Κρήτη

ΒΟΑΚ: Από πού θα περάσει ο νέος δρόμος - Το Ράδιο Κρήτη φέρνει στο φως στοιχεία της μελέτης

Nέο τμήμα του ΒΟΑΚ

Την εικόνα που θα έχει ο νέος ΒΟΑΚ από τις Σίσσες μέχρι τη Νεάπολη σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποκαλύπτει το Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr καθώς πολλά στοιχεία για το πως θα είναι ο νέος δρόμος και από που θα περνά δεν είχαν γίνει γνωστά κατά την παρουσίαση του έργου από τον πρωθυπουργό και δεν καταγράφονται στα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Έχει πολλή μεγάλη σημασία στη διαβούλευση που θα γίνει με τις τοπικές κοινωνίες να γνωρίζουν οι Κρητικοί πως μελετήθηκε να είναι ο νέος δρόμος.

Το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ασχολήθηκε με το θέμα φιλοξενώντας τον Διευθυντή Συγκοινωνιακών έργων του ΟΑΚ κ.Γιώργο Αγαπάκη ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά για τη νέα χάραξη από τις Σίσσες έως τη Νεάπολη ενώ λόγω χρόνου τα στοιχεία για τη δυτική Κρήτη θα αναφερθούν σε άλλη εκπομπή.

Xανιά - Ηράκλειο

Σύμφωνα με τη μελέτη στοιχεία της οποίας για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας το μήκος του ΒΟΑΚ από τη Σούδα έως τα Λινοπεράματα, εκτός από την παράκαμψη Ρεθύμνου, είναι 107 χιλιόμετρα και προβλέπεται: η κατασκευή 75 γεφυρών μήκους 13,2 χιλιομέτρων (2 κλάδων), 26 σήραγγες μήκους 34 km (2 κλάδων) Cut & Cover -σήραγγες ανοιχτής εκσκαφής: 18 μήκους 9,6 km (2 κλάδων),136 οχετοί και 266 έργα αντιστήριξης.

Σίσσες - Φόδελε

Αναλυτικότερα τώρα από Σίσσες έως το Φόδελε προβλέπονται 3 σήραγγες μήκους 4.392 μέτρων (2.752 + 457 + 1183 μέτρα διπλού κλάδου, 7 γέφυρες με συνολικό μήκος 1.053 μέτρα (151 μέτρων+ 151 + 45 +330 + 120 + 145 +111μέτρων) .Το σύνολο του μήκους γεφυρών και σηράγγων σε αυτό το τμήμα του ΒΟΑΚ είναι 5.445 μέτρα.

Σκαλέτα Λινοπεράματα
Σκαλέτα Λινοπεράματα

Φόδελε - Λινοπεράματα

Σε αυτό το τμήμα θα κατασκευαστούν 8 σήραγγες συνολικού μήκους 3.265 μέτρων

(1117 + 606 + 218 + 176 + 215 + 350 + 425m + 158 , 3 Σήραγγες συνολικού 2.148 μέτρων, 5  σήραγγες ανοιχτής εκσκαφής των 1.117 μέτρων

Επίσης 9 γέφυρες συνολικού μήκους 1.585 μέτρων (322+ 68 + 416 +133 + 106 + 212 +56 + 120 +142). Το σύνολο γεφυρών και σηράγγων στο τμήμα αυτό φτάνουν τα 4.850 μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το σημείο η νέα χάραξη παρακάμπτει τις στροφές του παλιού δρόμου ανεβαίνοντας τη Λυγαριά και με σήραγγες περνά ο νέος ΒΟΑΚ πίσω από το Παλαιόκαστρο.

Μέρος της περιβαλλοντικής μελέτης
Μέρος της περιβαλλοντικής μελέτης
Το νέο τούνελ δίπλα στο παλιό πάνω από τη Χερσόνησο
Το νέο τούνελ δίπλα στο παλιό πάνω από τη Χερσόνησο

Χερσόνησος - Νεάπολη

Το μήκος τους νέου ΒΟΑΚ φτάνει τα 22,44 χιλιόμετρα και προβλέπεται αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου με άλλες δύο λωρίδες κυκλοφορίας σε μήκος 14,01 χιλιομέτρων ή ποσοστό 62% και νέα χάραξη 8,43 χιλιομέτρων ή ποσοσστό 38%.

Θα διατηρηθεί ο υφιστάμενος δρόμος και θα κατασκευαστεί παράλληλος από την βόρεια πλευρά με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ώστε να έχει 4 ο νέος ΒΟΑΚ μέχρι τη διασταύρωση των Μαλλίων ενώ προβλέπεται και η κατασκευή δεύτερης σήραγγας δίπλα στην σήραγγα της Χερσονήσου καθώς και γέφυρα ίδιου μεγέθους.

Επίσης προβλέπεται η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στην διακλάδωση του Μοχού.

Νέες σήραγγες στο Σεληνάρι
Νέες σήραγγες στο Σεληνάρι
Τμήμα της περιβαλλοντικής μελέτης
Τμήμα της περιβαλλοντικής μελέτης

Σε αυτό το τμήμα προβλέπονται 5 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους 6,75 χιλομέτρων (2.020 μέτρα (διπλού κλάδου)+1.190m(διπλού κλάδου)+416m(μονού κλάδου), 1 Cut & Cover διπλού κλάδου (215 μέτρα), 12 γέφυρες μονού κλάδους (1,7 μέτρων) και 5 νέους ανισόπεδους κόμβους.

Η νέα χάραξη ξεκινά από το ύψος του Προφήτη Ηλία πριν την Τάρμαρο  και με δύο τούνελ πίσω από το Μοναστήρι και ανατολικά αυτού, παρακάμπτει το φαράγγι του Σεληναρίου αλλά και τη σήραγγα Βραχασίου απ΄όπου η νέα χάραξη θα περάσει νοτιανατολικά του υφιστάμενου τούνελ με την κατασκευή νέας σήραγγας.

Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος

Το τμήμα αυτό σύμφωνα με τις εξαγγελίες είναι το πρώτο που θα ξεκινήσει.Έχει πολλά τεχνικά έργα και σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπονται να κατασκευαστούν 35 έργα που περιλαμβάνουν: 8 κάτω διαβάσεις, 8 μέγαλες γέφυρες, 5 σήραγγες ανοιχτής εκσκαφής(Cut & Cover), σε Βρύσες και Λίμνες και 15 τοιχία αντιστήριξης.Επίσης 3 κόμβους σε Νεάπολη,Λίμνες και Άγιο Νικόλαο.

Σε αυτό το έργο έχουν ήδη εγκριθεί οι προκαταρκτικές μελέτες.Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 145 εκατ ευρώ που έχει προυπολογιστεί το έργο τα 80-90 εκατ θα πάνε στα τεχνικά έργα.

Για την κατασκευή των άλλων δύο λωρίδων κυκλοφορίας θα γίνουν έργα στο βουνό αριστερά των Λιμνών προς Ηράκλειο αφού από την άλλη πλευρά είναι ο οικισμός.Το έργο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει το 2022.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Αναστολή των έργων ζητούν 4 δημοτικές παρατάξεις

Ηράκλειο: Κόλλησαν τις καγκελόπορτες του σχολείου και τα παιδιά δεν μπορούσαν να μπουν!

Κρήτη

Ηράκλειο

Κυριάκος Μητσοτάκης από Ηράκλειο: Κινητές μονάδες για μαζικό εμβολιασμό στα ξενοδοχεία

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με πολίτες μέσα στο ΠΑΓΝΗ

Στη διαβεβαίωση ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει λόγω πανδημίας του κορωνοϊού προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ). Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε ότι Κινητές Ομάδες Εμβολιασμoύ θα στέλνονται πλέον και σε ξενοδοχεία.

«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη μάχη. Δε χωρούν ούτε ψεύτικοι διχασμοί, ούτε κομματικές παρωπίδες. Κάνουμε μαζί μία προσπάθεια να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση και όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε» τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ξεναγήθηκε στου χώρους του ΠΑΓΝΗ, συνομίλησε με ασθενείς, ενημερώθηκε στον προθάλαμο της νέας ΜΕΘ για τη λειτουργία της και στη συνέχεια είχε σύσκεψη με επιτελικά στελέχη του νοσοκομείου και της ευρύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας της Κρήτης στο κεντρικό αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Κινητές ομάδες εμβολιασμών στα μεγάλα ξενοδοχεία

Στην Κρήτη εφαρμόστηκε το μέτρο των εμβολιασμών με κινητές μονάδες, με πολύ θετικά αποτελέσματα δίνοντας «το έναυσμα να τους επεκτείνουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε τα εξής: «Σε συνεννόηση με το Υπουργείο μπορούμε να ξεκινήσουμε και εδώ από την Κρήτη να στέλνουμε κινητές μονάδες και σε μεγάλα ξενοδοχεία. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον να μπορούν να πηγαίνουν οι μονάδες, να εμβολιάζουν μαζικά εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους φιλοξενίας, έτσι ώστε να γλιτώνουν και οι εργαζόμενοι τον μπελά και την ταλαιπωρία να πηγαίνουν οι ίδιοι -ενδεχομένως να μην ταιριάζει και με τους ρυθμούς δουλειάς τους. Να δοκιμάσουμε και αυτό ώστε να πείσουμε και τους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα».

«Θα τα καταφέρουμε και εδώ στην Κρήτη, να ελέγξουμε αυτό το τέταρτο κύμα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι καταγράφονται σημαντικές τάσεις σταθεροποίησης.

Μιλώντας ευρύτερα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ανέφερε ότι «σήμερα θα ξεπεράσουμε τα 110.000 τεστ» και ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που κάνουν τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη τα οποία, όπως ανέφερε, «είναι εξαιρετικά σημαντικά».

«Και μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι η χώρα δε θα ξανακλείσει. Η οικονομία και η κοινωνία θα εξακολουθεί να δουλεύει, θα πρέπει να τηρούμε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας και θα είμαστε αυστηροί σε αυτά τα λίγα τα οποία ζητάμε» επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Καθώς βγαίνουμε πια από την πανδημία, το ΕΣΥ έχει κληρονομιά ουσιαστικά το διπλάσιο αριθμό εντατικών σε σχέση με αυτές που είχε πριν» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι σήμερα οι ασθενείς οι οποίοι διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους «στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας».

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τις αλλαγές στον νοσοκομειακό χάρτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο των δηλώσεων για τον εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη.

«Όταν μιλάμε για έναν εξορθολογισμένο υγειονομικό χάρτη της χώρας αυτό ακριβώς εννοούμε: Ποιος κάνει τι και που. Αν χρειαζόμαστε νοσοκομεία τα οποία κάνουν τα ίδια πράγματα σε μια πολύ κοντινή απόσταση ή αν πρέπει να κάνουμε μια διαφοροποίηση, να δούμε ζητήματα όπως που βάζουμε την ημερήσια νοσηλεία, που βάζουμε το τεχνητό νεφρό, παραδείγματος χάρη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ΠΑΓΝΗ, όπως και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Νοσοκομείο Χανίων, δημιουργήθηκαν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ μέσω της Δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Επίσης, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου είναι το πρώτο νοσοκομείο στο οποίο τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών, ενώ η δωρεά από το Ίδρυμα του απεικονιστικού PET-CT έχει ως στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Κατά τη σύσκεψη, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Καθηγητής Νικόλαος Τζανάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεθοδολογία και στον τρόπο λειτουργίας που ακολουθεί η επιστημονική ομάδα της οποίας προΐσταται, ευχαριστώντας για την υποστήριξη που αυτή η ομάδα απολαμβάνει.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου, Γεώργιος Χαλκιαδάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο σημαντικό επίτευγμα της αύξησης των ΜΕΘ του νοσοκομείου και στην επικείμενη εγκατάσταση του PET-CT για τους ογκολογικούς ασθενείς η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Στη συνέχεια, η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Μπουρμπουδάκη, στάθηκε στην ενίσχυση των νοσοκομείων με νέο μόνιμο και επικουρικό προσωπικό αλλά και στη λειτουργία των κινητών μονάδων εμβολιασμού που ξεκίνησε από την Κρήτη.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε την ενίσχυση της Κρήτης με την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών και στην προμήθεια νέων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που ήδη προχωράει. Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ζήτησε να συνεχιστεί η κεντρική στήριξη και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε η Κρήτη να έχει μια ολοένα και πιο σύγχρονη δημόσια υγεία την επόμενη δεκαετία, στο επίπεδο της Ευρώπης, με δεδομένο και το μεγάλο αριθμό τουριστών που προσελκύει από όλο τον κόσμο.

Στη σύσκεψη, μαζί με τα υγειονομικά στελέχη της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη, ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γεώργιος Χαλκιαδάκης, ο Διοικητής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κωνσταντίνος Τερζάκης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Κοντάκης.

Συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Υποδομών και βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

"Θερμή" υποδοχή του πρωθυπουργού από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μήνυμα ενότητας και κάλεσμα εμβολιασμού από το Ηράκλειο

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό για τους εμβολιασμούς