Κρήτη

Ευθύμιος Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη για τους απανωτούς σεισμούς - Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος

λεκκας σεισμος

Την επιστημονική του άποψη για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και την ευρύτερη περιοχή κατέθεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Οι απανωτές σεισμικές δονήσεις έχουν αναστατώσει τους κατοίκους όχι μόνο της ενδοχώρας αλλά και της πόλης του Ηρακλείου καθώς γίνονται αισθητές λόγω του μικρού εστιακού βάθους.

Ο κ.Λέκκας εκτίμησε ότι οι σεισμικές δονήσεις προέρχονται από το περιθώριο ενός τεκτονικού βυθίσματος από αυτά που υπάρχουν σε όλη την Κρήτη.

"Μην μας ξεγελούν οι σεισμοί στο θαλάσσιο χώρο της Κρήτης" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λέκκας και συγκεκριμένα στο Ελληνικό τόξο στη θάλασσα βόρεια αλλά και νότια του νησιού.

"Υπάρχουν, είπε, μεγάλες τεκτονικές δομές και στο χερσαίο χώρο του νησιού οι οποίες έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν μέσα στο γεωλογικό χρόνο αλλά και πρόσφατα και μάλιστα υπάρχουν μεγάλα τεκτονικά βυθίσματα τα οποία τέμνουν με διάταξη βορρά νότου όλη την Κρήτη".

"Ένα τέτοιο τεκτονικό βύθισμα είναι και η περιοχή του Αρκαλοχωρίου.Εκεί υπάρχουν μικρότερα ρήγματα και τα οποία δίνουν αυτούς τους σεισμούς".

Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός

"Μικρού μεγέθους σεισμοί και πολλοί σε αριθμό και εστιακό βάθος είναι τα στοιχεία που αντιπροσωπεύουν τη σεισμικότητα της περιοχής και προσπαθούμε να δούμε ουσιαστικά τι ακριβώς συμβαίνει χωρίς να μπορούμε να αποτυπώσουμε ακριβώς το τι υπάρχει στην περιοχή" είπε ο καθηγητής.

“Αυτές οι σεισμικές δονήσεις δείχνουν εκτόνωση ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι και απόλυτοι ότι δεν θα συμβεί ένα μεγαλύτερο σεισμικό γεγονός” τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

"Οι μικροί σεισμοί μάλλον θα συνεχιστούν και υπάρχει μικρή πιθανότητα για κάτι μεγαλύτερο όμως και σε μια τέτοια περίπτωση,οι κατασκευές των τελευταίων 30 -40 χρόνων στην περιοχή θα αντέξουν γιατί δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Πρόβλημα θα έχουν τα παλιά σπίτια και γι αυτό οι ιδιοκτήτες τους δεν θα πρέπει να διαμένουν σε όποιο κτίσμα είναι ετοιμόρροπο" κατέληξε ο κ.Λέκκας.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του προέδρου του ΟΑΣΠ στο Ράδιο Κρήτη:

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Του ζήτησε να συνευρεθούν ερωτικά μέσα στο ΙΧ... και τον "έγδυσε"!

Ηράκλειο: Περιστατικό ξυλοδαρμού κι εγκατάλειψης!
 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με Καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησε συνάντηση, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας,  με επικεφαλή την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας,   η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα Ερευνητών του Ινστιτούτου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και  σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας,  Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής,  Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας - Μικροβιακής Παθογένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Κορωνοϊός: Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

ESPA BANNER