Κρήτη

ΚΚΕ: Στη Βουλή οι εκπαιδευτικές ανάγκες του Δήμου Φαιστού

σχολειο

Ερώτηση με θέμα τις εκπαιδευτικές ανάγκες στο Δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Λιάνα Κανέλλη και Σταύρος Τάσσος. 

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Ο Δήμος Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, μια περιοχή που τα προηγούμενα χρόνια γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη, αριθμεί περίπου 25.000 κατοίκους και ο μαθητικός πληθυσμός σήμερα υπερβαίνει τις 4.500 μαθητές. Στο συγκεκριμένο δήμο τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κτιριακή υποδομή, πολυπληθή τμήματα, υποχρηματοδότηση σχολικών επιτροπών, εκπαιδευτικά κενά κ.ά.) οξύνονται χρόνο με το χρόνο, γεγονός που απασχολεί έντονα εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και άλλους φορείς , γιατί οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. 
Επιπλέον, τεράστια πρόκληση είναι για τις λαϊκές οικογένειες να στερούνται αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, όπως η προσχολική αγωγή, που η θέσπιση της υποχρεωτικότητάς της χωρίς καμιά απολύτως μέριμνα για τις υποδομές την καθιστά κενό γράμμα για πολλούς γονείς. Στις Τοπικές Κοινότητες Καμηλαρίου και Πηγαϊδακίων, δεν λειτουργεί νηπιαγωγείο με συνέπεια να είναι προβληματική η κατάσταση που βιώνουν πολλά μικρά παιδιά και οι οικογένειες τους.
Τραγικά ανεπαρκής είναι και η λειτουργία υποδομών για παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες, σοβαρές οι ελλείψεις σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό για τα τμήματα ένταξης, καθώς επίσης και για την «παράλληλη στήριξη» με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος αυτών των παιδιών να είναι εκτός Ειδικής Αγωγής, καθώς μπαίνουν εμπόδιο στη μόρφωση και εκπαίδευσή τους η έλλειψη σχολείων, η απόσταση, η μεταφορά, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση κ.λπ. Μοναδική υφιστάμενη δομή δευτερο­βάθμιας εκπαίδευσης για όλη την περιοχή της Μεσαράς είναι το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Τυμπακίου. 
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το ότι δεν υπάρχει καν ένα σύγχρονο κτίριο για τις ανάγκες των μαθητών του Ειδικού Σχολείου (νηπιαγωγείο και δημοτικό που εξυπηρετεί ανάγκες όχι του Δήμου Φαιστού, αλλά της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς), το οποίο στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα στην Πόμπια και των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου. Επιπρόσθετα, το Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων που στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου Γαλιάς λειτουργεί σε λυόμενες αίθουσες όπως και το τυπικό Δημοτικό Σχολείο Γαλιάς, μετά το σεισμό 6,3 ρίχτερ που σημειώθηκε τον Οκτώβριο 2013. 
Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές ανάγκες στην περιοχή Δήμου Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης (τα πολυπληθή τμήματα στα οποία στοιβάζονται από 25 και πάνω μαθητές με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ο ρυθμός αύξησης του μαθητικού δυναμικού και ο προσδοκώμενος αριθμός φοιτώντων), η κατάσταση επιβάλλει:
1) Την προαγωγή σε 9/θεσια τα δημοτικά σχολεία 3ο Τυμπακίου και Δημοτικό Σχολείο Καπαριανών. 
2) Την προαγωγή σε 6/θέσιο το Δημοτικό Σχολείο Βώρων και να ιδρυθούν οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής και Αγγλικής. 
3) Την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης, τουλάχιστον σε όλα τα 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία. 
4) Την ίδρυση 4ου Νηπιαγωγείου στο Τυμπάκι (στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης), για να καλυφθούν οι ανάγκες φοίτησης όλων των νηπίων και των προνηπίων της περιοχής. 
5) Την ίδρυση Νηπιαγωγείου στο Καμηλάρι και την επαναλειτουργία του μονοθέσιου Νηπιαγωγείου Πηγαϊδακίων, καθώς υπάρχει υφιστάμενο κτίριο και συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις. 
Απαραίτητη προϋπόθεση με βάση τα παιδαγωγικά οφέλη για τους μαθητές και για κάθε τύπο σχολείου είναι να διατηρηθούν οι οργανικές θέσεις, να μη γίνει καμιά περικοπή οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιοχής . 
Ο προσδιορισμός του αριθμού των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία, ιδιαίτερα για τα σχολεία της υπαίθρου, δεν είναι δυνατόν να προκύπτει με τη λογική των αριθμών και με μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους, τον «εξορθολογισμό» ακόμη κι αν στο σχολείο κάποιου χωριού φοιτούν 15 ή 10 μαθητές. 
Γι’ αυτό χρειάζεται:
1) Να θεσπισθεί, ο σχεδιασμός για την οργανικότητα των σχολείων να γίνεται με γνώμονα την αναλογία μαθητών προς εκπαιδευτικό: 15 προς 1 για το Νηπιαγωγείο και τις Α΄, Β΄ τάξεις Δημοτικού & 20 προς 1 για τις υπόλοιπες τάξεις. 
2) Να ενισχυθούν οι δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης τόσο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με την προαγωγή σε 5/θέσιου του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πόμπιας όσο και με τη δημιουργία δομών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

1) Την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών του Δήμου Φαιστού με την ίδρυση – προαγωγή - επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων που αναφέρονται και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη χρηματοδότησή τους, ώστε να εξασφαλίζονται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή και εποπτικά μέσα για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών.
2) Να διατηρηθούν οι οργανικές θέσεις στα σχολεία της περιοχής και να ανασχεδιαστούν με τρόπο τέτοιο που να εξασφαλίζει την αναλογία μαθητών προς εκπαιδευτικό: 15 προς 1 για το Νηπιαγωγείο και τις Α΄, Β΄ τάξεις Δημοτικού & 20 προς 1 για τις υπόλοιπες τάξεις.
3) Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
4) Την κάλυψη των οξυμμένων αναγκών της σχολικής στέγης στο Δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης, με την υλοποίηση ενός σύγχρονου προγράμματος σχολικής στέγης, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. 

 

Κρήτη

Κρήτη: Κακοκαιρία «εξπρές» προ των πυλών - Πότε θα χτυπήσει

βροχή

Επιδεινώνεται ο καιρός από σήμερα το πρωί. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «εξπρές», σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και οι θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάνουν μέχρι τα 8 μποφόρ.

Ήδη από την Πέμπτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για Παρασκευή (3/12) και Σάββατο (4/12) προκειμένου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από δήμους και Περιφέρειες για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.

Πότε θα "χτυπήσει" η κακοκαιρία την Κρήτη 

Σην Κρήτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους από τη νύχτα της Παρασκευής έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και τους θυελλώδεις άνεμους.

Στην υπόλοιπη χώρα σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτου στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο. β. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία. γ. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής έως και τη νύχτα του Σαββάτου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. δ. Από τη νύχτα της Παρασκευής έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου στις Κυκλάδες.

Παράλληλα, θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στα πελάγη θα πνέουν σήμερα Παρασκευή, που βαθμιαία το Σάββατο θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Meteo: Αστατος καιρός με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, αρχικά στα δυτικά και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, και μέχρι το βράδυ σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις.

Οι σημαντικότερες χαλαζοπτώσεις εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν στη Δυτική Ελλάδα, σε νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Μάλιστα στα νησιά του Ιονίου και στα δυτικά ηπειρωτικά  το χαλάζι ενδέχεται να έχει τοπικά σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Τοπικές βροχές και, τις βραδινές κυρίως ώρες σποραδικές καταιγίδες, περιμένουμε στην Αττική και στην πόλη της Αθήνας, φαινόμενα που θα συνεχιστούν κατά διαστήματα μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου.

Οδηγίες για την κακοκαιρία από την Πολιτική Προστασία

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη - κορωνοϊός: Κατέληξαν 5 ασθενείς!

Κρήτη - κορωνοϊός: Μπήκε στο Αστυνομικό Τμήμα χωρίς μάσκα και το πλήρωσε ακριβά

Ηράκλειο: Άφησαν το παιδί τους σε μία χαρτόκουτα, στο πάρκο

ESPA BANNER