέσσερις κύκλους και θα ξεκινήσουν από τις 9 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα έργο που προετοιμάστηκε τον τελευταίο μήνα με τη συμμετοχή ειδικών. 
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου, εξήγησε πως «δεν πρόκειται για απλό σεμινάριο. Είναι η σύμπραξη του κορυφαίου αυτοδιοικητικού θεσμού με τον κορυφαίο εκπαιδευτικό θεσμό στο χώρο της υγείας στην Κρήτη, της αγο-ράς και των επιχειρηματιών του τουρισμού, προς χάριν των εργαζομένων, της ποιότη-τας, της φήμης, του προορισμού και της δημόσιας υγείας. Απομένει η πιστοποίηση να συνοδευτεί κι από υψηλό επίπεδο ατομικής ευθύνης στην πράξη για το συλλογικό καλό».