Κρήτη

Ιδανικός προορισμός για οικογένειες, η Δυτική Κρήτη

ελαφονήσι

Οικογενειακός προορισμός χαλάρωσης, παραλίας και φιλοξενίας θεωρείται η περιοχή της Δυτικής Κρήτης σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας αξιολόγησης του προφίλ των αλλοδαπών τουριστών που, μέσω του αεροδρομίου Χανίων, επισκέφθηκαν το 2017 την Κρήτη για διακοπές.

Η έρευνα, τα αναλυτικά αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν το απόγευμα της Παρασκευής στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», κατά την αναχώρηση αλλοδαπών τουριστών σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου 2017, από 25 μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων. Μάλιστα για τις ανάγκες της έρευνες συντάχθηκαν 4.000 ερωτηματολόγια σε επτά γλώσσες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι καλοκαιρινοί επισκέπτες της Δυτικής Κρήτης είναι ηλικίας κυρίως μεταξύ 25-54 ετών, ενώ η πλειονότητά τους έχει ξαναεπισκεφθεί την περιοχή.

Την πρώτη θέση κατέχουν οι επισκέπτες από σκανδιναβικές χώρες. Τρεις στους τέσσερις δηλώνουν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι μισοί δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.

Οι περισσότεροι πραγματοποιούν περίπου 9 διανυκτερεύσεις επιλέγοντας κυρίως για τη διαμονή τους ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων στις περιοχές Πλατανιάς και Αγία Μαρίνα.

Με βάση την ίδια έρευνα, οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς τουρίστες χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους ενοικιαζόμενα οχήματα ενώ υψηλός είναι ο βαθμός ικανοποίησης όσων χρησιμοποιούν λεωφορεία του ΚΤΕΛ και ταξί.

Οι αλλοδαποί επισκέπτες δηλώνουν ακόμα ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες ενώ αρνητική είναι η εικόνα που έχουν για την κατάσταση του οδικού δικτύου και της οδικής σήμανσης.

Κατά την περίοδο των διακοπών τους ξοδεύουν κατά μέσο όρο από 650-800 ευρώ χωρίς σε αυτό το ποσό να συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος διαμονής τους. Εννέα στους δέκα τουρίστες δαπανούν το περισσότερο μέρος του προϋπολογισμού τους στις ταβέρνες και καφετέριες, ακολουθούν οι δαπάνες σε σουπερμάρκετ και σε μετακινήσεις, ενώ μικρό παραμένει το ποσοστό αυτών που ενδιαφέρονται να δαπανήσουν κάποια χρήματα για τη νυχτερινή τους διασκέδαση.

Αναφορικά με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες προβαίνουν στην αγορά τοπικού κρασιού, ελαιολάδου και χυμού από πορτοκάλι, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της αγοράς των αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών. Το ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές τουρισμού παραμένει υψηλό με ιδιαίτερη προτίμηση στον αγροτουρισμό, καθώς και τον γαστρονομικό και φυσιολατρικό τουρισμό.

Κορυφαίοι προορισμοί για τους αλλοδαπούς επισκέπτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο Χανίων, είναι οι χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς έξι στους δέκα επισκέπτονται μουσεία, μοναστήρια και εκκλησίες.

Ακολουθούν οι παραλίες, με την παραλία του Ελαφονησίου να κατέχει την πρώτη θέση των προτιμήσεων, και ακολουθούν αυτές του Μπάλου, των Φαλάσαρνων και της Σούγιας. Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους η Κνωσός, η Φαιστός και η Αρχαία Άπτερα βρίσκονται στις πρώτες επιλογές.

Τέλος, σημαντικό είναι και το ποσοστό των επισκεπτών του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Κρήτη

Κρήτη: Τεράστια απειλή η ερημοποίηση - Χρειάζονται ειδικά σχέδια διαχείρισης

ερημοποιηση

Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή  και για την Κρήτη - και ειδικότερα το νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της - η οποία ανήκει στην ξηροθερμική ζώνη με λίγες βροχές και υψηλές θερμοκρασίες.

Την διάσταση του φαινομένου έδωσε μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής κατά της ερημοποίησης, καθηγήτρια του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου κ. Ελένη Μπριασούλη – Καπετανάκη.

Όπως είπε η ερημοποίηση δεν κάτι νέο, αφού έχει ξεκινήσει εδώ και 3.000 χρόνια με αλλαγές που συμβαίνουν διαρκώς στον πλανήτη, ενώ από επιστημονικής πλευράς δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η κλιματική κρίση έχει να κάνει με ανθρώπινες ενέργειες.

Υψηλού κινδύνου θεωρείται η Νοτιοανατολική Κρήτη, ενώ οι προβλέψεις που υπάρχουν και που μέχρι τώρα φαίνεται να επιβεβαιώνονται με τα δεδομένα της αλλαγής του κλίματος δεν είναι καθόλου ευοίωνες.

Στη Ν.Α Κρήτη τα σημάδια είναι εμφανή, καθώς σε μεγάλες εκτάσεις βλέπουμε σκέτα βράχια χωρίς καθόλου χώμα.

 Έχουμε περιοχές ήδη που έχουν υποστεί το φαινόμενο της ερημοποίησης, τα Αστερούσια και η περιοχή της Σητείας, που επιβαρύνονται και από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Να σημειωθεί ότι η ερημοποίηση λαμβάνει χώρα όταν από τις εντατικές καλλιέργειες εξαντλούνται τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, όταν αφαιρούνται τα δέντρα και τα φυτά που συγκρατούν το χώμα, ενώ η διάβρωση του αέρα και του νερού, επιδεινώνει την κατάσταση, απομακρύνοντας το φυτικό έδαφος.

Επίσης και η ανάπτυξη του τουρισμού συμβάλει στην εξάντληση των υδατικών πόρων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα  ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης, ενώ σύμφωνα με την κ. Μπριασούλη χρειάζονται ειδικά σχέδια διαχείρισης των περιοχών που πλήττονται.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο λόγω της ερημοποίησης χάνονται στην Μεσόγειο εκτάσεις στο μέγεθος μεγάλων νησιών του Αιγαίου.

Επομένως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση και να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους της υπαίθρου να μείνουν στη γη τους και να τη ζωντανέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Δήμος Ηρακλείου: Εργασίες και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Οδό Κομνηνών στον Πόρο

 

 

 

 

ESPA BANNER