Κρήτη

Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Έχουμε προμηθευτεί 10.000 rapid test

rapid test

Συναγερμός έχει σημάνει και στις υγειονομικές υπηρεσίες της Κρήτης μετά την απόφαση να επιβληθεί γενικό λοκντάουν στη χώρα εξαιτίας της ραγδαίας αύξηση των κρουσμάτων, που χθες έφτασαν τα 2646, εκ των οποίων 35 στην Κρήτη.ενώ 18 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα στα νοσοκομεία του νησιού

Τα rapid test έφτασαν στην Κρήτη

Σε συνέντευξή της στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη, η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη ανακοίνωσε ότι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νησιού, εδώ και περίπου 10 μέρες, βρίσκονται 10.000 rapid test, για τη διενέργεια των οποίων αποφασίζουν οι υγειονομικοί βάσει πρωτοκόλλου. 

Σύμφωνα με την επιτροπή λοιμοξιολόγων, υπάρχουν στην αγορά 2 εγκεκριμένα γρήγορα τεστ, τα οποία μπορούν να γίνονται στη χώρα.

Για να γίνονται όμως, πρέπει να διενεργούνται από εκπαιδευμένο άτομο, δηλαδή από το προσωπικό στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, στα ιδιωτικά εργαστήρια και από τις κινητές μονάδες. 

Ένας ιδιωτικός φορέας μπορεί να λάβει την πρωτοβουλία διενέργειας σε τεστ, σε συνεργασία όμως πάντα με ειδικευμένο γιατρό και εργαστήριο. 

Κλίνες ΜΕΘ και καθημερινά τεστ

Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο Κρήτης, υπάρχουν 14 ενεργές κλίνες ΜΕΘ και εάν χρειαστεί μέσα σε 1-2 ώρες μπορούν να γίνουν 26, ενώ αν ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας μπορούν να φτάσουν μέχρι τις 56.

Όπως επεσήμανε η κα Μπορμπουδάκη, καθημερινά στο νησί διενεργείται υψηλός αριθμός τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, που αφορά στο γενικό πληθυσμό, στις πύλες εισόδου και στις κινητές μονάδες .

Τα περισσότερα δείγματα που βγαίνουν θετικά πάντως, σχετίζονται με στενή επαφή ήδη επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος.

Οι προβληματισμοί των ειδικών

Οι προβληματισμοί του ιατρονοηλευτικού προσωπικού, περιστρέφονται γύρω από την ενδεχόμενη αύξηση των θετικών κρουσμάτων με ανάγκη νοσηλείας , αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα επιβαρυνθεί κατά πολύ το σύστημα υγείας.

Τέλος η κόπωση του κόσμου από τα διαρκή μέτρα είναι και αυτή ένας παράγοντας που προκαλεί ανησυχία, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μη υψηλή συμμόρφωση στα ενδεδειγμένα περιοριστικά μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: