Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Κλιμάκιο γιατρών ξανά σε σχολείο μετά από περιστατικά ψώρας - Γονείς αρνούνται έλεγχο και θεραπεία

σχολειο
 clock 14:08 | 17/12/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Η περίπτωση μαθητών και εκπαιδευτικών που έχουν κολλήσει το παράσιτο της ψώρας σε ειδικό σχολείο του Ηρακλείου, έφεραν ξανά το θέμα στο προσκήνιο.

Ελέχθηκαν την περασμένη Παρασκευή από γιατρούς, ο έλεγχος θα επαναληφθεί αύριο Τετάρτη(τα σχολεία κλείνουν την Παρασκευή για τις γιορτές) και έχουν δοθεί οδηγίες για επάλειψη με ειδικό σκεύασμα σε όλο το σώμα και αλλαγή σεντονιών στο κρεβάτι.

Ωστόσο κάποιοι γονείς ,αρνούνται να συμμορφωθούν με την θεραπεία τα παιδιά τους και υπάρχουν οικογένειες που αρνούνται και τον ιατρικό έλεγχο.

Τί είναι, όμως, η ψώρα, πώς αντιμετωπίζεται και πόσο εύκολο ,είναι να μεταδοθεί;

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ η ψώρα είναι μία δερματοπάθεια που προκαλείται από παράσιτο.

Η μόλυνση με αυτά γίνεται με την στενή επαφή με έναν πάσχοντα ή μερικές φορές με αντικείμενα που χρησιμοποίησε.

Στις απλές περιπτώσεις μολύνεται κανείς από την άμεση και παρατεταμένη επαφή δέρμα με δέρμα κατά την περίοδο μεταδοτικότητας.

Επομένως, μια σύντομη χειραψία ή ένα απλό αγκάλιασμα συνήθως δεν μεταδίδουν τη νόσο.

Αν όμως πρόκειται για νορβηγική ψώρα (προκαλεί βαρύτερη μορφή της νόσου), το παράσιτο μπορεί να μεταδοθεί και με την σύντομη επαφή δέρμα με δέρμα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την έκθεση σε ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή ακόμα και σε έπιπλα που χρησιμοποίησε ο ασθενής.

Δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη μόλυνση ο ασθενής εκδηλώνει το κύριο σύμπτωμα της ψώρας: έντονο και επίμονο κνησμό.

Η φαγούρα εμφανίζεται κυρίως κατά τις νυκτερινές ώρες, ενώ συνοδεύεται από μικροσκοπικά σπυράκια.

Η θεραπεία γίνεται συνήθως με επάλειψη στο δέρμα ειδικών, παρασιτοκτόνων σκευασμάτων.

Αν ο κνησμός δεν υποχωρήσει μετά από 2-4 εβδομάδες θεραπείας ή αν εμφανιστούν νέες δερματικές βλάβες, η θεραπεία πιθανώς πρέπει να επαναληφθεί.

Εκτός από τον ίδιο τον πάσχοντα, θεραπεία χορηγείται για προληπτικούς λόγους και στα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί του. Στα μέλη της οικογένειάς του, στους συμμαθητές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σπορέλαια: «Κόκκινος» συναγερμός από τους επιστήμονες - Τι μπορεί να προκαλέσουν στον οργανισμό

Ντόναλντ Τραμπ: Η Τουρκία κρατά «το κλειδί των εξελίξεων» στη Συρία

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis