Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σε δύο καθηγητές το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας

vraveysi_panepistimio.jpg
 clock 19:09 | 16/12/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα απονείμει το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΗΧΩΡΙΔΗ», για το Ακαδημαϊκό έτος  2014-2015, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 19:00 στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Η απονομή του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Μιχαήλ Ταρουδάκη από κοινού στον Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης,  κο Μανόλη Κατεβαίνη και στον Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κο Χαράλαμπο Κατερινόπουλο.

Το βραβείο θεσπίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης το έτος 1999 προς τιμήν του καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος Στέλιου Πηχωρίδη που χάθηκε πρόωρα και ο οποίος εκπροσώπησε, με υποδειγματικό τρόπο, την έννοια του πανεπιστημιακού δασκάλου. Σκοπός του βραβείου είναι να υπογραμμίσει την έμφαση που οφείλει να αποδίδει στην πανεπιστημιακή διδασκαλία κάθε σύγχρονο Πανεπιστήμιο και να επιβραβεύει ταυτόχρονα εκείνα από τα μέλη του που υπηρετούν αυτό το ιδανικό με ξεχωριστή ικανότητα και αφοσίωση. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης που προέρχεται διαδοχικά από τις Σχολές του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

Στα πλαίσια της τελετής θα δοθεί διάλεξη, από τον Καθηγητή Μανόλη Κατεβαίνη  με τίτλο : « Τι με Δίδαξαν 30 χρόνια Διδασκαλίας» και από τον Καθηγητή Χαράλαμπο Κατερινόπουλο με τίτλο : «Αναδεικνύοντας την Αξία των «Άχρηστων» Φυτών της Κρήτης».

`Η κα Σουζάνα Παπαδοπούλου Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης θα αναφερθεί στον «Στέλιο Πηχωρίδη και στο Βραβείο Πηχωρίδη». 

Την τελετή θα επενδύσει μουσικά ο φοιτητής του Τμήματος Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Ψαρουλάκης. 

Bιογραφικό Σημείωμα τoυ Καθηγητή Μανόλη Κατεβαίνη
Ο Μανόλης Κατεβαίνης, γεννημένος από Σάμιους γονείς στην Αθήνα, πήρε το Δίπλωμα Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου του 1978 από το ΕΜΠ με βαθμό 9.67 και το Διδακτορικό Δίπλωμα στην Επιστήμη Υπολογιστών το 1983 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley.
Στο διδακτορικό του, ήταν ο πρωτεργάτης της υλοποίησης του μικροεπεξεργαστή RISC II στο Μπέρκλεϋ, και για αυτή του την εργασία τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής Υπολογιστών του έτους 1984 της παγκόσμιας Ένωσης Πληροφορικής (ACM).
Οι ιδέες του RISC υιοθετήθηκαν από ολόκληρη τη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών και επαναστατικοποίησαν αυτό τον τομέα της τεχνολογίας κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 80.
Μέχρι το 1985 ήταν Επίκουρος Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνιας, ΗΠΑ.
Από το 1986 βρίσκεται στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου τώρα είναι καθηγητής.
Το 2003, ο Περιφερειάρχης Κρήτης τον βράβευσε, μαζί με τους Στέλιο Ορφανουδάκη και Παναγιώτη Κωνσταντόπουλο, σαν τους τρείς πρώτους κύριους οργανωτές του Τμήματος αυτού του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Από το 1986, συνεργάζεται επίσης με το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ, όπου είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του ΙΠ από το 2005, και ιδρυτής και Επικεφαλής από το 1986 του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών.
Είναι ιδρυτικό μέλος (2004) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας στην Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, HiPEAC, και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Διοικητικό του Συμβούλιο από τότε.
Το 2012 εξελέγη Μέλος της Academia Europaea - της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.
Από το 2013, στο ΙΤΕ-ΙΠ, η ομάδα του κατασκευάζει πρωτότυπα για micro-servers χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης για κέντρα δεδομένων, στο "EuroServer" που είναι το κεντρικό ερευνητικό έργο της Ευρώπης στον τομέα αυτό.
Από το 2015, είναι ο συντονιστής της κοινοπραξίας Ευρωπαϊκών οργανισμών που υλοποιούν το διάδοχο αυτού έργο ExaNeSt.
Μέσω αυτών, το 2015, προσέλκυσε στο Ηράκλειο το βασικό κέντρο σχεδιασμού και ανάπτυξης της Βρετανικής εταιρείας KALEAO Ltd., που υπόσχεται οικολογικότερα κέντρα δεδομένων γιά την παγκόσμια αγορά.

Bιογραφικό Σημείωμα τoυ Καθηγητή Χαράλαμπου Κατερινόπουλου:
Ο Χαράλαμπος Κατερινόπουλος είναι Καθηγητής Οργανικής Χημείας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής το 1954. Πήρε το Πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1976 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο New York University στη Νέα Υόρκη όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) και Διδακτορικό Δίπλωμα στην Οργανική Χημεία. Συνέχισε τη  μεταδιδακτορική του δραστηριότητα στο University of Pennsylvania και στα SmithKline & French Labs, USA.
Από το 1988 εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι αναπληρωτής διευθυντής του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας και διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Απομόνωση και Σύνθεση Φυσικών Προϊόντων με Βιολογική Δράση". Οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Θερινό Σχολείο με τίτλο: «SYNAPS, Synthesis and Retrosynthesis in the Chemistry of Natural Products» που λειτούργησε από το 2007 έως το 2011. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος και στη συνέχεια πρόεδρος στο Τμήμα του. Είναι συντονιστής της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών και εκπρόσωπος ERASMUS του Τμήματός του καθώς και μέλος σειράς επιτροπών του Πανεπιστημίου για θέματα εκπαίδευσης. 
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην απομόνωση, χαρακτηρισμό και τη σύνθεση φυσικών προϊόντων, καθώς και στην ανάπτυξη βιοτεχνολογικών εργαλείων. Τα ερευνητικά του αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ένα εθνικό και τέσσερα διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τρία άρθρα ανασκόπησης και έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis