Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Παραλύει η πολεοδομία λόγω της απεργίας των μηχανικών - Δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες

πολεοδομία
 clock 14:24 | 23/01/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Παραλύει από σήμερα και για τρείς εβδομάδες η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου όπως και οι αντίστοιχες υπηρεσίες όλης της χώρας που σταματούν να πραγματοποιούν διοικητικές πράξεις, αυτοψίες, να εκδίδουν άδειες και να δίνουν εγκρίσεις, καθώς προχωρούν σε στάση εργασίας μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Με απόφαση των πανελλήνιων συνδικαλιστικών οργάνων των μηχανικών του δημοσίου, ξεκινούν από σήμερα κινητοποιήσεις με σκοπό η Κυβέρνηση να πιεστεί και να λάβει μέτρα στήριξης τους, με πρώτο βήμα την πρόσληψη των 500 ατόμων που έχουν αναδειχτεί μέσα από σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ, την ίδια ώρα που οι πολεοδομίες εμφανίζουν μια εικόνα διάλυσης.

Όπως είναι γνωστό, η δραματική υποστελέχωση και η εξαθλίωση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολεοδομίες λόγω του αποδεκατισμού τους, που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό έχει σαν αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το έργο τους. Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι τονίζουν οι μηχανικοί αδυνατούν να διαχειριστούν τον τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο όγκο δουλειάς και ο κόσμος δεν εξυπηρετείται.

Το όλο θέμα έχει αναδείξει το Ράδιο Κρήτη, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία που ισχύουν στην Κρήτη, όπου η κατάσταση είναι τραγική, καθώς καμία από τις εννέα πολεοδομίες σε όλο το νησί, δεν έχει διασφαλίσει τη στοιχειώδη επάρκεια σε ότι αφορά στην κάλυψη των βασικών επιστημονικών ειδικοτήτων που θα έπρεπε να έχει για να μπορεί να αντιμετωπίσει την πληθώρα των αδειών που καλείται να διαχειριστεί.

Όπως προκύπτει η έλλειψη των βασικών επιστημονικών ειδικοτήτων είναι εντονότατη στις τέσσερις πολεοδομίες στις έδρες των νομών, δηλαδή στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο τα Χανιά και τον Άγιο Νικόλαο.

Όμως η κατάσταση είναι κυριολεκτικά δραματική στις πολεοδομίες της ενδοχώρας του νησιού, όπως για παράδειγμα στο Δήμο Φαιστού, στο Δήμο Μινώα στο Δήμο Μυλοποτάμου αλλά και στους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας όπου στις υπηρεσίες αυτές δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στηρίζονται από ένα υπάλληλο που καλείται να διαχειριστεί ένα ασήκωτο φόρτο εργασίας που κυριολεκτικά τον ξεπερνά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καμία πολεοδομία σε ολόκληρο το νησί δεν υπάρχει χωροτάκτης πολεοδόμος, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται δραματικές ελλείψεις σε αρχιτέκτονες μηχανικούς, τοπογράφους, μηχανολόγους μηχανικούς, και πολιτικούς μηχανικούς.

Ειδικότερα η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου, η οποία ουσιαστικά καλύπτει όλο το βόρειο παραλιακό μέτωπο, δηλαδή τους Δήμους Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, το τμήμα αδειών αριθμεί τέσσερα άτομα, από τα οποία η μία είναι προϊσταμένη και άλλο ένα άτομο ετοιμάζεται να φύγει με συνταξιοδότηση... Σε αυτό το τμήμα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από χίλιες άδειες που εκκρεμούν να εκδοθούν, και το ερώτημα είναι ποιό προσωπικό θα τις επεξεργαστεί, για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος εγκαίρως και να καλύψει τις ανάγκες του.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Αρχίζουν οι «Ημέρες Καριέρας» - Ποιες θέσεις εργασίας ζητούνται περισσότερο στα ξενοδοχεία

Ηράκλειο: Όπλα και αρχαία νομίσματα στην κατοχή 40χρονου (φωτο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis