Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Σπορέλαια: «Κόκκινος» συναγερμός από τους επιστήμονες - Τι μπορεί να προκαλέσουν στον οργανισμό

ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ
 clock 09:09 | 17/12/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα δημοφιλή μαγειρικά έλαια που χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικά επεξεργασμένες δυτικές δίαιτες μπορεί να προκαλούν αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου, έδειξε μια νέα μελέτη υπό την αιγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα ανθυγιεινά σπορέλαια όπως το ηλίανθο, το σταφυλόκουκους, η canola και το καλαμπόκι θα μπορούσαν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή στο σώμα, αναφέρει η έρευνα.

Μέχρι τώρα τα στοιχεία που συνδέουν το μαγειρικό λάδι με τον καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν ασαφή. Ωστόσο, η πρόσφατη αμερικανική μελέτη εντόπισε τα σπορέλαια ως τον πιθανό παράγοντα που συμβάλλει όταν εξέτασαν όγκους από περισσότερα από 80 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου, ηλικίας μεταξύ 30 και 85 ετών.

Οι όγκοι εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα βιοδραστικών λιπιδίων, τα οποία είναι μικρά ελαιώδη μόρια που παράγονται όταν το σώμα μεταβολίζει τα σπορέλαια, σε σύγκριση με πιο υγιή λίπη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

8 κορυφαίες τροφές για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια

Υψηλό σάκχαρο στο αίμα: Οι 10 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ

Ανησυχητική έρευνα: Πασίγνωστο παυσίπονο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νεφροπάθειας, υπέρτασης, έλκους

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis