Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Νέο Δικαστικό Μέγαρο σε δύο χρόνια εξήγγειλε ο ΓΓ του Υπ. Δικαιοσύνης

Image
Νέο Δικαστικό Μέγαρο σε δύο χρόνια εξήγγειλε ο ΓΓ του Υπ. Δικαιοσύνης
 clock 11:07 | 12/05/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε εξαγγελία της κατασκευής του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου προχώρησε τη Δευτέρα από το Ηράκλειο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Νίκος Κανελλόπουλος.

Ο κ Κανελλόπουλος έδωσε και σαφές χρονοδιάγραμμα  άμεσης υλοποίησης για το έργο , μέσα στην επόμενη διετία, το οποίο θα έχει προϋπολογισμό 50 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρη Ροζάκη, αφότου έγινε η απαλλοτρίωση της έκτασης όπου θα ανεγερθεί το νέο δικαστικό μέγαρο στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου δεν υπήρξε καμία εξέλιξη ως προς αυτό  καθώς επιχειρήθηκε να πάει πακέτο με το δικαστικό μέγαρο των Πατρών, είχε όμως  υψηλό προϋπολογισμό, και λόγω κρίσης παραπέμφθηκε στις καλένδες.

Τώρα φαίνεται να διαχωρίζεται η κατασκευή του από της Πάτρας και αν δεν πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα, θα προχωρήσει μέσα στη διετία που ακολουθεί .

Ο κ Κανελλόπουλος βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Ηράκλειο ,όπου είχε συνάντηση με το δήμαρχο της πόλης, ενώ στη συνέχεια και μέχρι αργά το απόγευμα είχε επαφές με εφέτες πρωτοδίκες και τα μέλη του προεδρείου των δικηγορικών συλλόγων της Κρήτης.

Με τους τελευταίους αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της διαμεσολάβησης η οποία με το   Νόμο 3898/2010 ενσωματώθηκε  στην έννομη τάξη μας .

Η διαμεσολάβηση  είναι μια διαδικασία στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη επιχειρούν εθελουσίως να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την επίλυση της αστικής διαφοράς τους, με τη βοήθεια ενός ουδέτερου και έμπειρου τρίτου ,του διαπιστευμένου «διαμεσολαβητή».

Ο διαπιστευμένος διαμεσολαβητής βοηθά τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία χωρίς ουσιαστικά να εκφράζει επισήμως γνώμη υπέρ μίας ή άλλης πιθανής λύσης στη διαφορά.

Κατά τη διαμεσολάβηση, τα μέρη καλούνται να ξεκινήσουν ή να ξαναρχίσουν το διάλογο και να αποφύγουν την αντιπαράθεση.

Επιλέγουν τα ίδια την τεχνική για την επίλυση της διαφοράς και διαδραματίζουν ιδιαιτέρως ενεργό ρόλο στην αναζήτηση της πλέον αποδοτικής λύσης.  

 Η διαμεσολάβηση θεωρείται ταχύτερη μέθοδος απονομής δικαιοσύνης και, τις περισσότερες φορές, φθηνότερη από τις συνήθεις δικαστικές διαδικασίες. Χάρις σε αυτήν αποφεύγεται η αντιπαράθεση μεταξύ των μερών, η οποία είναι συνηθέστατη στις δικαστικές διαδικασίες, και επιτρέπει στα μέρη να διατηρούν τις επαγγελματικές ή προσωπικές τους σχέσεις παρά τη διαφορά. 

Να πούμε πως παρότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης έχει ενσωματωθεί στην έννομη τάξη μας επί της ουσίας ελάχιστα αξιοποιείται. Ενδεικτικά να πούμε πως δύο κέντρα κατάρτισης διαμεσολαβητών λειτουργούν σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη και πέρυσι όλο το χρόνο σε διαμεσολάβηση πήγαν στον Πειραιά μόλις δύο υποθέσεις.

Τώρα εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δημιουργηθεί τέτοιο κέντρο κατάρτισης και στην Κρήτη σε συνεργασία με τα επιμελητήρια ώστε να μπορεί η διαμεσολάβηση να αξιοποιηθεί σε αστικές υποθέσεις που διαφορετικά θα κατέληγαν σε δικαστικές αίθουσες με ότι αυτό συνεπάγεται σε σπατάλη χρόνου και χρημάτων για τα εμπλεκόμενα μέρη

Ε.Β

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis