Κρήτη

Κεφαλογιάννης στο Ράδιο Κρήτη: Η αρχιτεκτονική του νέου ΒΑΟΚ, η χρηματοδότηση και τα διόδια

Γιάννης Κεφαλογιάννης

Εργοτάξια θα αρχίσουν να στήνονται για την κατασκευή του νέο ΒΟΑΚ από το 2022, από τη μία άκρη της Κρήτης μέχρι την άλλη, με προϋπολογισμό περίπου 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Ρεθυμνιώτης Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Υπολογίζεται ότι το μεγαλόπνοο αυτό έργο θα έχει ολοκληρωθεί περίπου στο 2028 -2029.

Όπως δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, η Κρήτη είναι από τις λίγες περιφέρειες της χώρας που δε διαθέτει σύγχρονους αυτοκινητόδρομους όμως μέχρι το τέλος του χρόνου θα τακτοποιηθούν εκκρεμότητες με τις περιβαλλοντικές άδειες και όπως είπε έως το 2028-2029 ο νέος ΒΟΑΚ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί.

Αναφορικά με την αρχιτεκτονική του μεγαλόπνοου αυτού έργου, ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι θα επιλεγούν είτε η μέθοδος της παραχώρησης, είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

“Η προηγούμενη κυβέρνηση λέει ότι έκανε πρόοδο, όμως το έργο ήταν κολοβό, καμία πρόβλεψη δεν υπήρχε για κομβικά σημεία, καμία σύνδεση με τα αεροδρόμια των Χανίων και της Σούδας”, σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε ότι τώρα μιλάμε για 100 χλμ την ώρα, δηλαδή για 120 χλμ ταχύτητα, ενώ μίλησε για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Α1 σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Αναφερόμενος για τα τρία “Χ”, όπως είπε, δηλαδή χρονοδιάγραμμα χρηματοδότηση και χάραξη, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι πρόκειται για έναν δρόμο μήκους 300 χλμ χωρίς το παράπλευρο δίκτυο, με πολλά τεχνικά έργα, τούνελ, κοιλαδογέφυρες, και νέα χάραξη σε αρκετά σημεία.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, σημείωσε πως ανάλογα με το πώς ωριμάζουν τα νέα σημεία, το έργο θα προχωρά.

“Καταφέραμε κι εντάξαμε σημαντικό μέρος χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δεν ενέτασσε έργα τέτοια. Πάνω από 300 εκ. ευρώ θα πάρουμε από εκεί. Επίσης σημαντική θα είναι η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ αλλά και η συνεισφορά του ιδιώτη”, ανέφερε ενώ έκανε λόγο για πλήρη ανακατασκευή και των ήδη κατασκευασμένων τμημάτων που σχεδιάστηκαν , δηλαδή των παρακάμψεων και των κόμβων με προσθήκη νέων κόμβων ενώ όπως είπε, στο Ηράκλειο σχεδιάζεται σύνδεση του Πανεπιστημίου - στο ύψος του ΠΑΓΝΗ - με τον νέο ΒΟΑΚ, όπως και στο Ρέθυμνο.

Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης ότι ακόμα και το διαχωριστικό είναι πεπαλαιωμένο σε κάποια σημεία, κι αυτό θα αλλάξει επίσης ενώ έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα της συντήρησης που θα είναι ύψους δεκάδων εκατομμυρίων.

Μιλώντας για τη σύνδεση Μαλεβίζι – Ρέθυμνο, επισήμανε ότι όλα θα γίνουν με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. “Εμείς θέλουμε ένα έργο για τα επόμενα 70 – 80 χρόνια! Η Κρήτη θα αποκτήσει έναν πολύ καλύτερο αυτοκινητόδρομο από εκείνους στην υπόλοιπη Ελλάδα”

Τέλος, αναφορικά με το μεγάλο θέμα των διοδίων, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι θα υπάρχει εναλλακτική για όσους δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον ΒΟΑΚ ενώ για όσα σημεία του δρόμου κατασκευαστούν ως δημόσιο έργο, δεν θα υπάρξουν διόδια όπως σε μεγάλο τμήμα του νομού Λασιθίου.

Επανέλαβε ότι θα υπάρξουν ψηφιακά διόδια, αναλογικά, δηλαδή θα χρεώνεται για την χιλιομετρική απόσταση ο οδηγός, ενώ στόχος είναι τα διόδια στην Κρήτη να είναι στα κατώτατα επίπεδα από αυτά στην υπόλοιπη χώρα.

 

Ελένη Μπουρμά

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευθύμιος Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη για τους απανωτούς σεισμούς - Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος

Ηράκλειο: Τον βρήκαν αιμόφυρτο στο δρόμο

Ηράκλειο: Του ζήτησε να συνευρεθούν ερωτικά μέσα στο ΙΧ... και τον "έγδυσε"!

 

 

Κρήτη

Λασίθι

Σεισμός - Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές

Επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές Γυμνασίου και Α' και Β' Λυκείου

Μετά από αλλεπάλληλες επαφές και επισκέψεις αλλά και λεπτομερή εξέταση του ζητήματος με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών, με ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, απόψε, αργά το απόγευμα, οριστικοποιήθηκε η - προσωρινή - μετεγκατάσταση των εκπαιδευτικών μονάδων (Γυμνάσιο και Λύκειο) Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, που επλήγησαν από τον σεισμό, σε άλλα κτήρια, έως ότου αποκατασταθεί το υπάρχον. 

Αύριο, Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, οι μαθητές επιστρέφουν στη δια ζώσης εκπαίδευση και στην ομαλότητα, σε κτήρια απολύτως ασφαλή κι ελεγμένα ώστε να συνεχιστεί το εκπαιδευτικο έργο, όπως ομόφωνα απεφάνθη η επιτροπή Παιδείας, και οι Δ/ντες κ.κ.Κρασανάκης Γεώργιος,Βογιάκη Ελένη,η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου,κα. Σπανάκη Μαρία .

Η απόφαση Δημάρχου, στην οποία και θα βρείτε αναλυτικά τους χώρους μεταστέγασης:

Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις του Ν.3852/2010 [ΦΕΚ 87/7-6-2010 τ.Α΄] «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
  2. Την από 27-9-2021 ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με άμεση εφαρμογή του γενικού σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ” της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
  3. Τις κρατούσες έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στο Δήμο μας λόγω του μεγάλου σεισμού με επίκεντρο τον όμορο και γειτονικό Δήμο Μινώα Πεδιάδας.
  4. Την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας περί κήρυξης του Δήμου σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω σεισμού.
  5. Τις από 29-9-2021 αυτοψίες ελέγχου στα σχολικά κτίρια του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, από το αρμόδιο Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας της Κτ.Υπ. Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων).
  6. Τις άμεσες εργασίες προετοιμασίας που εκτέλεσε ο Δήμος στις σχολικές υποδομές των σχολικών κτιρίων.
  7. Την ανάγκη δια ζώσης λειτουργίας του Γυμνασίου και Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων καθώς αποτελεί αποκλειστική προτεραιότητα η στέγαση και η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών.
  8. Το ΦΕΚ Β 4187 από 10/10/2021 που αφορά «Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/κατά την έναρξη του σχολικού τους 2021-2022 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους.»< >Την ομόφωνη εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας η οποία ελήφθη με την σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων κυρίου Γιώργου Κρασανάκη, της Διευθύντριας Γυμνασίου Τζερμιάδων κυρίας Ελένης Βογιάκη και της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου Αγίου Γεωργίου κυρίας Μαρίας Σπανάκη, σχετικά με την στέγαση των σχολικών μονάδων Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.Την διάθεση χώρων για την προσωρινή στέγαση των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, λόγω του κατεπείγοντος και σύμφωνα με την από 25-10-2021 ομόφωνη εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ως εξής:

< >Για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων διατίθενται όλες οι αίθουσες του Γυμνασίου Τζερμιάδων (παλαιό κτίριο) πλην της δυτικής πτέρυγας η οποία έχει κριθεί ακατάλληλη.

Για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Γυμνασίου Τζερμιάδων διατίθενται όλες οι αίθουσες του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τζερμιάδων (παλαιό κτίριο) ΚΑΙ μία (1) αίθουσα (δυτική αίθουσα) από το νεότερο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τζερμιάδων όπου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο Αγίου Γεωργίου.

Επιπλέον ανάγκες σε αίθουσες όπου απαιτούνται (στέγαση γραφείου καθηγητών Γυμνασίου Τζερμιάδων κλπ) πρόκειται να καλυφθούν με προμήθεια προκατασκευασμένων οικίσκων.Η παρούσα ισχύει από έκδοσή της και έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη και αποκατάσταση του πληγέντος από τον σεισμό της 27ης-9-2021 κτιρίου του Γυμνασίου και Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων και η αποκατάσταση του κτιρίου πρώην ΤΕΕ Αγίου Γεωργίου (όπως έχουν υποβληθεί στα αρμόδια Εθνικά προγράμματα και Υπουργεία για χρηματοδότηση) και ανακαλείται με νεότερη απόφαση Δημάρχου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Σεισμός: Αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σκαλανίου - Κατάληψη από τους γονείς

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Στην τελική ευθεία η στέγαση των μαθητών σε λυόμενα

Ηράκλειο - σεισμός: Το 7ο Δημοτικό της ...διασποράς - Σε άλλα σχολεία τα παιδιά

ESPA BANNER