Κρήτη

Με σχολικό διαγωνισμό ανακύκλωσης συνεχίζεται η δράση της Πράσινης Ομάδας του Ε.Σ.Δ.Α.Κ

ανακυκλωση

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή και την κυκλική οικονομία, από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ.

Με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης, τις μεθόδους διαλογής στην πηγή και τα οφέλη από την κυκλική οικονομία, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία, καθώς και σε ομάδες Προσκόπων του Ηρακλείου. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις αναλύεται – με διαφορετικό τρόπο σε κάθε κοινό – η γενικότερη φιλοσοφία και η αναγκαιότητα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ η προσπάθεια ενισχύεται με διαδραστικό παιχνίδι, παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων κυκλικής οικονομίας, αλλά και έναν ιδιαίτερο σχολικό διαγωνισμό με τίτλο «Τα ρούχα και τα παπούτσια δεν είναι σκουπίδια».

Μέσα από αυτόν το διαγωνισμό, τα μέλη των σχολικών κοινοτήτων έρχονται κοντά σε «αντικείμενα» που δεν έχουν εδραιωθεί ιδιαίτερα στη συνείδηση των πολιτών ως «ανακυκλώσιμα υλικά», αποτελούν όμως τεράστιο όγκο ως «απόβλητα». Παράλληλα, επειδή στον Δήμο Ηρακλείου υπάρχουν ανεπτυγμένοι οι γνωστοί κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων, υπολογίζεται ότι αυτό το ρεύμα ανακύκλωσης μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη και μάλιστα άμεσα. Με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ενισχύονται και τα μηνύματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας, ενώ υπάρχουν πρόσθετα οφέλη για τους συμμετέχοντες, μέσα από τη δωροθεσία 3 επάθλων για τις σχολικές μονάδες που θα συγκεντρώσουν τις μεγαλύτερες ποσότητες, αναλογικά και με τους μαθητές τους.

Τα έπαθλα αυτά αντιστοιχούνται με εξοπλισμό που το ίδιο το σχολείο θα επιλέξει και είναι ως εξής:

Για το 1ο Σχολείο: Βραβείο αξίας 600 € με την αγορά εξοπλισμού της επιλογής του.

Για το 2ο Σχολείο: Βραβείο αξίας 400 € με την αγορά εξοπλισμού της επιλογής του.

Για το 3ο Σχολείο: Βραβείο αξίας 300 € με την αγορά εξοπλισμού της επιλογής του.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και τον Δήμο Ηρακλείου με την υποστήριξη της RECYCOM, της εταιρείας που έχει τοποθετήσει τους γνωστούς κόκκινους κάδους ανακύκλωσης σε πολλούς δήμους της χώρας.

Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ. απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε σχολείο που επιθυμεί να συμμετάσχει στοδιαγωνισμό, καθώς και σε κάθε σύλλογο/φορέα που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα των ενημερώσεων να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του μέσω email στο esdak@otenet.gr.

Κρήτη

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Έως 30 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το πρόγραμμα για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη

Ρέθυμνο

 

   Έως 30 εκατ. ευρώ για την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου θα διατεθούν από το πρόγραμμα για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, στην Κρήτη.

   Κατά την δημόσια διαβούλευση για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, επισημάνθηκε ότι «οι δράσεις για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των διαθέσιμων πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και αφορούν έργα για τις έδρες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και 'Αγιο Νικόλαο). Η πρόβλεψη του προγράμματος στο νέο ΠΕΠ ανέρχεται συνολικά στα 80 εκατ. ευρώ».

   Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, για το Ρέθυμνο προβλέπεται αρχικό πόσο 15 εκατ. ευρώ, αλλά εκτιμάται πως τα έργα μπορούν να φτάσουν και τα 30 εκατ. ευρώ και η μελετητική ετοιμότητα πρέπει να είναι σε αυτό το ύψος. Υπογράμμισε δε, πως «η Κρήτη θα διεκδικήσει επιπλέον πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα τομεακά των υπουργείων, δεδομένου ότι θα προκύψουν περίπου 500 εκατ. ευρώ για τη χώρα στον συγκεκριμένο τομέα». Στο Ρέθυμνο έχει γίνει μια εξαίρετη δουλειά όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, δηλώνοντας πως «τώρα προετοιμαζόμαστε για τη νέα περίοδο και μαζί, περιφέρεια και δήμοι, προχωρούμε για την ποιότητα ζωής των πολιτών και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

   Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, επεσήμανε τη σημασία που έχει το πρόγραμμα για την αστική ανάπτυξη και πρόσθεσε: «Έχει μεγάλη σημασία να ενημερωνόμαστε και να προετοιμαζόμαστε εγκαίρως. Το πρόγραμμα έχει την ευελιξία για να προωθήσουμε τη σύγχρονη αντίληψη για μια πόλη δίκαιη, φιλική, πράσινη και προσβάσιμη σε όλους τους ανθρώπους. Είμαι πολύ αισιόδοξος πως θα το εμπλουτίσουμε και με άλλους πόρους». Τόσο από τα στελέχη του δήμου, των τεχνικών υπηρεσιών, όσο και από πλευράς της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή, τονίστηκε ότι «οι πόλεις αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία, καθώς σε αυτές συγκεντρώνονται οι πόλοι καινοτομίας και ευκαιριών απασχόλησης και ανάπτυξης». Αντίστοιχη διαβούλευση θα γίνει και στον Δήμο Αγίου Νικολάου, αφού ήδη ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις στα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Μήνυση σε διευθυντή Λυκείου από γονέα - αρνητή του self test

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ένατη σερί ανοδική συνεδρίαση - Έκλεισε στις 905 μονάδες

Σερβία: Η χώρα θα παράγει 20 με 30 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορονοϊό τον χρόνο