Κρήτη

Κρήτη: Έρχεται η πιλοτική τάξη μαθητείας

ΕΠΑΛ

Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ 4176, τ. Β’, 23-12-2016 της αριθμ. 217890/ΓΓ4/20-12-2016 Κοινή Υπουργική Απόφαση ξεκινάει και επίσημα η υλοποίηση πιλοτικής τάξης μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης.  Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη 20/12/2016 ανέφερε πως γίνεται σημαντική δουλεία στον τομέα της Παιδείας στην Κρήτη και ενδεικτικά ανέφερε την έναρξη της πιλοτικής τάξης μαθητείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Τερζάκη, την πιλοτική τάξη μαθητείας που θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Ε.Κ. (Εργαστηριακό Κέντρο) και στο 6ο ΕΠΑ.Λ. θα απασχοληθούν εκπαιδευτικοί μόνιμοι και αναπληρωτές της ΠΔΕ Κρήτης και η ειδικότητα που θα προσφερθεί είναι Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα διεξαχθεί με συνεργασία του 1ου Ε.Κ. Ηρακλείου και του Κ.Ε.Κ. «Τεχνικές Σχολές» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Στην εφαρμογή της Πιλοτικής τάξης μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι πτυχίου του Δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών των ΕΠΑ.Λ. Ο αριθμός των μαθητευομένων που θα παρακολουθήσουν την πιλοτική τάξη μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης ανέρχεται κατά ανώτατο όριο σε είκοσι πέντε (25) άτομα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νέοι και νέες που: α) κατέχουν Απολυτήριο και Πτυχίο του Δευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών του ΕΠΑ.Λ. της ειδικότητας Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων ή αντίστοιχης ειδικότητας παλαιότερων ετών, β) βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ) και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα έχει έναρξη το Δεκέμβριο του 2016 και ολοκληρώνεται εντός του έτους 2017. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του 1ου Ε.Κ. Ηρακλείου με την επίβλεψη του εκπαιδευτικού προσωπικού του.

Το πρόγραμμα σπουδών που θα εφαρμοστεί καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του Ι.Ε.Π. και με βάση τα κριτήρια τα οποία είναι συμβατά με τα ισχύοντα αντίστοιχα πιστοποιημένα επαγγελματικά περιγράμματα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Οι απόφοιτοι της Πιλοτικής Τάξης Μαθητείας λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους.

Στην πιλοτική τάξη μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης εφαρμόζεται επιπλέον «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας- Μαθητεία σε εργασιακό χώρο».
Η ποιότητα του συνόλου των διαδικασιών, τόσο για την παροχή της εκπαίδευσης στο ΕΠΑ.Λ. ή Ε.Κ. («Ενισχυτική εργαστηριακή εκπαίδευση της μαθητείας») όσο και στο χώρο εργασίας («Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας- Μαθητεία σε εργασιακό χώρο») διασφαλίζεται με την υιοθέτηση των αρχών του πλαισίου Ποιότητας Μαθητείας σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην Κ.Υ.Α., που υπογράφτηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Α. Χαρίτση, τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Δ. Μπαξεβανάκη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Ο. Αντωνοπούλου.

Η πρωτοβουλία αυτή, που αναπτύχθηκε από τις εκπαιδευτικές δομές της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου και η υιοθέτηση της από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε συνδυασμό με τις θεσμικές αλλαγές που αναφέρονται στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση πιστεύουμε ότι θα αναβαθμίσει το ρόλο των ΕΠΑ.Λ., θα δώσει ώθηση στην ποιοτική εξέλιξη τους και στη διασύνδεση τους με την αγορά εργασίας.

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: "Απελπιστική η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία"

χειρουργεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, σύμφωνα με το νέο έγγραφο που απέστειλε η αναπλ. Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.000 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, 2.700 χειρουργεία, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να υπερβαίνει τις 10.000.

Παρότι από τις 15/11/21 τα χειρουργεία του ΠΑ.Γ.Ν.Η επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους, οι ασθενείς που αναμένουν είναι χιλιάδες, ενώ η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID, θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του.

Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει που οφείλεται το γεγονός της πολύμηνης καθυστέρησης σημαντικών χειρουργείων και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ζητούν να απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχετε εξαγγείλει και να σταματήσετε την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

 

 

 

 

ESPA BANNER