Κρήτη

Κρήτη: Ερωτηματικά και φέτος για τον έγκαιρο καθαρισμό των ρεμάτων

ρεμα καθαρισμος.jpg

Σε ...δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται για μία ακόμα χρονιά το ζήτημα του έγκαιρου καθαρισμού των ρεμάτων από την Περιφέρεια Κρήτης.

Θα περίμενε κανείς, πως μετά τους πέντε νεκρούς που είχαμε πέρυσι σε ρέματα (οι τέσσερις στο φοβερό συμβάν του Γεροποτάμου και ο άτυχος κτηνοτρόφος στα Χανιά) οι διαδικασίες θα είχαν προχωρήσει και πλέον - με την έναρξη του Φθινοπώρου - τα μηχανήματα θα είχαν πιάσει δουλειά στα επικίνδυνα και επισημασμένα σημεία.

Δυστυχώς, το τέρας της γραφειοκρατείας δεν ...καταλαβαίνει ούτε από νεκρούς, ούτε από τραγωδίες, καθώς οι σχετικές διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ekriti.gr, ο διαγωνισμός για την επιλογή του εργολάβου που θα αναλάβει το έργο του καθαρισμού, σε συνέχεια της υπογραφής του Τεχνικού Δελτίου για τα 5 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί, προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2020!

Μέχρι τότε τι;
Η Περιφέρεια Κρήτης έχει σχεδιάσει παρεμβάσεις στα πλέον επικίνδυνα σημεία, με προτεραιότητα να δίνεται στον Γιόφυρο, Στον Δρακουλιάρη, στην περιοχή της Χρυσοβαλάντου και σε άλλα σημεία. Εκεί, τα μηχανήματα που εργολάβου που έχει επιλεγεί θα δουλέψουν προκειμένου να καθαρίσουν τα τμήματα αυτά, πριν να αρχίσουν οι βροχές.

Παράλληλα, ο ίδιος εργολάβος και τα μηχανήματα θα είναι σε ετοιμότητα τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να παρέμβουν όπου και όποτε απαιτηθεί.

Κονδύλιο για τους δήμους της ενδοχώρας
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης έχει εγκρίνει ένα κονδύλιο ύψους 180.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για έργα σε ρέματα και επικίνδυνα σημεία σε δήμους της ενδοχώρας.

Γιώργος Λαμπράκης
 

Κρήτη

Κρήτη: Τεράστια απειλή η ερημοποίηση - Χρειάζονται ειδικά σχέδια διαχείρισης

ερημοποιηση

Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή  και για την Κρήτη - και ειδικότερα το νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της - η οποία ανήκει στην ξηροθερμική ζώνη με λίγες βροχές και υψηλές θερμοκρασίες.

Την διάσταση του φαινομένου έδωσε μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής κατά της ερημοποίησης, καθηγήτρια του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου κ. Ελένη Μπριασούλη – Καπετανάκη.

Όπως είπε η ερημοποίηση δεν κάτι νέο, αφού έχει ξεκινήσει εδώ και 3.000 χρόνια με αλλαγές που συμβαίνουν διαρκώς στον πλανήτη, ενώ από επιστημονικής πλευράς δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η κλιματική κρίση έχει να κάνει με ανθρώπινες ενέργειες.

Υψηλού κινδύνου θεωρείται η Νοτιοανατολική Κρήτη, ενώ οι προβλέψεις που υπάρχουν και που μέχρι τώρα φαίνεται να επιβεβαιώνονται με τα δεδομένα της αλλαγής του κλίματος δεν είναι καθόλου ευοίωνες.

Στη Ν.Α Κρήτη τα σημάδια είναι εμφανή, καθώς σε μεγάλες εκτάσεις βλέπουμε σκέτα βράχια χωρίς καθόλου χώμα.

 Έχουμε περιοχές ήδη που έχουν υποστεί το φαινόμενο της ερημοποίησης, τα Αστερούσια και η περιοχή της Σητείας, που επιβαρύνονται και από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Να σημειωθεί ότι η ερημοποίηση λαμβάνει χώρα όταν από τις εντατικές καλλιέργειες εξαντλούνται τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, όταν αφαιρούνται τα δέντρα και τα φυτά που συγκρατούν το χώμα, ενώ η διάβρωση του αέρα και του νερού, επιδεινώνει την κατάσταση, απομακρύνοντας το φυτικό έδαφος.

Επίσης και η ανάπτυξη του τουρισμού συμβάλει στην εξάντληση των υδατικών πόρων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα  ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης, ενώ σύμφωνα με την κ. Μπριασούλη χρειάζονται ειδικά σχέδια διαχείρισης των περιοχών που πλήττονται.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο λόγω της ερημοποίησης χάνονται στην Μεσόγειο εκτάσεις στο μέγεθος μεγάλων νησιών του Αιγαίου.

Επομένως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση και να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους της υπαίθρου να μείνουν στη γη τους και να τη ζωντανέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Δήμος Ηρακλείου: Εργασίες και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Οδό Κομνηνών στον Πόρο

 

 

 

 

ESPA BANNER