Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ο Χρήστος Σπίρτζης στο Καστέλι για το αεροδρόμιο

Image
σπίρτζης καλογεράκης
 clock 11:03 | 07/12/2015 writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης παραδίδει σήμερα τα τεύχη δημοπράτησης του νέου αεροδρομίου Καστελίου, στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και στον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη. Το πολυθρύλητο έργο που έχει προκηρυχθεί δεκάδες φορές και έχει συμπεριληφθεί στις προεκλογικές ομιλίες όλων ανεξαιρέτως των πρωθυπουργών από το 2003 μέχρι σήμερα, παρουσιάζει μία κινητικότητα, η οποία θα φανεί εκ του αποτελέσματος, πόσο σοβαρή είναι.

σπίρτζης ηράκλειο

σπίρτζης ηράκλειο, by renas

Στο Καστέλι τον Υπουργό υποδέχθηκαν κάτοικοι που διαφωνούν με την προοπτική κατασκευής του έργου

καστέλι διαμαρτυρία

καστέλι διαμαρτυρία, by renas

 

καστέλι διαμαρτυρία

καστέλι διαμαρτυρία, by renas

Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών εμφανίζεται σίγουρη για την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται από την αγορά, και άλλη παράταση αν μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου (που υποβάλλονται οι προσφορές) δεν έχει βελτιωθεί το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό στη χώρα. Τα Τεύχη Μεταβολών, με τις αλλαγές που πραγματοποίησε στο διαγωνισμό η σημερινή ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ αναρτώνται σήμερα προς διαβούλευση ώστε να εκφράσουν τα σχόλιά τους οι υποψήφιοι και οι τοπικές αρχές.

Οι κυριότερες αλλαγές στα τεύχη δημοπράτησης για τη νέα σύμβαση παραχώρησης είναι οι εξής:

.Προσαυξάνεται ο συντελεστής βαρύτητας της αιτούμενης χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου από 15% σε 25%. Δηλαδή, ενισχύεται η βαθμολογία και επιβραβεύεται ο διαγωνιζόμενος, ο οποίος θα ζητήσει το μικρότερο ποσό της κρατικής χρηματατοδοτησης η οποία ανέρχεται στα 220 εκατομμύρια ευρω.

.Το Δημόσιο διατηρεί ισχυρή παρουσία στην επένδυση: αυξάνεται το ελάχιστο προσφερόμενο ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου από 40% έως 55% το οποίο θα μεταβιβάσουν οι διαγωνιζόμενοι μετά την κατακύρωση της σύμβασης παραχώρησης.

.Αυξάνεται από 1% σε 2% το πρόσθετο αντάλλαγμα που θα καταβάλλει κάθε χρόνο η εταιρεία στο Δημόσιο, από τα συνολικά έσοδα.

.Τροποποιείται ο τρόπος επιλογής του Ανεξάρτητου Μηχανικού αφού ισχυροποιείται η συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτόν. Το Δημόσιο θα επιλέγει τον Ανεξάρτητο Μηχανικό με ανοιχτό διαγωνισμό. Ο προϋπολογισμός της προαναφερθείσας σύμβασης θα ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρω, ενώ κάθε διαγωνιζόμενος θα περιλάβει στην προσφορά του και την αμοιβή του Ανεξάρτητου Μηχανικού.

.Θα υπάρξει υποχρεωτική καταβολή ύψους 15 εκατομμυρίων ευρω προς το Δημόσιο εκ μέρους του παραχωρησιουχου, καταβλητέο στην έναρξη περιόδου παραχώρησης.

.Στη Ζώνη Εμπορικών Χρήσεων θα κατασκευαστεί σε έκταση 10 στρεμμάτων συνεδριακός –εκθεσιακός χώρος ο οποίος θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη διεθνή προβολή των τοπικών προϊόντων.

«Με την απόφαση αυτή, κλείνει ένας σημαντικός κύκλος παρεμβάσεων και αλλαγών στη δομή του διαγωνισμού», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. «Πιστεύουμε ότι τα έργα παραχώρησης δεν μπορούν να εφαρμοστούν, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».
 

σπίρτζης ηράκλειο

σπίρτζης ηράκλειο, by renas

Ο Υπουργός βρίσκεται στο Καστέλι και το μεσημέρι θα επισκεφθεί την Περιφέρεια Κρήτης.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis