Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Επάρκεια θαλασσινών για την Καθαρά Δευτέρα - Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Image
θαλασσινα
 clock 13:11 | 13/03/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Επάρκεια θαλασσινών και τιμές ίδιες με τις περυσινές αλλά τσουχτερές θα βρουν οι Ηρακλειώτες για το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti, ο πρόεδρος των ιχθυοπωλών του Ηρακλείου κ. Αντώνης Κανέλλος, αναφέρθηκε στο τραπέζι των θαλασσινών της Καθαράς Δευτέρας δίνοντας την εικόνα στους καταναλωτές για το πως θα κινηθούν οι τιμές στα θαλασσινά.

Ενδεικτικά είπε ότι τα μύδια θα κοστίζουν 6,90 ευρώ το κιλό, οι ντόπιες γαρίδες στα 9 ευρώ, το φρέσκο καλαμάρι 19,90 ευρώ, το θράψαλο 12 ευρώ, τα κυδώνια 20-22 ευρώ το κιλό, το φρέσκο χταπόδι 19,90 ευρώ το κιλό, τα στρείδια 18 έως 20 ευρώ, οι σουπιές 16 έως 18 ευρώ το κιλό.

Διαφοροποιημένες θα είναι όπως είναι φυσικό οι τιμές στα κατεψυγμένα θαλασσινά. Ωστόσο οι καταναλωτές έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς οι τιμές είναι τσουχτερές για το μέσο βαλάντιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κανέλος επάρκεια θα υπάρχει σε όλα τα θαλασσινά καθώς τα ντόπια αλιευτικά θα ψαρεύουν όλες τις επόμενες ημέρες και το Σαββατοκύριακο προκειμένου την Καθαρά Δευτέρα τα ιχθυοπωλεία να έχουν όλα τα είδη για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των πολιτών και παραθέτει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής:

– Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Για τα νωπά οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα, τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. Τέλος τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

– Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. Η σάρκα πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Ο "Γολγοθάς" του καρκινοπαθούς που συγκλόνισε το Πανελλήνιο - Δεν είπε όλη την αλήθεια ο Ά. Γεωργιάδης

Μετανάστες αποβιβάζονται παράνομα στη Γαύδο - Κραυγή αγωνίας από το Λιμενικό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis