Κρήτη

Μείωση του ΦΠΑ σε 13% για τις σύνθετες ζωοτροφές, ζήτησε ο Β. Κεγκέρογλου

κεγκέρογλου

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα, η επίκαιρη ερώτηση  του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ζήτησε επιτέλους να μειωθεί ο ΦΠΑ  για τις σύνθετες ζωοτροφές από 24% σε 13% και να παρθούν μέτρα στήριξης της Ελληνικής κτηνοτροφίας.
Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελληνική κτηνοτροφία είναι δραματική λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και της μείωσης των τιμών, με συνέπεια να οδηγούνται σε οικονομική εξαθλίωση και αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι.
Με δεδομένη  μάλιστα την υπερφορολόγηση και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που έχει επιβληθεί, ο κίνδυνος  κατάρρευσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων  είναι πλέον  ορατός και η απογοήτευση των κτηνοτρόφων κορυφώθηκε μετά την Κυβερνητική απόφαση για εξαίρεση των σύνθετων και επεξεργασμένων ζωοτροφών από τη μείωση του ΦΠΑ, οι οποίες παραμένουν στο 24%,.
«Τα μείγματα αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή διατροφή των ζώων. Εσείς με την παράλειψη μείωσης του ΦΠΑ πλήττετε τους μικρούς και τους μεσαίους κτηνοτρόφους. 
-Πλήττετε όμως και τις Ελληνικές Βιομηχανίες, αφού ενισχύετε τα έτοιμα εισαγόμενα φυράματα
-Δημιουργείτε ευνοϊκό καθεστώς για αύξηση της γενετικά τροποποιημένης ΣΟΓΙΑΣ, αφού αυτή εντάχθηκε στο 13%, αν και προέρχεστε από τους οικολόγους.
Σε αυτό το πρόβλημα έχει προστεθεί φέτος και η μειωμένη παραγωγή  γάλακτος λόγω του πολύ χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα αλλά και της ξηρασίας και του καύσωνα που διανύουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κεγκέρογλου και έθεσε στην Κυβέρνηση και το θέμα των ελληνοποιήσεων στο γάλα και στο κρέας.
Ρώτησε επίσης τον αρμόδιο Υπουργό:
- Εάν προτίθεται να επανεξετάσει η Κυβέρνηση την απόφαση της και να μειώσει στο 13% το ΦΠΑ για τις σύνθετες ζωοτροφές και
- Τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να στηριχθεί η Ελληνική κτηνοτροφία και πώς θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα των παράνομων ελληνοποίησεων γάλακτος και κρέατος.
Ο αρμόδιος Υπουργός, δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις, αν και παραδέχθηκε το λάθος της Κυβέρνησης για την μη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για τις σύνθετες ζωοτροφές και δεν ανέφερε κουβέντα για την προώθηση της γενετικά τροποποιημένης σόγιας.

Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες του κ.Κεγκέρογλου από το ΥΠΟΙΚ , σύντομα  θα κατατεθεί τροπολογία που θα βάλει τις σύνθετες ζωοτροφές σε καθεστώς ΦΠΑ 13%.

Κρήτη

Ηράκλειο

Τζανάκης - κορωνοϊός: Δεν αποκλείεται να δούμε μέχρι και 3.000 κρούσματα

νίκος τζανάκης

Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις» και γι’ αυτό δε μειώνονται τα κρούσματα. Στην Κρήτη έχουν επικρατήσει απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος που το κύμα αυτό δεν υποχωρεί. Είναι ανθεκτικό.», τόνισε ο καθηγητής. 

Στη συνέχεια εξήγησε πως, «λόγω του ότι πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα στην Αττική, η εκθετική αύξηση σε αυτό το κύμα είναι αισθητά λιγότερο δυναμική από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα αυτή η πολύτιμη διαφοροποίηση να δώσει τη δυνατότητα στο σύστημα να ανταποκριθεί, έστω και με δυσκολία.»Σύμφωνα με το μοντέλο, θα επιμείνουν αυτά τα κρούσματα και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση την επόμενη βδομάδα, της τάξεως των 2500 κρουσμάτων. 

 

Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι «δεν αποκλείεται να δούμε και 2800-3000 κρούσματα κάποια μέρα. Αυτό θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου και γύρω στις 20-25 Μαρτίου θα δούμε να αποκλιμακώνονται τα νούμερα προς τα κάτω, πάρα πολύ αργά.»

Εκτίμησε, επίσης, ότι προς το τέλος του μήνα τα κρούσματα θα είναι περίπου 1000-1500. «Όταν το φαινόμενο θα είναι σε φάση αποκλιμάκωσης μπορούν να απελευθερώνονται κάποιες δραστηριότητες με προσοχή.» Τέλος, σχολίασε ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερο έλεγχος στα ΜΜΜ, καθώς είναι εστία υπερμετάδοσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Στο "βαθύ κόκκινο" ο Δήμος Ανωγείων - Προειδοποίηση για Ρέθυμνο και Χανιά

Κρήτη - κορωνοϊός: 74 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης: Πάνω από 100 οι ασθενείς με κορωνοϊό