Κρήτη

Παρουσιάστηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για τη Μάχη της Κρήτης και τα πολεμικά αεροδρόμια

6_3.jpg

 Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης εκδόθηκαν και παρουσιάστηκαν τα Πρακτικά του Συνεδρίου «Η Μάχη της Κρήτης, η Κατοχή και η Αντίσταση στην Κρήτη και τα πολεμικά αεροδρόμια της Κρήτης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η παρουσίαση έγινε με επιτυχία σε ειδική εκδήλωση την Κυριακή το απόγευμα, στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Καστέλι Πεδιάδας με την συμμετοχή εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Περιφέρειας, του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη ,του Δημάρχου Μινώα Μανόλη Φραγκάκη, του π. Δημάρχου Ζαχαρία Καλογεράκη, άλλων θερμικών εκπροσώπων, ιστορικών και πολλών πολιτών.

 Πρόκειται για τα Πρακτικά του Συνεδρίου που οργάνωσε στο Καστέλι, το Θραψανό και το Αρκαλοχώρι, στις 6, 7, 8 και 9 Ιουλίου 2017 το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας. Στον τόμο των Πρακτικών περιλαμβάνονται όλα όσα συζητήθηκαν στο συνέδριο, μεταξύ άλλων οι ανακοινώσεις, η παρουσίαση αρχαιολογικής περιήγησης στη Λύτρο, απολογισμός του συνεδρίου.

 Ο Κώστας Μουτζούρης, πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας που είχε την οργάνωση στη πραγματοποίηση του συνεδρίου, και στη προετοιμασία-έκδοσης του τόμου, καλωσορίζοντας ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την στήριξη, ενώ ανάλογες ευχαριστίες προς τον Περιφερειάρχη και την Περιφέρεια εκφράστηκαν από τον Δήμαρχο και τον π. Δήμαρχο κκ Φραγκάκη, Καλογεράκη, αλλά και από άλλους τοπικούς φορείς.

Στους χαιρετισμούς τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Συριγωνακης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Π. Μπαριτάκης αλλά και ο Δήμαρχος Μ. Φραγκάκης, όπως και ο π. Δήμαρχος Ζ. Καλογεράκης, αναφέρθηκαν την γενναία αντίσταση των προγόνων μας για την Ελευθερία, ότι μέσω των έγκυρων καταγραφών διαφυλάττεται και προωθείται η ιστορική αλήθεια-μνήμη και ότι, τα πρακτικά του συνεδρίου που παρουσιάστηκαν αποτελούν πλούσια παρακαταθήκη για τους νεότερους αλλά και τις επόμενες γενιές.

Σημαντικές επίσης στην επιτυχημένη εκδήλωση στο Καστέλι ήταν οι ιστορικές αναφορές του Αντώνη Σανουδάκη επίτιμου καθηγητή Ιστορίας στην ΠΑΕΑΚ, συγγραφέα που παρουσίασε τον τόμο. Στην παρουσίαση επίσης συμμετείχε η φιλόλογος καθηγήτρια Μαρία Φραγκιαδάκη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Βούλα Επιτροπάκη, δικηγόρος, ποιήτρια.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Καταγγέλλουν την επικίνδυνη κατάσταση με τα ρέματα

Τα οχήματα παρασύρθηκαν και κατέληξαν στο ρέμα!

Σε καταγγελία για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στον Γιόφυρο και τα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής, προχώρησαν το Συνδικάτο οικοδόμων, ηΈνωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη του Χειμώνα και η κατάσταση στον Γιοφύρο, στον Ξηροπόταμο και σε όλα σχεδόν τα ρέματα του νομού Ηρακλείου παραμένει επικίνδυνη. Τι και αν «ο Ιανός» πρόσφατα έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου. Ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι σφυρίζουν αδιάφορα. Παρά τις συνεχείς καταγγελίες των συνδικάτων μας, φορέων και κατοίκων, ειδικά στο δήμο Ηρακλείου. Έχουν βάλει «στο συρτάρι» ακόμα και το υπόμνημα που καταθέσαμε στα συμβούλια και ζητάμε να συζητηθεί τα θέμα και να παρθούν μέτρα.

Από τον περασμένο Νοέμβρη περιμένουμε να ξεκινήσει ο καθαρισμός.  Μετά την αγωνία του Χειμώνα, υπομείναμε για άλλη μια φορά τα κουνούπια, την βρώμα και τη δυσωδία του καλοκαιριού. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού.

Η περιφέρεια, ο δήμος και η κυβέρνηση δηλώνουν μέσω της πολιτικής προστασίας πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλα τα φυσικά φαινόμενα. Όμως αδιαφορούν μέχρι και για τον απλό καθαρισμό των καλαμιών.

Πόσο μάλλον να μιλήσουμε για τις μελέτες για τη διευθέτηση των ρεμάτων, την αντιπλημμυρική θωράκιση και την πολεοδόμηση του Ηρακλείου. Όλα αυτά φαντάζουν πολύ μακρινά. Βέβαια όταν πρόκειται για επιδοτήσεις επενδύσεων τουριστικών και επιχειρηματικών ομίλων, τότε δεν υπάρχει κανένα κόλλημα, όλα προχωρούν ταχύτατα.

Τους δηλώνουμε για ακόμα μια φορά ότι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να κλαίμε τη μοίρα μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Άμεση υλοποίηση του καθαρισμού του Γιοφύρου, του Ξηροποτάμου, του Χρυσοβαλάντου και των υπολοίπων ρεμάτων του νομού.
  • Ουσιαστικά μέτρα για τον καθαρισμό των αγωγών όμβριων υδάτων. Κατασκευή σε οδούς που δεν υπάρχουν. Όπως οι οδοί Ανδρονίκου, τέρμα Αγγέλου Μπεργαδή, Υμηττού και Πατσίδερου στον Ξηροπόταμο.
  • Ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικής και συνολικά πολιτικής προστασίας της περιοχής.
  • Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων για την ανάπλαση της περιοχής των δυτικών συνοικιών. Άμεση επισκευή των δρόμων και τοποθέτηση της απαραίτητης σήμανσης  μέσα στις γειτονιές μας.