Κρήτη

Παγκόσμιο Γεωπάρκο Ψηλορείτη: Η γεωλογική, φυσική, πολιτισμική αξία του

γεωπάρκο ψηλορείτη

Πραγματοποιήθηκε στον Κρουσώνα η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μαλεβιζίου και το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας (ΙΝΣΠΕΕ), με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την γεωλογική, φυσική και πολιτισμική αξία του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Ψηλορείτη, σημαντικό τμήμα του οποίου αποτελεί και το Μαλεβίζι.
 
Στην πρώτη εκδήλωση στον Κρουσώνα, ο Δ/ντης του ΙΝΣΠΕΕ Καλούστ Παραγκαμιάν πραγματοποίησε ομιλία με προβολή διαφανειών εξηγώντας τι είναι τα Παγκόσμια Γεωπάρκα, ποια είναι τα φυσικά και πολιτιστικά στοιχεία που ανέδειξαν την κεντρική Κρήτη ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, καθώς και ποιες είναι οι αξίες του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Ψηλορείτη για τις τοπικές κοινωνίες.
 
Ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Με πολύ μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε εδώ σήμερα, στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της ενορίας του Κρουσώνα, για την πραγματοποίηση μιας πολύ σημαντικής εκδήλωσης. Μιας εκδήλωσης που στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Ψηλορείτη, του οποίο σημαντικό μέρος αποτελεί και ο τόπος μας, τμήμα δηλαδή του Δήμου Μαλεβιζίου, και στο σύνολό της η περιοχή του Κρουσώνα.
Πρόκειται για μία περιβαλλοντικού, αμιγώς, περιεχομένου εκδήλωση, η οποία στις μέρες που ζούμε, με τις φονικές πυρκαγιές και τις άλλες φυσικές καταστροφές στη χώρα μας, οι οποίες ερμηνεύονται και ως συνέπεια της αλόγιστης καταπάτησης των περιβαλλοντικών όρων, γίνεται τραγικά επίκαιρη. Με μεγάλη ικανοποίηση λοιπόν ανταποκριθήκαμε στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδος και του Διευθυντή του, κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, να διοργανώσουμε από κοινού εκδηλώσεις ενημέρωσης για το Γεωπάρκο Ψηλορείτη στις έδρες των τριών δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μας, στον Κρουσώνα, στην Τύλισο και στο Γάζι.
Όπως θα μας αναλύσει στη συνέχεια ο εκλεκτός ομιλητής μας κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Ψηλορείτη, αποτελεί ήδη σήμερα ένα κηρυγμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Γεωπάρκο. Ως γεωπάρκα χαρακτηρίζονται συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες συγκεντρώνουν σημαντικά γεωλογικά στοιχεία, από τα οποία κατά κάποιον τρόπο ερμηνεύονται οι γεωλογικές εξελίξεις που συντελέστηκαν ανά τις χιλιετίες, μέχρι να διαμορφωθεί η τελική μορφή κάθε τόπου, τα βουνά τα φαράγγια, οι πεδιάδες του. Ταυτόχρονα όμως τα Γεωπάρκα καλούνται να προβάλλουν και τις ποικίλες άλλες αξίες του τόπου στον οποίον αναφέρονται, όπως η αρχαιολογική, η ιστορική, η οικολογική και η πολιτιστική αξία.
Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη είναι σαφές ότι διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τα οποία άλλωστε διαμόρφωσαν και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των κατοίκων του. Για όλους αυτούς τους λόγους, το Γεωπάρκο Ψηλορείτη απέκτησε γρήγορα διεθνή αναγνώριση, εντασσόμενο αρχικά στο  Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, και έπειτα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων το 2004. Πριν από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε και η μεγαλύτερη διεθνής διάκριση, με την αναγνώρισή του ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι ή ίδρυση και λειτουργία του Γεωπάρκου, αποτελεί σοβαρό εγχείρημα, το οποίο στοχεύει στην προβολή και στην ανάδειξη του γεωλογικού και ποικίλου άλλου πλούτου της περιοχής του Ψηλορείτη.
Παράλληλα όμως θα θεσμοθετεί δράσεις με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, με παράλληλο σεβασμό στις υπαρκτές βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτή. Ιδίως γι' αυτό το τελευταίο, μέσα στους στόχους του Γεωπάρκου Ψηλορείτη είναι και η δημιουργία των συνθηκών για μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Και είναι προφανές ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να μπορούμε να μιλάμε για μια βιώσιμη παρουσία των οικισμών και των κατοίκων τους στην περιοχή του Ψηλορείτη.
Νομίζω, αγαπητέ Καλούστ, ότι και η ένταξη του Γεωπάρκου Ψηλορείτη στo  δίκτυο της UNESKO θα δώσει νέες δυνατότητες προς την κατεύθυνση της τοπικής ανάπτυξης όπως π.χ, οι χρηματοδότηση δράσεων για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως λόγου χάρη ο οικοτουρισμός.
 
Δε θα πω εγώ περισσότερα, αγαπητοί φίλοι. Αρμόδιος για τη σημερινή γνωριμία μας με το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη είναι ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, τον οποίο επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω.
Ο Καλούστ Παραγκαμιάν γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1987 με αφορμή τις μεταπτυχιακές του σπουδές εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κρήτη και από το 1989 είναικαθηγητής στο ΤΕΙ Ηρακλείου. Ως ερευνητής του Εργαστηρίου Χερσαίας Οικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1987 και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης το 1992, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ερευνητικά προγράμματα για τη μελέτη του Φυσικού Περιβάλλοντος, κυρίως της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν τα σπήλαια ως οικοσυστήματα και τα σπηλαιόβια είδη ζώων. Είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα Ελληνας Βιοσπηλαιολόγος και έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε περισσότερα από1.100 σπήλαια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανακαλύπτοντας πολλά νέα είδη σπηλαιόβιων ζώων. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει δεκάδες εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πολλά βιβλία. Είναι μέλος σε αρκετές διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. Από το 1989 έως το 2003 διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας στο Ηράκλειο και από το 2002 είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδος. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της WWFHellas και αποτελεί έναν από τους μαχητικότερους επιστήμονες του περιβάλλοντος, και τη φωνή της περιβαλλοντικής συνείδησης μας στην Κρήτη.
Τον ευχαριστούμε για τη σημερινή παρουσία του στον Κρουσώνα, όπως ευχαριστούμε κι εσάς, αγαπητοί φίλοι, που είσαστε σήμερα μαζί μας».
 
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, στελέχη της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. Φίλιππος Σαββάκης, ο Πρόεδρος Φώτης Τρυπιδάκης και μέλη της Τοπικής Κοινότητας Κρουσώνα, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κορφών Κώστας Φαραζάκης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
 
Οι επόμενες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:
 
·  Στο Γάζι την Τρίτη 7 Αυγούστου στις 20:30, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου (ομιλίες και προβολή διαφανειών από τους  Χαράλαμπο Φασουλά, Υπεύθυνο τμ. Γεωποικιλότητας ΜΦΙΚ και Συντονιστή του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων και του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Ψηλορείτη και τον Καλούστ Παραγκαμιάν, Διευθυντή ΙΝΣΠΕΕ).
 
·  Στην Τύλισο την Τετάρτη 8 Αυγούστου στις 20:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη  Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» (ομιλία και προβολή διαφανειών από τον Καλούστ Παραγκαμιάν, Διευθυντή ΙΝΣΠΕΕ).
 
Σε κάθε εκδήλωση το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από τις 18:00 την κινητή έκθεση ερμηνείας περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Γωπάρκου Ψηλορείτη και να πάρει ενημερωτικό έντυπο υλικό.
Επιπλέον, η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο του Δημαρχείου Μαλεβιζίου από τη Δευτέρα 6 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 8 Αυγούστου.
 
Οι εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις που υλοποιεί το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας στο πλαίσιο του έργου “Φυσικό πάρκο Ψηλορείτη: στοιχεία και όψεις της Ιδαίας και Ταλαίας Γης” για την περιβαλλοντική πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία και σημασία του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη. Το έργο εντάσσεται στο Τοπικό Πρόγραμμα του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 “Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER”.
 
Πληροφορίες, νέα και εκδόσεις για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Ψηλορείτη υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://www.psiloritis-natural-park.gr/.
Πληροφορίες και νέα για τα Ελληνικά Γεωπάρκα υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://www.hellenicgeoparks.gr/
 

Κρήτη

Εκκλησία της Κρήτης: Αυτές είναι οι προτάσεις για Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

εκκλησια της κρητης ιεραρχες.jpg

Συνοδική επιστολή συνέταξε η Εκκλησία Κρήτης, η οποία εστάλη στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμένως, όπου αναφέρονται οι θέσεις και η προτάσεις της Εκκλησίας της Κρήτης για τον εορτασμό της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Πασχαλινής περιόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής: 

«Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Με το άνα χείρας Συνοδικό Γράμμα επικοινωνούμε με την εξοχότητά σας ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, για να διατυπώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της Εκκλησίας Κρήτης, σχετικώς προς την περίοδο αυτή, η οποία κατέχει κεντρική θέση στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών και νοηματοδοτεί τον πνευματικό τους αγώνα.

Βεβαίως, εξ αρχής, χαιρετίζουμε την υπεύθυνη στάση της Ελληνικής Πολιτείας και τις επαινετές προσπάθειες για την καίρια αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ομολογουμένως, ενώπιον πρωτόγνωρων συνθηκών η έντιμη Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο όλες τις έκτακτες δυσκολίες και εργάζεται φιλότιμα για την αποφυγή δυσκολότερων καταστάσεων.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία εν γένει και δη η Εκκλησία Κρήτης, από την αρχή αυτής της "δοκιμασίας" έδειξε υπεύθυνη στάση και συνέβαλε καθοριστικά στην ορθή αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως, της όντως πρωτόγνωρης και στη ζωή της Εκκλησίας και στην έκφραση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τα οποία έχουν συνταγματικά κατοχυρωθεί.

Η Εκκλησία της Κρήτης θα συνεχίσει σε αυτή την υπεύθυνη στάση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ορθή ενημέρωση των ανθρώπων της Μεγαλονήσου και στην ανάγκη της ενότητας όλων των ανθρώπων για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού μας, δηλαδή του κορωνοϊού.

Είναι αλήθεια, ότι, η περσυνή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία εορτάστηκε "κεκλεισμένων των θυρών" και άνευ της συμμετοχής πιστών αποτέλεσε μία τραγική εμπειρία στη ζωής της Αγίας μας Εκκλησίας και όλων των πιστών μελών Της. Πολλοί άνθρωποι στερήθηκαν την προσκύνηση των Θείων Παθών, τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία και στη Μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχική ηρεμία και την εσωτερική ειρήνη πλήθους ανθρώπων, οι οποίοι ως μοναδική πολλές φορές διέξοδο στα αδιέξοδα και στα προβλήματα της ζωής τους έχουν την πίστη και την Εκκλησία.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Καθώς πλησιάζουμε για δεύτερη χρονιά στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και έχοντας ήδη την εμπειρία της διαχειρίσεως της πανδημίας, σε διάφορα επίπεδα περιορισμού συμμετοχής πιστών στη Λατρεία της Εκκλησίας καταθέτουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, με στόχο τη διακριτική διαχείριση του θέματος, σε αυτή τη κεντρική περίοδο της Εκκλησιαστικής ζωής.

Συγκεκριμένα προτείνουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου Εβδομάδας, να εφαρμοσθούν τα παρακάτω:

1.Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομα ανά 20 τ.μ. σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς), με ανώτατο όριο τα εκατό (100) πρόσωπα.

Παρουσία πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών και τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραιτήτων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κ.λπ.).

Τέλεση δύο ή περισσοτέρων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαίθριων Ιερών Ακολουθιών σε ανοιχτούς χώρους.

Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής - λιτανείας διά των οδών των ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.

Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11:00 μ.μ., τουλάχιστον για τις ημέρες, Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2:00 π.μ. για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πιστοί αν μετάσχουν απρόσκοπτα στις ιερές Ακολουθίες.

Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Στις δυσκολίες των τελευταίων μηνών και στην κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων για την υπέρβαση της πανδημίας και την επαναφορά στα δεδομένα και αυτονόητα της ζωής μας, η Εκκλησία μας, έρχεται να ενδυναμώσει και να επιστηρίξει πρωτίστως πνευματικά τους ανθρώπους και μάλιστα αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και την πορεία του τόπου μας.

Προσβλέπομε στην κατάλληλη αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων και θέσεών μας και ευελπιστούμε ότι με την εντατική προσπάθεια όλων μας και τη βοήθεια του Τρισαγίου Θεού, θα οδηγηθούμε σύντομα στην έξοδο από αυτή την παγκόσμια δοκιμασία.

Επί τούτοις, ευχόμενοι καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση, διατελούμε.

Με θερμές ευχές και ιδιαίτερη τιμή,

ο Πρόεδρος,

Ο Κρήτης Ειρηναίος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Εκκλησία της Ελλάδος: Ανάσταση στις 9.00 το βράδυ - Νωρίς και τα "Θεία Πάθη"

- Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

- Πάσχα στην πόλη και φέτος - Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει μετακινήσεις εκτός νομού