Κρήτη

Ήξερες ότι στην Ιεράπετρα υπάρχει καταρράκτης 40 μέτρων;!

καταρρακτης

Όσες φορές και αν επισκεφτεί κανείς την Κρήτη, ακόμα κι αν είναι μόνιμος κάτοικος του νησιού, πάντα θα ανακαλύπτει μέρη που δεν ήξερε ότι υπάρχουν. Σήμερα θα ανακαλύψετε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα τοπία που φανερώνουν τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο του νησιού μας. Ο λόγος για το φαράγγι του Μυλωνά που βρίσκεται στην κοινότητα του Άη Γιάννη, στην Ιεράπετρα και συμπεριλαμβάνει έναν εντυπωσιακό καταρράκτη 40 μέτρων

Το φαράγγι απέχει από την πόλη της Ιεράπετρας 10-15 λεπτά με το αυτοκίνητο. Βρίσκεται ανατολικά της πόλης, ανάμεσα στους οικισμούς Κουτσουνάρι και Φέρμα. Ο καταρράκτης σχηματίζει μια μικρή λιμνούλα, η οποία είναι ιδανική για βουτιές. Τα νερά από τον ποταμό καταλήγουν στην παραλία της Κακιάς Σκάλας

 

 

 

Η Διαδρομή για τον Καταρράκτη

Για να φτάσει κανείς στον καταρράκτη υπάρχουν δύο μονοπάτια, ένα πολύ εύκολο και ένα δύσκολο. Το εύκολο μονοπάτι διαρκεί μόνο 20 λεπτά και ο δρόμος είναι βατός. Οι ταμπέλες για την πορεία του μονοπατιού είναι ευκρινέστατες. Ακολουθώντας το μονοπάτι η θέα προς το καταπράσινο πευκόδασος είναι μοναδική ενώ μετά από λίγο φτάνετε στο παλιό τσιμεντένιο ρυάκι, το οποίο χρησιμοποιούσαν παλιότερα για να μεταφέρουν νερό και να ποτίζουν τα χωράφια τους οι κάτοικοι. Συνεχίζετε πάνω σε αυτό μέχρι να φτάσετε στον άκρως εντυπωσιακό καταρράκτη των 40 μέτρων!

Φαράγγι του Μύλωνα
Φαράγγι του Μύλωνα

 

Το δύσκολο μονοπάτι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 ώρες. Για να διασχίσει κάποιος αυτό το μονοπάτι, πρέπει να περάσει μέσα από τον ποταμό και σε κάποια σημεία ίσως χρειαστεί να σκαρφαλώσει στα βράχια. Στα δεξιά του μονοπατιού υπάρχει το εύκολο μονοπάτι, οπότε είναι εύκολο να αλλάξει κανείς δρόμο αν χρειαστεί. 

Η καλύτερη εποχή για να διασχίσει κανείς το φαράγγι του Μύλωνα είναι το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, καθώς τότε υπάρχουν πολλά νερά και δημιουργείται ένα μοναδικό τοπίο. Ειδικά σε περίοδο μετά από έντονη βροχόπτωση, ο καταρράκτης γίνεται διπλάσιος και σίγουρα ακόμα πιο εντυπωσιακός! Να επισημάνουμε ότι αν θέλει κάποιος να διασχίσει το δύσκολο μονοπάτι, θα πρέπει να πάει την περίοδο που δεν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις, διότι από τα ορμητικά νερά το μονοπάτι γίνεται αρκετά επικίνδυνο!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήξερες ότι ο Νεραϊδόσπηλιος στο Αστρίτσι έχει τον δικό του μύθο;

Ήξερες ότι η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα;

Ήξερες ότι υπάρχει βράχος στην Κρήτη που προβλέπει τον καιρό;

 

 

Κρήτη

Χανιά

Δήμος Πλατανιά: Αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας δικαιούχων ΑΠΕ

δημαρχείο Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά το προηγούμενο διάστημα είχε προχωρήσει σε διαδοχικές ενστάσεις, που είχε υποβάλει από τριετίας στο Υπουργείο ΠΕΚΑ, προκειμένου να αναγνωρισθούν οι δικαιούχοι δημότες των περιοχών που είναι εγκαταστημένες ΑΠΕ.

Ενημερώνουμε ότι μετά της εκδίκασης των ενστάσεων το προηγούμενο διάστημα και την αποδοχή των αιτημάτων του Δήμου Πλατανιά, τα οποία είχαν υποβληθεί σε συνεργασία με το Δήμο Καντάνου-Σελίνου, αναρτήθηκαν οι παρακάτω πίνακες στην επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.:

https://apps.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html

Δικαιούχοι είναι όσοι είχαν ενεργή σύνδεση εντός των διοικητικών ορίων των Κοινοτήτων Πρασέ και Σέμπρωνα στις 09.08.2016, δηλαδή κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ / ΑΠΕΗΛ / οικ.181851 / 09.08.2016 Aπόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρούνται στα συστήματα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε..

Οι δικαιούχοι είναι όσοι αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα (ling).

Στις περιπτώσεις ενεργών παροχών, οι αριθμοί των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., οι δικαιούχοι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν στο Δήμο Πλατανιά, εντός ενός (1) μηνός από την ημερομηνία ανάρτησης του πίνακα, δηλαδή μέχρι την 23η/05/2021, αίτηση για έκδοση βεβαίωσης, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι η ενεργή τους παροχή βρίσκεται εντός των ορίων της Κοινότητας Πρασέ ή της Κοινότητας Σέμπρωνα, παρέχοντας παράλληλα εξουσιοδότηση στο Δήμο Πλατανιά να αποστείλει στην ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. τη σχετική βεβαίωση.

Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. θα αναρτήσει τον τελικό πίνακα με τους αριθμούς παροχής των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών και θα αποστείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τελικό πίνακα με αναλυτικά στοιχεία (αριθμό παροχής, ποσό, προμηθευτή, Κοινότητα και Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού) και στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας τα ποσά που τους αντιστοιχούν ανά δικαιούχο της πίστωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλαγές στους διαγωνισμούς ανάπτυξης ΑΠΕ που αφορούν και στην Κρήτη

Δήμος Μαλεβιζίου: Ναι στην διεκδίκηση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων